Espolla

Guia de Municipis

Espolla s’estén pel vessant meridional de la serra de l’Albera, i comprèn gran part de la vall de l’Orlina, a més d’altres valls petites. Part del terme s’inclou a la plana empordanesa, on la vinya és la protagonista. És, doncs, un poble de bons vins i d’oli d’alta qualitat, amb la cooperativa vinícola més antiga de la comarca i una fira, la de l’oli i l’olivera, ben coneguda a la zona.

El municipi també presenta un patrimoni ben conservat, que abasta des de monuments megalítics (el conjunt més ampli de la serra de l’Albera) fins a edificacions medievals, especialment ponts i ermites.



Imprescindibles

- Fer alguna ruta pel Paratge Natural d’Interès Nacional de l’Albera.

- Visitar el castell i la Casa dels Marquesos de Camps.

- Visitar algun dels assentaments prehistòrics del municipi.



Suggeriments

  • Comarca: Alt Empordà
  • Província: Girona
  • Localitat: Espolla
  • Extensió: 44
  • Habitants: 421

Situació geogràfica

Espolla és un municipi pirinenc de l’Alt Empordà, al nord-est de les ciutats de Girona i Figueres. S’estén des del vessant meridional de la serra de l’Albera fins al començament de la plana empordanesa, on van a parar la vall alta del riu Orlina i l’Anyet, el qual travessa altures superiors als 1.100 metres.

Clima

El clima és mediterrani, temperat i humit. Les temperatures són moderades, de fet, la mitjana anual és d’uns 16 °C. De novembre a març hi ha perill de glaçades a causa de les baixes temperatures.

Els vents tenen una gran importància en el clima empordanès i, sobretot, la tramuntana. La marinada o garbí és un vent molt freqüent a l’estiu, i és el responsable de la major part de la pluja de l’estació càlida.

Activitats econòmiques

L’agricultura principal és de secà, sobretot vinya, oli i farratge. El municipi té un centre vinícola d’importància i una cooperativa vinícola. La ramaderia bovina i porcina, i les fonts d’aigües ferruginoses complementen l’economia de l’Espolla.

Història

El 844, Spedolia era format per un conjunt de temples que Carles el Calb confirma en un document com a possessions del monestir de Sant Quirze de Colera. El 882, però, passaren a formar part de la jurisdicció de Sant Pere de Rodes.

Durant l’edat mitjana, Espolla va ser un enclavament estratègic per la seva situació d’equidistància entre l’Empordà i el Rosselló a través del coll de Banyuls. A l’edat moderna aquesta localització va implicar veure’s sempre en el foc creuat de les disputes entre les corones espanyola i francesa.

La condició de lloc de pas tornà a viure-la segles després, amb la Guerra Civil Espanyola, en què va veure fugir nombrosos represaliats vers l’exili.

Què veure-hi

El castell (segles XIII-XIV) està situat dins el nucli urbà. A l’edat mitjana va ser una fortalesa, de la qual queden alguns vestigis, com el portal, que és adovellat.

La Casa dels Marquesos de Camps, també medieval, és un altre dels edificis notables de la vila. Conserva una torre rectangular imponent.

Al nucli de Baussitges es troba l’església de Sant Martí. D’estil prerromànic molt primitiu, actualment es troba abandonada.

Què fer-hi

Espolla és la seu del Paratge Natural d’Interès Nacional de l’Albera, on s’informa de les diferents rutes que es poden emprendre per visitar-lo. El paratge és d'una riquesa natural, històrica i paisatgística de primer ordre, amb espècies protegides com el faig (hi ha les fagedes més orientals de la península Ibèrica) o la tortuga mediterrània.

Així mateix, cal visitar el llegat d’assentaments humans prehistòrics que conserva el municipi. El dolmen del Barranc, el d’Arrenyagats i el sepulcre de corredor de la Cabana d’Arqueta són alguns dels monuments del terme, que és el que en té més de l’Albera.

Al gener s’hi fa la Fira de l’Oli i l’Olivera, d’alimentació artesanal. La festa major del poble se celebra la tercera setmana de juliol.

QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Espolla
  • Espolla

  • Costa Brava

  • Espolla
  • Espolla

  • Costa Brava

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya