Esponellà

Guia de Municipis

Esponellà està situat al nord de l’estany de Banyoles, en un enclavament habitat per boscos de pins i alzines i drenat pel riu Fluvià i el torrent d’Espolla.

Aquesta part més abrupta es contraposa amb els camps de secà de colors daurats, zona que el cèlebre escriptor Josep Pla va anomenar Terraprim, perquè és un vessant planer davant d’un relleu més accidentat propi de la comarca veïna, la Garrotxa.

A Esponellà es poden veure les restes de l’església de Sant Cebrià i del castell, a més d’un interessant pont del segle XIV sobre el Fluvià.Imprescindibles

- Veure l’església de Sant Cebrià.

- Visitar el castell.

- Passar pel pont sobre el Fluvià.

- Anar fins a la cova de les Encantades de Martís.Suggeriments

  • Comarca: Pla de l'Estany
  • Província: Girona
  • Localitat: Centenys, Esponellà, Veïnat de Batllori, Veïnat de Borrell, Veïnat de Brunsó, Veïnat de les Anglades, Veïnat de les Caselles, Veïnat de Martís, Vilert
  • Extensió: 16
  • Habitants: 446

Situació geogràfica

Esponellà és un municipi del Pla de l'Estany entre les ciutats de Girona i Figueres. Se situa a la riba dreta del Fluvià. Cap al sud és accidentat pels contraforts septentrionals de la serra de Sant Patllari.

Clima

El clima és mediterrani de muntanya mitjana, els hiverns són moderadament freds i els estius, força càlids i secs, mentre que la tardor i la primavera són plujoses. Els vents dominants solen ser del sud, temperats i humits; els del nord, menys freqüents, són freds i secs.

Activitats econòmiques

L'activitat econòmica més important del municipi és l'agricultura de secà, amb el conreu de cereals, llegums, farratges, patates i carbasses. Quant a la ramaderia, destaca el bestiar porcí sobre el boví, oví i l’avicultura.

Història

La torre de vigilància del lloc està documentada des del segle XI. Després d’haver passat sota la castlania de diverses famílies nobles en els segles següents, la torre va ser transformada en castell termenat el 1381.

El rei Pere III el Cerimoniós va autoritzar Guillem de Colteller, el seu metge personal, a construir el castell i va ser investit baró d’Esponellà, amb un terme que abraçava aproximadament l’actual municipi. La baronia va passar successivament a mans dels Corbera, els Muntanyà i els Berard.

Què veure-hi

El castell i l’església de Sant Cebrià són els dos nuclis al voltant dels quals es va formar la vila d’Esponellà. El temple religiós segueix un estil romànic, tot i que va ser modificat als segles XV i XVI amb la incorporació d’alguns components gòtics.

La fortalesa, que domina tota la població dalt del turó, pertanyia a una important baronia del segle XVI i encara avui conserva alguns trams de mur.

Un dels monuments històrics més coneguts del poble és el pont sobre el Fluvià, edificat al segle XIV. Té una estructura amb sis grans arcs semicirculars i una llargada de més de 150 metres.

El municipi engloba altres veïnats com ara Centenys, que compta amb l’església parroquial de Sant Iscle (segles XI-XII); Vilert, on destaca la capella dedicada a Santa Maria, i Martís, on podem visitar la masia de Can Bofí de la Torre i la misteriosa cova de les Encantades de Martís, que guarda restes prehistòriques de gran valor.

Què fer-hi

Arribar fins al turó que s’alça al damunt del poble pot ser una bona excursió, ja que des del cim es poden contemplar grans vistes del paisatge.

Pels volts d’Esponellà es poden fer també moltes rutes amenes i agradables, pensades per a gent de totes les edats.

Cal destacar la festa major del municipi, el 8 de setembre, dia de la Mare de Déu, i també el Dilluns de Pasqua, data en què té lloc la festa de les ofrenes.

Voltants

- Fira de la Mel de Crespià.

- Museu Rural de Vilademuls.

- Parc de les coves prehistòriques de Serinyà.

QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Esponellà
  • Esponellà

  • Costa Brava

  • Esponellà
  • Esponellà

  • Costa Brava

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya