Etapa 26: Igualada-Montserrat

Aquesta etapa del Camí Ignasià comença a la ciutat d'Igualada i, després de 27 quilòmetres, ens porta fins al monestir de Montserrat. Durant el trajecte passarem per les poblacions de Castellolí i Sant Pau de la Guàrdia.

Aquesta etapa del Camí Ignasià surt d'Igualada des de l'església de Santa Maria. Agafem el carrer de Santa Maria del Roser, que surt de la plaça de l'Ajuntament i l'església. Seguim pel carrer de la Soledat, que va canviant de nom (primer es diu avinguda de Caresmar i, després, fent un lleuger angle a l'esquerra, avinguda de Montserrat). Passem per damunt de les vies del tren d'Igualada a Barcelona. Baixem seguint l'avinguda de Montserrat i prenem la primera carretera que surt a la dreta. Ens porta a una gran rotonda, que creuem per continuar recte. Deixem un gran restaurant allà dalt, a la dreta, i seguim per la carretera N-II.

Tenim davant nostre dos quilòmetres de carretera a través d'un polígon industrial. Passem dues rotondes i a la tercera ens hem de desviar a l'esquerra, per la primera carretera que surt de la rotonda a mà esquerra i que ens permet seguir una mica de lluny la N-II, sense l'angoixa del trànsit. Un senyal vertical ens indica la direcció cap a Montserrat. Sempre recte per la carretera asfaltada, passem per sota de l'A-2. Seguim paral·lels a l'A-2, que ens queda a la dreta. Arribem a un pont i tornem a creuar l'A-2, ara per sobre. A l'altre costat del pont, girem a l'esquerra per la carretera asfaltada. Arribem a una rotonda que travessem recte i seguim per l'asfalt. Prenem una pista asfaltada a la dreta, per no veure'ns obligats a entrar a l'A-2. Entrem a ca n'Alzina. Un senyal indicador ens hi ajuda.

Sempre recte per la mateixa carretera, que circula paral·lela a l'A-2, anem avançant cap a Castellolí. Entrem al poble, el travessem per la mateixa carretera i continuem recte. Després d'un revolt a l'esquerra, veiem que la carretera puja a un pont sobre l'A-2. No el prenem, sinó que seguim per la pista que surt a la dreta i que va paral·lela a l'A-2. Després de 750 metres agafem el pont sobre l'A-2. Hi podrem pujar si prenem un camí que surt a l'esquerra.

Creuem l'A-2 i ja som a la carretera que ens enfila fins a can Massana. Les fletxes grogues del camí i els senyals verticals ens acompanyen. Podem anar pujant tota l'estona per la carretera, que ens portarà fins a can Massana. Per als que defugen l'asfalt hi ha senders que van tallant els molts revolts de la pujada. Passat el primer revolt molt pronunciat a la dreta, a cent metres surt un sender a l'esquerra, que ens allunya de l'asfalt i ens introdueix al bosc. Un senyal ens guia de nou i anem pujant.

Tornem a la carretera i seguim pujant. Al primer revolt entrem a l'esquerra en un camí ascendent al bosc, que es transforma en un camí de terra que ens condueix a la urbanització Montserrat Parc. Passats cinc-cents metres des de l'encreuament amb la carretera, hem de deixar la pista i entrar en un sender que ens duu a les primeres cases de la urbanització. Arribem al carrer asfaltat: carrer de Castellolí. Només cent metres després, agafem a mà esquerra l'avinguda de la Verge de Montserrat. En poca estona comença a girar cap a la dreta fent una corba suau. Seguim sempre la mateixa avinguda, que va vorejant la urbanització. Sempre recte, sense prendre cap altre carrer adjacent.

Arribem al final de la urbanització en un encreuament de camins: prenem el que tenim davant i arribem a Sant Pau de la Guàrdia. Travessem el poble i sortim per una pista de terra que es bifurca: prenem la de l'esquerra. Seguim per la pista ampla. Passem per davant del cementiri de Sant Pau, que deixem a l'esquerra. Anem pujant sempre per la pista, que a vegades es perd una mica. Ens anem apropant a la carretera i al coll de can Massana. Baixem a la carretera i seguim a la nostra esquerra fins a la cruïlla de carreteres de can Massana. Seguim sempre per la carretera en direcció a Montserrat.

A tan sols uns quilòmetres de l'arribada, la vista de l'ermita de Santa Cecília (s. XI) ens anima a seguir avançant cap al monestir i la Verge de Montserrat. Més endavant, a dos quilòmetres, un cartell a la dreta ens indica la possibilitat d'arribar al destí pel camí dels Degotalls. Pel qui van a peu és molt recomanable pujar aquest camí, ja que fa més lleuger l'últim esforç. Finalment, arribem al complex urbanístic de Montserrat. Pugem fins a la plaça just al davant del monestir: el servei als pelegrins es troba a la mateixa plaça, a l'esquerra.

 • Classificació de la ruta: Itinerari cultural
 • Mitjà de locomoció: A peu, Amb bicicleta
 • Distància del recorregut: 27
 • Desnivell positiu (m): 1332
 • Desnivell negatiu: 917
 • Època de visites: Tot l'any
 • Província: Barcelona
 • Comarca: Anoia, Bages
 • Punts d'interès: Igualada, Castellolí, Sant Pau de la Gupardia, ermita de Santa Cecília, monestir de Montserrat.
 • Senyalització: Pals indicadors.
QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Etapa 26: Igualada-Montserrat
 • Etapa 26: Igualada-Montserrat

 • Paisatges Barcelona

 • Etapa 26: Igualada-Montserrat
 • Etapa 26: Igualada-Montserrat

 • Paisatges Barcelona