DO Montsant

Productes de la terra
Aquesta denominació d’origen inclou diversos municipis de les comarques del Priorat i de la Ribera d’Ebre, al sud-oest de Catalunya.

Aquesta denominació d'origen inclou diversos municipis de les comarques del Priorat i de la Ribera d'Ebre, al sud-oest de Catalunya. A grans trets, les vinyes de la zona central de la comarca del Priorat pertanyen a la denominació d'origen del mateix nom, mentre que la resta pertany a la Denominació d'Origen Montsant. Tot i així, hi ha municipis com Falset o el Molar en què hi ha cellers de totes dues denominacions.

La Denominació d'Origen Montsant va néixer el 2001 amb la voluntat d'agrupar els trets distintius d'una sèrie de cellers que ja constituïen una subzona de la Denominació d'Origen Tarragona. Es tracta, doncs, d'una denominació d'origen jove i agrupa més de cinquanta cellers.

El clima de la zona és continental, amb significatives diferències de temperatures entre el dia i la nit, fet que influeix especialment en la maduració del raïm. Els ceps que s'hi conreen es caracteritzen per tenir un rendiment no gaire alt. Aquesta característica ha contribuït a fer que els seus vins siguin especialment apreciats.

Es produeixen sobretot vins negres de guarda és a dir, que passen un temps en bóta abans de passar a l'ampolla amb varietats de raïm ull de llebre, garnatxa blanca i carinyena.

Pels vins blancs es fan servir preferentment les varietats garnatxa blanca i macabeu. També s'hi elaboren vins de licor com misteles, vi ranci, vi dolç i vimblanc.

A la Denominació d'Origen Montsant hi ha dotze cellers visitables. Entre els més interessants, hi ha el Celler Agrícola Falset-Marçà, al poble de Falset, un celler modernista construït per Cèsar Martinell el 1919. Martinell també va ser l'arquitecte encarregat de l'edifici de la Cooperativa Agrícola de Cornudella de Montsant.

El celler del Masroig, al municipi homònim, va ser fundat el 1917 i disposa d'una agrobotiga on es poden adquirir productes de la zona. Per la seva banda, el Celler Laurona elabora el vi amb el nom de la casa, un Montsant que es va situar al top 100 dels millors vins del món segons la prestigiosa publicació Wine Spectator.

Una altra manera de conèixer aquesta denominació d'origen és seguir una part de la xarxa de camins de vi de la comarca del Priorat. Són els antics camins que recorrien els pagesos i que actualment travessen els camps de vinyes.

Dues propostes en aquest sentit són els camins que tenen origen a Falset i que van a Pradell de la Teixeta o a la torre de Fontaubella. També es pot seguir la ruta que va de Cornudella a Siurana.

Els vins de la Denominació d'Origen Montsant es poden tastar a la Fira del Vi que es fa a la localitat de Falset des de l'any 1995. Inclou tasts de vins, cuina de vi, xerrades i exposicions.

 • Comarca: Priorat, Ribera d'Ebre
 • Província: Tarragona
 • Temporada: Tardor
QUÈ HI HA AL VOLTANT?
DO Montsant
 • DO Montsant

 • Adreça:#

 • Costa Daurada

 • DO Montsant
 • DO Montsant

 • Adreça: #

 • Costa Daurada

 • Web:http://www.domontsant.com/ca/pagina/vins

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya