Sant Esteve Sesrovires

Guia de Municipis

A cavall entre el Llobregat i l'Anoia i a l'ombra de la muntanya de Montserrat, la indústria i l'agricultura vinyes i cirerers principalment conviuen en aquest singular municipi amb un entorn natural de relleus ondulats serpentejats per torrents i d'una gran bellesa paisatgística. Les masies repartides pel seu terme, algunes de les quals conserven la seva activitat com a celler i cava i són visitables, ens descobreixen una vila amb un ric patrimoni cultural i natural, on la tradició i el progrés conviuen amb harmonia.Imprescindibles

- Visitar les diferents masies i tastar els vins.

- Assistir al torneig d’handbol.

- Viure la Festa Major.

Suggeriments

  • Comarca: Baix Llobregat
  • Província: Barcelona
  • Localitat: Beguda Alta, la, Can Margarit, Can Prats, Sant Esteve Sesrovires, Vallserrat, Can Bargalló, Pou del Merli, el
  • Extensió: 18
  • Habitants: 6590

Situació geogràfica

Sant Esteve Sesrovires es troba a la frontera entre la comarca del Baix Llobregat i la zona del Penedès. El municipi s'estén a la riba esquerra de l'Anoia, a les terres planes de la depressió Prelitoral.

Clima

El clima, mediterrani litoral, fa que bona part de l’any el temps sigui assolellat i molt sec. El gener és el mes més fred. Les precipitacions són molt irregulars, si bé la tardor i la primavera són les estacions més plujoses.

Activitats econòmiques

La vinya i la indústria vitivinícola encara tenen força pes en l’economia del municipi; a Sant Esteve, hi ha empreses vinícoles de reconeguda qualitat. Altres conreus agrícoles importants són els cereals, els arbres fruiters, les oliveres, els llegums i les patates.

En els darrers anys, però, l’activitat industrial ha experimentat un gran desenvolupament, amb gairebé dos centenars d’indústries, així com el comerç. De la mateixa manera que la segona residència i l'estiueig.

Història

Al marge de la consagració al sant, el topònim prové de l’existència dels boscos propers de roures, anomenats rovires.

Instal·lats al voltant dels dos torrents i de l’església parroquial de Sant Esteve (datada del 1082), els nuclis de població van configurar en progressiva expansió un municipi amb capitalitat al nucli antic. Al segle XI s’hi va erigir la Torrassa, una construcció de pedra vista molt probablement destinada a la defensa.

Cal esmentar l’impacte que hi tingué al segle XIX la fil·loxera, tenint en compte l’extraordinària rellevància que el cultiu de la vinya va tenir i continua tenint al municipi.

Què veure-hi

La descoberta del patrimoni del poble va lligada íntimament al que n’ha estat el motor econòmic principal: el raïm. A banda de l’església parroquial (1891), d’estil neogòtic, obra de Josep Domènech i Estapà, i que sobresurt pels dos campanars de maó vist, la resta d’edificis destacables pertanyen a famílies del món del vi.

És el cas de les Caves Roger Goulart (1920), un edifici modernista de tipologia agrària d’obra vista construït per Ignasi Mas i Morell, on el maó es combina amb ornamentació de plafons ceràmics en verd que representen raïm.

La Masia Bach (1915), obra de Josep Maria Sala, és d’estil neoclàssic amb façanes esgrafiades, teulada de vidre i una font interior. La Masia Ca n’Estella, possiblement del segle XI, conté un celler de bótes centenàries i un pati interior enjardinat i decorat amb motius del món del vi.

Què fer-hi

La visita a les vinyes i a les caves permet al visitant endinsar-se en el món de la viticultura. Les Caves Roger Goulart, la Masia Bach i Ca n’Estella organitzen visites guiades als cellers, degustacions i serveis propis de restauració. La Masia Bach produeix 18 varietats diferents de vins. Roger Goulart funciona des de l’any 1882 i està especialitzada en cava i vi escumós.

A la Masia de Can Julià, del segle XV, es fan espectacles i tallers de rakú, ceràmica, pintura o nutrició. Tenen espais de relaxació i un hort ecològic, i organitzen passejades per les vinyes.

D’altra banda, al Club Golf Masia Bach es pot practicar aquest esport en un camp de més de 100 hectàrees dissenyat pel prestigiós golfista José María Olazábal. Al juliol s’organitza un torneig d’handbol d’escala internacional amb més de 25 edicions.

El mes de juliol se celebra la Festa Major, protagonitzada pels gegants i pel drac. A més, inclou un tradicional sopar de germanor als carrers de la ciutat.

Voltants

- Muntanya i monestir de Montserrat.

- Passió d’Olesa de Montserrat.

- Pont del Diable de Martorell.
QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Sant Esteve Sesrovires
  • Sant Esteve Sesrovires

  • Costa Barcelona

  • Sant Esteve Sesrovires
  • Sant Esteve Sesrovires

  • Costa Barcelona

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya