Darnius

Guia de Municipis

Darnius és ben conegut per les persones amants dels esports nàutics per la importància que ha pres l’embassament de Boadella en la pràctica d’aquestes modalitats.

Altres atractius del patrimoni natural del terme són les valls dels rius Arnera, Muga i Ricardell, així com la ruta Salines-Bassegoda amb bicicleta de muntanya, que passa per aquest i altres municipis de la comarca. Cal esmentar, també, l’emblemàtic i monumental Plàtan d’en Massot.

L’expresident de la Generalitat de Catalunya Jordi Pujol és fill adoptiu del poble.Imprescindibles

- Fer una excursió al castell de Mont-roig. Des del cim de la muntanya, de 301 metres, hi ha unes vistes panoràmiques impressionants.

- Visitar l’església parroquial de Santa Maria i els restes de l’antiga muralla.

- Practicar alguna activitat nàutica al pantà de Boadella.

- Veure l’arbre monumental el Plàtan d’en Massot.Suggeriments

  • Comarca: Alt Empordà
  • Província: Girona
  • Localitat: Barri del Pantà, Darnius, Veïnat d'Amunt, Veïnat d'Arnera, Veïnat de Mont-roig, Veïnat de Ricardell
  • Extensió: 35
  • Habitants: 532

Situació geogràfica

Darnius és un municipi de l’Alt Empordà, veí de l’Alta Garrotxa, denominada Garrotxa empordanesa. Comprèn part de l’alta vall del Ricardell, afluent del Llobregat d’Empordà, i la vall baixa del riu d’Arnera, on hi ha el pantà de Boadella, afluent de la Muga. Tot un conjunt de serres formen part dels contraforts més meridionals de l’Albera, i en destaca la serra de la Calma, el punt màxim de la qual fa 622 metres.

Clima

El clima és mediterrani, temperat i humit. La proximitat als Pirineus provoca temperatures fresques i pluges, que són nombroses a la primavera i a la tardor i amb xàfecs a l’estiu. Com a la resta de l’Empordà, hi bufa la tramuntana, però amb menys força.

Activitats econòmiques

L’apicultura, la ramaderia i l’avicultura són la base econòmica del municipi. L’agricultura principal és de secà, sobretot de cereals, vinya i oliveres; la de regadiu és present a les valls, i principalment és d’hortalisses.

El turisme és una activitat que augmenta gràcies als recursos paisatgístics i a la possibilitat de practicar esports nàutics al pantà de Boadella, que també produeix energia elèctrica.

Història

La història de Darnius comença l’any 983, quan apareix escripturat amb la veu llatina de Darnicibus, pertanyent al comtat de Besalú. Trobem escampats pel terme indicis de poblaments neolítics, exemplificats en monuments com el dolmen del Mas Puig de Caneres o el menhir de la Pedra Dreta.

L'any 1070 es cita per primer cop el castell de Mont-roig, quan era possessió dels senyors de Darnius.

Aprofitant les extensions d’alzinars, el poble desenvolupà des del segle XIX una important indústria surera, l’existència de la qual es perllongà fins a ben entrat el segle XX.

El 1954, el Ministeri d’Obres Públiques va manar la construcció d’un pantà al terme de Boadella. Raons tècniques van obligar a modificar la ubicació del mur de contenció, que passà finalment a Darnius, però es mantingué el topònim original de l’embassament.

Què veure-hi

L’església parroquial de Santa Maria (segle XIII) és romànica i presenta un estat de conservació excel·lent. A més, antigament el poble havia estat encerclat de muralles, de les quals encara es conserven algunes restes vora l’església.

A uns tres quilòmetres a ponent s'hi troba l’ermita de Sant Esteve del Llop, també romànica, restaurada al segle XV. Equidistant de l’ermita, però en sentit contrari, s'alça el castell de Mont-roig, que corona la muntanya del mateix nom.

Altres elements curiosos del municipi són el Plàtan d’en Massot (Arbre Monumental), el dolmen del Mas Puig de Caneres, monument megalític funerari que consta d’una cambra amb sepulcre de corredor, i el menhir de la Pedra Dreta.

Què fer-hi

El pantà de Boadella, que forma part del terme municipal, acull un club nàutic i altres instal·lacions per practicar-hi diversos esports. La carretera que passa sobre la presa ofereix una bonica panoràmica.

La popular ruta de bicicleta de muntanya anomenada Salines-Bassegoda, comença a Darnius, al pantà, concretament. Després la ruta es dirigeix a Agullana Vajol, Maçanet de Cabrenys i Albanyà, per finalitzar a Sant Llorenç de la Muga.

Voltants

- Maçanet de Cabrenys.

- Agullana.

- Paratge Natural d’Interès Nacional de l’Albera.

QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Darnius
  • Darnius

  • Costa Brava

  • Darnius
  • Darnius

  • Costa Brava

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya