Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l'Heura

Guia de Municipis

El municipi de Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l’Heura manté una estreta relació amb el massís de les Gavarres, pel qual discorre la major part del terme, fet que li proporciona un paisatge privilegiat.

Conserva un bon llegat medieval, que inclou edificis com el monestir de Sant Miquel de Cruïlles o la Torre.

Per la seva banda, Monells és un viu exemple de localitat rural que manté intacte el seu encant, amb una arquitectura acollidora i un traçat urbà de gran bellesa. A Sant Sadurní de l’Heura, el frondós entorn de bosc que envolta el terme convida a relaxar-se i gaudir de la tranquil·litat empordanesa.Imprescindibles

- Visitar el barri del Castell, a Monells.

- Visitar el monestir de Sant Miquel, a Cruïlles.

- Recórrer el centre històric de Sant Sadurní.Suggeriments

  • Comarca: Baix Empordà
  • Província: Girona
  • Localitat: Barri d'Estrabau, Cruïlles, Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l'Heura, Mas Savalls, el, Rabioses, Sant Cebrià de Lledó, Sant Cebrià dels Alls, Sant Miquel de Cruïlles, Sant Sadurní de l'Heura, Santa Pellaia, Sies
  • Extensió: 100
  • Habitants: 1253

Situació geogràfica

Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l’Heura es van fusionar l’any 1973 i ara formen un sol municipi. L’extens terme municipal pertany a la comarca del Baix Empordà i s’estén principalment al sector septentrional del massís de les Gavarres, muntanyes amb altures que oscil·len entre els 300 i els 530 metres (puig d’Arqués, 530 metres). La vall alta del Daró i el seu afluent, el Rissec, passen pel nord del municipi, igual que els contraforts més orientals de la serra dels Àngels.

Clima

El clima és mediterrani subhumit de matís marítim, amb estius secs i assolellats, hiverns suaus i màximes plujoses força irregulars a la primavera i a la tardor. L’estiu és llarg, i acostuma a durar quatre mesos, de juny a setembre. Les pluges màximes, que de vegades van acompanyades de tempesta, són freqüents en els mesos d’octubre i de novembre.

Activitats econòmiques

L’economia del municipi es troba repartida entre diversos sectors. L’explotació forestal del suro és molt important, ja que el municipi està envoltat d’abundants boscos de pins i d’alzines sureres. Un altre sector rellevant és el de la ramaderia, centrada en la cria de bestiar boví, porcí i oví, i en l’avicultura. L’agricultura, per la seva banda, és de cereals, farratges i blat de moro i, en menor quantitat, horta, vinya i oliveres.

Les activitats industrials són, únicament, les derivades de l’agricultura.

Darrerament, però, el turisme ha esdevingut una força important com a motor econòmic del municipi.

Història

Cruïlles és l’origen d’una esplanada territorial d’extensió més que destacable, formada pel que abans eren set veïnats, als quals cal afegir les localitats de Sant Cebrià de Lledó, Sant Cebrià dels Alls i Santa Pellaia. La seu històrica del nucli era al castell de Cruïlles, casa del llinatge homònim, que a partir del segle XIII establí aliança amb el de Peratallada.

D’altra banda, els orígens de Monells beuen d’ambdues bandes de la riera del Rissec, amb divergents nuclis de població a les dues ribes. Ja des del 1102 es té constància del castell, seu del mercat setmanal.

El 1234 Jaume I va establir que la mitgera (mesura de pes) de Monells servís com a patró de mesura en el comerç de cereals a la zona abastida pel bisbat de Girona, fet que li atorgà una posició econòmicament privilegiada.

Finalment, Sant Sadurní de l’Heura (anomenat durant el període medieval Sant Sadurní de Saldet o de Salzet), ocupava el vessant dels primers contraforts establerts al massís de les Gavarres. El castell al voltant del qual s’articulà (segle XI) va pertànyer primer al bisbat de Girona i posteriorment a la família Anglès.

Què veure-hi

A Cruïlles destaca especialment el monestir benedictí de Sant Miquel, d’estil romànic, i el castell, que presenta una magnífica torre d’homenatge construïda al segle XI.

Un altre símbol és l’església de Santa Eulàlia, que va ser consagrada al segle XI però que ens ha arribat a l’actualitat com a temple barroc, després de les reformes que s’hi practicaren entre els segles XVII i XVIII.

També barroca, però d’una línia més austera i popular, és l’ermita de la Mare de Déu de l’Esperança.

Monells, per la seva banda, és un autèntic monument en si mateix. Representa l’essència de la vila empordanesa, i és probablement una de les localitats més belles i amb més encant de tot Catalunya. Està articulat a banda i banda de la riera de Rissec, que el divideix en dos barris, el del Castell i el de la Riera.

El barri del Castell té el seu centre a la plaça Major, un espai porxat que acostuma a ser punt de trobada de visitants i curiosos. També s’hi poden contemplar les restes, molt evidents encara, de les antigues muralles.

El nucli presenta llocs de clares arrels gòtiques, com la plaça de l’Oli o el carrer dels Arcs. Cal afegir, a més, les nombroses cases del municipi dels segles XVII i XVIII, també plenes d’encant.

Per la seva banda, Sant Sadurní de l’Heura té un nucli de carrers estrets, llargs i costeruts, que conviden a visitar-los abans d’anar als punts d’interès més rellevants del terme: el castell, l’església de Sant Sadurní i l’ermita de Sant Joan de Salelles.

Què fer-hi

El municipi ofereix un entorn natural ple de vegetació i perfils muntanyencs, ideal per als amants del turisme rural.

A Cruïlles hi ha un parell de bons allotjaments en masies perfectament restaurades. Un d’aquests, el Mas Masaller, data del segle XIII. A Monells trobem la casa rural del Mas Vilà.

Al marge del descans, les possibilitats del turisme rural a la zona passen pel senderisme, el cicloturisme i les excursions amb bicicleta de muntanya per les rutes del massís de les Gavarres, que comparteix amb el terme de la Bisbal. Al terme s'hi troba l’alzina de Mas Salelles, considerat Arbre Monumental.

Voltants

- El Terracotta Museu, a la Bisbal.

- El paratge natural de la Riera de Rupià.

- Els clots de Sant Julià, a Forallac.

QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l'Heura
  • Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l'Heura

  • Costa Brava

  • Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l'Heura
  • Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l'Heura

  • Costa Brava

També et pot interessar