Etapa 25: Cervera-Igualada

L'etapa número 25 del Camí Ignasià ens porta des de la ciutat de Cervera fins a la d'Igualada. Pel camí passarem per localitats com Vergós, Sant Pere dels Arquells, Sant Antolí i Vilanova, Pallerols, la Panadella, Santa Maria del Camí, Jorba o Sant Genís.

Iniciem aquesta etapa del Camí Ignasià deixant enrere Cervera anant a buscar la carretera N-II. Les fletxes grogues del Camí de Sant Jaume indiquen una altra sortida seguint el carrer Major, però obliga a refer 2,5 quilòmetres extres, que preferim estalviar-nos en una etapa tan llarga com aquesta. Així doncs, des de l'entrada de la Paeria baixem pel carrer de Santa Maria i, més endavant, girem a l'esquerra pel carrer de la Muralla, apropant-nos a la porta de sortida de la ciutat, i baixem a l'esquerra seguint la muralla.

Arribem a l'abeurador de Sant Francesc i girem a la dreta per seguir el camí del riu Ondara. Passem per unes zones de descans i un vell molí d'aigua. Els pals indicadors ens marquen el camí de Vergós. Arribem a un punt on el Camí Ignasià es divideix en dos: una variant a la dreta, creuant el pont, i una a l'esquerra fins arribar a Vergós. Per a aquells que els agradi la muntanya, la variant del pont els portarà fins a la carena i des d'allí baixaran fins a Sant Pere. Els que prefereixin fer camí per la vall i no pujar, tan sols s'han de dirigir a Vergós i, creuant tot el poble, passar a l'altre costat de carretera fins arribar a Sant Pere.

Un cop al centre de Vergós agafem la dreta, passant per davant de l'església de Sant Salvador. Seguim la carretera sortint del poble fins arribar a la N-II. A la nostra esquerra veiem un túnel, el creuem i seguim la carretera a la nostra dreta, en paral·lel a l'autovia A-2. Trobem un altre túnel que no transitem. A uns set-cents metres, el nostre camí gira a l'esquerra allunyant-nos de l'A-2.

El camí fa un ample revolt a la dreta i ens porta de nou a l'A-2. Deixem a la nostra esquerra una fàbrica de ciment tradicional i creuem per sota de l'autovia A-2. Arribem a una rotonda, que travessem recte, i ens dirigim a les cases de Sant Pere dels Arquells. Entrant a la població ens sorprendrà veure a l'esquerra uns antics avions de combat «aparcats» enmig d'un petit camp. Continuem endavant fins a la font de Sant Pere. En aquest punt, girem a l'esquera en angle recte.

A uns 200 metres de la font, ja sortint a camp obert, el camí es bifurca. El nostre és el de l'esquerra. El seguim sinuosament, però sempre endavant. Al cap d'1,6 quilòmetres, trobem la carretera L-203, que prenem a l'esquerra. Ens apropem a la N-II. Just abans d'entrar a la carretera, prenem el carrer que surt a la dreta en angle recte i ens endinsem a Sant Antolí i Vilanova. Travessem el poble de punta a punta i en sortim per la mateixa carretera per on hem entrat. Més endavant, trobem el poble de Pallerols, el travessem i seguim la carretera sempre endavant.

Atenció en aquest punt! La carretera fa un gir de noranta graus a l'esquerra i al cap de cent metres torna a girar a la dreta. Seguim 150 metres més i prenem el camí que surt en un angle recte a l'esquerra. Passem al costat d'una zona arbrada que ens queda a la dreta. Continuem endavant, sense deixar el camí ample, que és el nostre. Passem a través de zones arbrades, sense prendre els camins que se separen del nostre. Després de fer 1,7 quilòmetres, arribem a l'àrea de servei de la Panadella. Ens apropem a la carretera N-II. Passem pel davant de les gasolineres i restaurants de la Panadella i anem cap a la rotonda, que creuem per prendre la baixada, seguint sempre la carretera N-II. Després de cinc quilòmetres de baixada veiem el poble de Porquerisses, una mica enfonsat a la dreta. No tenim més remei que seguir la N-II fins a Santa Maria del Camí.

Un pont ens ajuda a creuar l'autovia A-2. Al cap de sis-cents metres, de nou creuem l'A-2, però ara per sota. Paral·lels a aquesta via, passem pel davant d'una benzinera. Continuem recte fins a una rotonda. Anem a la dreta, seguint la carretera N-II. Continuem paral·lels a l'A-2. Arribem a una rotonda elevada, sobre l'A-2. Hi entrem i, passada l'A-2, prenem la sortida que connecta amb la N-II, sense canviar de direcció. Arribem a Jorba per la N-II. Travessem la població al costat d'aquesta via i, just quan el poble s'acaba, prenem una carretera asfaltada que surt a la dreta. Es tracta d'una carretera vella, bastant paral·lela a la N-II, que ens descansa de tants quilòmetres d'asfalt i circulació. Passem un camp de futbol a la dreta. No deixem la carretera, que ens condueix a les cases de Sant Genís, que ens queden també a la dreta. Entrem al poble i el travessem pel carrer Major. Seguim per la mateixa carretera, en direcció a Igualada, que s'apropa a l'A-2 i la creua per un pont. A l'altre costat de l'A-2 trobem una rotonda. La travessem en direcció a Santa Margarida de Montbui i ens encarem ja a la ciutat d'Igualada per entrar-hi.

Som a la carretera de Sant Jaume Sesoliveres, la B-222. Continuem recte, sempre per la carretera, baixant a Igualada. Passem a prop d'una rotonda i ens trobem a l'avinguda d'Àngel Guimerà. L'ermita de Sant Jaume Sesoliveres queda a la nostra esquerra. Ens apartem de l'avinguda per entrar pel carrer Felicia Matheu, i així evitem seguir per la carretera. Tot recte pel carrer de Sant Jaume Serras i després seguim, girant a la dreta i a l'esquerra, pel carrer de les Alzines. Continuem fins a una altra rotonda, just després del pont sobre el riu Anoia. Seguim recte per la mateixa avinguda, fins a una gasolinera a la dreta. Girem a la dreta pel carrer de Prat de la Riba, que fa un revolt cap a l'esquerra (atenció: en aquest mateix carrer, però girant a l'esquerra, a uns dos-cents metres, hi ha el refugi de pelegrins a l'interior del recinte d'una antiga fàbrica). Creuem el carrer que talla el nostre i enfilem el carrer de Sant Ignasi. Si el seguim recte, el carrer canvia de nom (passa a dir-se de Sant Domènec), arribem a la plaça de la Creu. D'aquesta plaça surt el carrer de l'Argent, que ens duu a l'església de Santa Maria.

 • Classificació de la ruta: Itinerari cultural
 • Mitjà de locomoció: A peu, Amb bicicleta
 • Distància del recorregut: 37
 • Desnivell positiu (m): 313
 • Desnivell negatiu: 539
 • Època de visites: Tot l'any
 • Província: Barcelona, Lleida
 • Comarca: Anoia, Segarra
 • Punts d'interès: Cervera, Vergós, Sant Pere dels Arquells, la Panadella, Jorba, Sant Jaume Sesoliveres, Igualada.
QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Etapa 25: Cervera-Igualada
 • Etapa 25: Cervera-Igualada

 • Terres de Lleida

 • Etapa 25: Cervera-Igualada
 • Etapa 25: Cervera-Igualada

 • Terres de Lleida