Fornells de la Selva

Guia de Municipis

Fornells està situat sobre el pla de Girona, al mig de la vall mitjana que travessa l’Onyar. El traç del riu dibuixa una ziga-zaga al llarg del paisatge planer i brinda una gran abundància d’aigua en unes terres d’arbredes i de camps de cereals.

El poble, ubicat a l’esquerra del riu, conserva les restes d’un antic castell del segle X, convertit actualment en masia, amb la capella romànica de Santa Maria del Castell.

L’església de Sant Cugat i la torre del Governador són els altres elements destacats del patrimoni local.Imprescindibles

- Visitar l’església de Sant Cugat.

- Anar fins al castell de Fornells.

- Veure la torre del Governador.Suggeriments

  • Comarca: Gironès
  • Província: Girona
  • Localitat: Mas Cases, el, Mas Serra, el, Fornells de la Selva, Fornells Park, Barceloneta, la, Selva, la
  • Extensió: 12
  • Habitants: 2449

Situació geogràfica

Fornells de la Selva és un municipi de la comarca del Gironès, al sud de la ciutat de Girona. Està situat a la vall mitjana de l'Onyar. El territori està drenat per les aigües de l’Onyar, que formen un meandre dins del municipi.

Clima

El clima és mediterrani marítim, de tendència humida. Els estius no són gaire secs. La pluja varia força d’un any a l’altre. Els hiverns acostumen a ser freds i els estiu càlids, però sense temperatures exagerades. El vent típic de la zona és la tramuntana.

Activitats econòmiques

L’activitat econòmica més important del municipi és l’agricultura de secà, principalment el conreu de cereals, blat de moro, farratge i vinya. El regadiu aprofita l’aigua del subsòl. També hi té una importància significativa la ramaderia bovina i porcina.

Durant els darrers anys s’hi han instal·lat locals comercials i magatzems de firmes del ram metal·lúrgic, especialment de l’automoció i d’electrodomèstics, així com industries d’alimentació i materials de construcció.

L’activitat econòmica es completa amb el sector serveis i l’oferta d’allotjaments de diferents tipus, com hotels, càmpings o cases de pagès, atesa també la proximitat a la ciutat de Girona.

Història

El castell i la parròquia estan documentats des de les primeres dècades del segle XI. Concretament, el 1049 el comte Ramon Berenguer I de Barcelona el va cedir a favor d’Hug Guillem.

Durant la segona meitat del mateix segle, el castell va passar als primers senescals de Barcelona, establerts a Amer. Més endavant aquella nissaga es va unir amb la família Montcada, que va mantenir la possessió fins a principis del segle XIV. Posteriorment, va pertànyer a la Corona, tot i que va ser venut i recuperat en alguna ocasió.

La situació estratègica de Fornells de la Selva, ben comunicat amb els centres industrials de Girona i Cassà, n’han propiciat un creixement demogràfic constant al llarg dels segles.

Què veure-hi

El campanar (segle XVII) ens situa l’església parroquial, dedicada a sant Cugat. Encara que documentat el 1032, el temple actual és de la segona meitat del segle XVI, està fortificat i segueix un estil gòtic amb diversos elements renaixentistes, com el portal major. Les obres més recents són tres capes pintades entre el 1990 i el 1998 de la mà de Josep Pujol, Ignasi Esteve i Ció Abellí.

A través del pont arribem al que havia estat el castell de Fornells, construït damunt d’un desnivell i convertit ara en masia. Alguns documents daten la fortalesa del 1049, quan fou cedit pels vescomtes Ramon Berenguer I i Elisabet a Hug Guillem.

L’antic castell guarda vells elements medievals i les ruïnes d’una bonica capella romànica (segle XII) dedicada a Santa Maria, només d’una nau i amb la volta i l’absis mig en runes. La part occidental de l’edifici, on hi ha la porta i el campanar d’espadanya, va ser restaurada al segle XVIII.

Val la pena visitar també l’estació de tren, construïda a principis de segle XX, ja que constitueix un dels edificis més distintius del poble.

Just al davant es troba la torre del Governador, un antic mas del segle XV que conserva una mezuzà, un petit forat on els jueus guardaven els textos sagrats.

A dins del terme hi trobem escampades moltes masies, entre les quals destaquem Aimeric, l’Amalric, la Serra de Gornau o la Torre d’Estrac, fortificada, del segle XVI.

Què fer-hi

El vast territori de bosc que envolta el municipi ofereix nombroses rutes per passejar i gaudir de la natura, com ara els camins veïnals que enllacen Fornells amb els pobles veïns de Palau-sacosta, Campllong, Llambilles i Quart.

La festa major de la vila se celebra el 25 de juliol, però destaquem també el romiatge al santuari de la Mare de Déu dels Àngels, al terme del costat, Sant Martí Vell.

Voltants

- Santuari de la Mare de Déu dels Àngels, a Sant Martí Vell.

- Parròquia de Campllong.

- Sant Cristòfol del Bosc, a Llambilles.

- Ermita de Sant Roc de Vilablareix.

- Capella de la Mare de Déu de Vilademany d’Aiguaviva.

- La Fira Mercat de Terrissa Catalana de Quart.

QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Fornells de la Selva
  • Fornells de la Selva

  • Costa Brava

  • Fornells de la Selva
  • Fornells de la Selva

  • Costa Brava

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya
#CatalunyaExperience nº3
Revista #CatalunyaExperience nº3
desktop_mac tablet_mac picture_as_pdf