Etapa 27: Montserrat-Manresa

Aquesta etapa, que ens porta des de Montserrat fins a Manresa, és la número 27 i última del Camí Ignasià. En finalitzar-la podem visitar l'edifici de la Cova de Sant Ignasi.

L'última etapa del Camí Ignasià deixa enrere Montserrat i prenem el mateix camí dels Degotalls pel qual vam arribar al monestir. Desfem el camí fet a l'etapa anterior (Igualada-Montserrat): tornem a la mateixa carretera però ara la prenem a l'esquerra, ja que ens dirigim altra vegada a l'ermita de Santa Cecília. Caminem per un sender paral·lel a la carretera i, després de passar per la dreta del túnel, veiem l'ermita que queda alta, al costat de la carretera. Hi arribem i prenem un camí asfaltat que baixa a la dreta. Un indicador assenyala "GR 4 a Sant Cristòfol" i el seguim. Deixem l'ermita a l'esquerra i anem baixant pel camí asfaltat. El nostre camí va paral·lel a la carretera, però per sota. Passem les torrenteres que baixen de la muntanya.

Per a aquells que van en bicicleta és millor seguir el camí veïnal de terra que va baixant, fent llaçades, en direcció a unes granges, que deixarem sempre a l'esquerra. A cada nova pista prenem sempre la que surt de la nostra dreta, baixant tota l'estona. Hem d'arribar fins a la riera i travessar-la, per pujar pel camí de terra i trobar-nos, al final del camí veïnal (uns ferros encreuats n'indiquen el punt), amb aquells que van a peu i que han baixat directament pel vessant de la muntanya. Els que van a peu seguiran sense possibilitats de perdre's les indicacions del GR 4 que ens porta a Sant Cristòfol. Així ens ho indica un senyal situat en un revolt tancat del camí veïnal. Prenem un sender de muntanya que baixa fort. Seguim les marques vermelles i blanques del GR 4 i arribem a una pista ampla de terra: la prenem a la dreta. Els pelegrins en bicicleta s'uneixen a nosaltres. Fletxes grogues, en direcció contrària.

Entrem a la urbanització de Can Prat, pel carrer de les Agulles. Seguim les marques vermelles i blanques sempre recte pel mateix carrer. Arribem a un revolt molt tancat a la dreta on hi ha un indicador que assenyala el camí cap a Manresa, a l'esquerra. Atenció, perquè hi ha dos camins: en el correcte hi ha una marca vermella i blanca del GR 4 en una pedra al costat dret del camí. És el camí més perpendicular a la carretera per on venim.

Nova bifurcació: prenem el camí que va a la dreta cap a l'ermita de Sant Jaume de Castellbell. El nostre camí acaba just davant les cases del poble de Sant Cristòfol, però no hi entrem. Agafem el camí a l'esquerra, seguint la indicació de Sant Jaume de Castellbell. Baixem cap a un torrent, seguint les marques del GR 4. Creuem la riera i deixem una casa a l'esquerra. Una altra bifurcació: tirem a la dreta, seguint els senyals vermells i blancs. Arribem a la carretera asfaltada i la seguim cap a l'esquerra, per baixar fins al pont. Prenem la direcció de Castellbell i el Vilar. En passar el pont i al costat del restaurant, prenem un camí a l'esquerra que ens fa pujar. Un indicador ens assenyala la direcció de Manresa.

El camí de terra s'uneix a un altre que ve per la dreta. Continuem recte i ens trobem amb una granja de grans dimensions, que deixem a l'esquerra. Just en passar els edificis de la granja, arribem a una bifurcació: tirem a l'esquerra seguint un senyal. Deixem les marques del GR 4 i ara seguim les marques de colors blau i blanc. Una altra bifurcació: tirem a la dreta. El camí ens porta a creuar una riera i, just després de creuar-la, prenem un camí a la dreta, cap a Castellgalí i Manresa (indicador vertical).

El nostre camí en travessa un altre, que agafem a la dreta. Més endavant deixem un camí a l'esquerra. Arribem a les primeres cases de Castellgalí: un indicador antic de la Unió Excursionista ens anuncia que ens falten dues hores fins a arribar a Manresa. Prenem el primer carrer a l'esquerra, seguint les pistes blanques i blaves. Som al carrer del Camí de Montserrat, que seguim sempre recte.

