Aquesta etapa de l'EuroVelo8 s'inicia al Tinglado del Port de Sant Feliu de Guíxols, punt de partida de les vies verdes de Girona. Aquest espai museïtzat de l'antic Carrilet acull un centre d'interpretació sobre les vies verdes. Resulta interessant fer-hi una visita, perquè s'hi explica la transformació de la via fèrria a via verda per a senderistes i ciclistes. També s'hi detallen els beneficis d'aquestes vies per al medi ambient i com a base d'una economia sostenible.
En aquest espai trobaràs tota mena de guies en paper, molt útils per dissenyar futures rutes, i també informació sobre les aplicacions per a telèfons mòbils, e-rutes de Girona. Les e-rutes són itineraris multimèdia guiats per GPS que et permeten descobrir els secrets de les comarques de Girona a través d'una experiència interactiva, i conèixer-ne els racons i la història guiat per personatges singulars. Pots llogar una PDA a les oficines de turisme dels municipis amb e-rutes o bé descarregar gratuïtament l'aplicació al mòbil.
També pots aprofitar la ruta per practicar alguna activitat subaquàtica. El litoral de Sant Feliu de Guíxols és un paradís per practicar l'snorkel, el submarinisme i el busseig en apnea. Les seves aigües no tenen sediments, perquè no tenen cap riera a prop, i gaudeixen d'una visibilitat mitjana de vint metres. Indrets com la cala Ametller, la punta de Garbí i la cala Vigatà formen part de la Zona Marina pel Bioconeixement, un projecte que vol garantir la protecció de la zona i la seva compatibilitat turística. En aquest espai marí podràs veure peixos lluna, pops i, de tant en tant, una balena que passa vora la costa.
Pedalant cap a l'interior, pujaràs dalt d'un turó per arribar a Castell d'Aro. Declarat conjunt històric artístic el 1971, val la pena visitar-ne el castell de Benedormiens, del segle XI, construït per protegir la vall d'Aro dels atacs dels pirates; actualment s'hi fan exposicions d'art contemporani.
Des de Castell d'Aro, continuant per les vies verdes de Girona, arribaràs a Santa Cristina d'Aro, la destinació següent en aquesta etapa de l'EuroVelo8. Fes una petita desviació en aquest punt, dins del mateix terme municipal, i atura't a la cala Canyet. En aquest espai natural d'aigües clares hi ha uns ponts de pedra que t'introdueixen cap a dins del mar. Caminar per aquestes passarel·les que uneixen els esculls de roques naturals és tota una experiència.
Aquesta etapa és la que més s'endinsa en el massís de les Gavarres. Circulant per la via t'acompanyaran boscos d'alzines sureres; de fet, l'extracció del suro constitueix la principal activitat econòmica de la zona. En aquest Espai d'Interès Natural descobriràs dòlmens i menhirs fent una ruta megalítica.
A Romanyà, un nucli medieval situat al cor del massís, trobaràs el dolmen de la cova d'en Daina, un sepulcre del 2700-2200 aC format per una cambra funerària protegida per un cromlec d'onze metres de diàmetre. Aquest monument destaca perquè és un dels més representatius de la seva tipologia, el sepulcre de "galeria catalana" o "corredor ample".
Els senders senyalitzats per fer a peu, a cavall i en bicicleta són un altre dels atractius de les Gavarres. El del santuari de la Mare de Déu dels Àngels (485 m) et permetrà gaudir d'unes bones vistes al final del camí. De baixada, podràs visitar els poblets medievals de Madremanya i Millars, que conviden a passejar pels carrerons.
Un cop tornis a la plana de l'Empordà, arribaràs a Llagostera, un poble situat dalt d'un turó que ofereix una bona vista de la comarca de la Selva. El castell feudal del segle XII, la muralla i l'església parroquial de Sant Feliu, amb una portalada d'estil gòtic català, són alguns dels seus tresors patrimonials.
L'octubre, amb la Festa del Bolet, i el juliol, amb la Festa del Segar i el Batre que organitzen els pagesos de la zona, són dates especials per visitar la vila.
Després de fer un mos al Casino de Llagostera, un edifici noucentista del segle XIX, és hora de començar a pedalar per la Selva i relaxar-se amb la Ruta Termal en aquesta nova etapa de l'EuroVelo8. Aquest recorregut és una mena d'eix transversal que travessa la vila termal de Caldes de Malavella i que connecta la via verda del Carrilet II, a l'altura de Cassà de la Selva, amb la via Augusta o camí ral.
Aquesta ruta passa per camps de conreu i boscos de roureda. Té un paisatge molt divers i et permetrà gaudir, des de la plana selvatana, de grans vistes del massís de les Guilleries i el massís del Montseny.
Un cop arribis a Caldes de Malavella, a mig camí entre la Costa Brava i la serra de les Guilleries, podràs gaudir d'un merescut descans. En una vila com Caldes, el millor és relaxar-se en un dels centres termals. Les seves aigües s'han convertit en un símbol d'identitat i són la principal font de riquesa de la vila.
En el seu moment, els romans ja van saber apreciar-ne les aigües bicarbonatades, sòdiques i clorurades que brollen a seixanta graus. Van anomenar la vila Aquae Caldae i van construir un gran balneari sobre Sant Grau, avui dia visitable.
Després del descans pots pujar al Castell de Malavella, datat del 1054, on coneixeràs la llegenda de la Malavella, una mena de bruixa que va atemorir durant molt temps la vila juntament amb el seu criat, el Geperut. Un bon dia el poble va aconseguir fer-la fora, i des de llavors, cada 22 de setembre, el municipi celebra la festa de la Malavella per commemorar la fita. Si t'agrada el senderisme, a Caldes pots provar de fer la ruta de la serra d'Ardenya, de poca dificultat, que uneix set municipis de la Selva, el Baix Empordà i el Gironès.
Sortint des de l'estació de tren de Caldes de Malavella, hauràs de seguir les indicacions de la Ruta Termal que travessa la vila. Aquesta ruta connecta per un extrem amb la via verda del Carrilet, que va d'Olot a Sant Feliu de Guíxols, i per l'altre enllaça amb la via Augusta o camí ral, a l'altura de l'escultura anomenada Creu de la Mà, a prop del PGA Catalunya Golf and Wellness.
La Creu de la Mà és una escultura plantada a la cruïlla que separava les rutes de mar i de muntanya en una de les zones més temibles de la Selva des del segle XVI. Aquest indret va ser escenari de segrestos, assalts i assassinats aprofitant el desemparament boscós del lloc; per això s'hi va plantar aquesta creu com a recordatori.
Després continuaràs per una via paral·lela a la GI-555, on hi ha el camí de descens per arribar a Sils, una vila amb una història molt lligada a l'aigua. Un terç d'aquest municipi de la plana selvatana va estar ocupat fins a mitjan del segle XIX per un estany, que després va ser dessecat. L'objectiu era obtenir noves terres de conreu i lluitar contra el paludisme, malaltia molt comuna en zones humides com aquesta.
Ara l'estany de Sils és un espai natural protegit que forma part de la xarxa europea d'espais naturals Natura 2000. Hi ha rutes senyalitzades de 3,5 km per fer a peu i de 10 km per fer en BTT. Pels seus camins trobes ponts per travessar rierols i atalaies elevades per gaudir de les vistes i observar els ocells.
Si se t'obre la gana, aprofita l'ocasió per tastar l'ànec amb salsafins. Aquestes arrels mediterrànies creixen a la comarca de la Selva i tenen una ruta gastronòmica pròpia, amb vint-i-quatre establiments que ofereixen diverses receptes perquè les descobreixis.
EuroVelo 8. Etapa 3: Sant Feliu de Guíxols - Sils
Costa Brava
EuroVelo 8. Etapa 3: Sant Feliu de Guíxols - Sils
Costa Brava