Ens apropem al nucli del poble i veiem l'església enlairada, davant nostre. Ens hi dirigim pel carrer de Sant Antoni, i aquí deixem les marques blaves i blanques i el Camí de Sant Jaume català, ja que el Camí Ignasià continua recte i passa per davant la façana de l'església. Al final de les cases del poble comença un camí de terra al costat d'un pal de l'electricitat. Un cartell ens indica que entrem en l'antic camí dels pelegrins de Manresa a Montserrat, del segle X. Comencem una forta baixada en direcció a la carretera C-55, que agafem a l'esquerra. Seguim la carretera uns cinc-cents metres i, passat el pont sobre la riera, després del camp de golf a la nostra esquerra, prenem a l'esquerra un camí mig asfaltat. Un monument recorda el martiri de dues religioses en aquest lloc. Bifurcació: tirem a la dreta per evitar creuar la riera. Arribem davant de la masia de can Cornet i agafem el camí que segueix a la dreta i que ens fa pujar fins a una antiga pedrera fent ziga-zagues. Grans pedres en el camí ens fan tenir present la pedrera, que no arribem a veure, ja que el camí segueix pujant sense passar-hi. En arribar gairebé a dalt de tot, davant uns camps de conreu, el camí gira a l'esquerra. En uns dos-cents metres acaba en un altre camí, que prenem a l'esquerra. Al cap de pocs metres podrem ja veure la ciutat de Manresa.

Fidels sempre al nostre camí, tot recte, ens dirigim al castell d'Oller del Mas. Passats 1,5 quilòmetres se'ns uneix un camí per l'esquerra i de seguida arribem a uns cent metres de la porta del castell. Girem a la dreta i passem al costat d'una columna que ens indica que estem damunt l'antiga calçada romana que Ignasi segurament va agafar per arribar a Manresa. Deixem un camí que baixa a la nostra dreta i seguim cap a unes cases, que les passem deixant-les a la nostra esquerra. Després d'una curta baixada arribem a l'entrada d'una altra casa i, en aquest punt, agafem el camí de l'esquerra que baixa cap a la riera. Baixem i la creuem per un petit pont.

Un cop travessada la riera, girem a la nostra dreta uns cinquanta metres i pugem per un camí al costat d'un mur de pedra. Un cop dalt, agafem l'esquerra i ens dirigim cap a unes cases que passem de llarg i seguim recte fins a una nova cruïlla, amb uns pals d'electricitat molt visibles. A la cruïlla agafem la nostra dreta, allunyant-nos del barri del Xup. El camí gira bruscament a la dreta per entrar en una granja, però nosaltres seguim recte, per un camí antic, no gaire ben marcat, que passa entre els camps de cultiu. A uns dos-cents metres es bifurca. Agafem el camí estret que segueix a la nostra dreta.

El nostre sender creua un camí asfaltat. Seguim recte en direcció a la torre de Santa Caterina, una antiga torre de guaita. Un pàrquing a l'esquerra ens fa planer el camí per arribar-hi. Arribats a la torre, tenim ja davant nostre Manresa, amb la Seu i la Casa d'Exercicis Espirituals de la Cova de Sant Ignasi. A baix, al riu, veiem el pont Vell que hem de travessar, com va fer Ignasi de Loiola fa gairebé cinc-cents anys.

Baixem de la torre per un camí que surt just al davant en direcció a la Cova. Una baixada forta ens porta a prop del peu de l'ermita de la Verge de la Guia, que ens queda a la dreta. Agafem la carretera a l'esquerra i creuem el pont sobre les vies del tren. Baixem fins a la carretera que va al costat del riu Cardener i girem a la dreta per encarar-nos al pont Vell. Creuar-lo produeix l'emoció de qui sap que està arribant a un lloc de gran densitat simbòlica. Davant nostre tenim l'edifici de la Cova de Sant Ignasi. Al peu del pont, una mica a la nostra esquerra, surt un carrer que puja cap a la Cova. Després d'uns graons, arribem a un carrer que seguim a l'esquerra. Aviat, a la dreta, veiem la reixa que dona entrada al recinte de la Casa d'Exercicis i, una mica més endavant, arribem ja a la porta de la casa. Benvinguts a la Cova!

 • Classificació de la ruta: Itinerari cultural
 • Mitjà de locomoció: A peu, Amb bicicleta
 • Distància del recorregut: 23
 • Desnivell positiu (m): 716
 • Desnivell negatiu: 1249
 • Època de visites: Tot l'any
 • Província: Barcelona
 • Comarca: Bages
 • Punts d'interès: Cova de Sant Ignasi, Manresa, monestir de Montserrat.
 • Senyalització: Pals indicadors.
QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Etapa 27: Montserrat-Manresa
 • Etapa 27: Montserrat-Manresa

 • Paisatges Barcelona

 • Etapa 27: Montserrat-Manresa
 • Etapa 27: Montserrat-Manresa

 • Paisatges Barcelona