Cornudella de Montsant

Guia de Municipis

Cornudella de Montsant és un municipi d’una rellevància natural i paisatgística de primer ordre. Consta d’un nucli principal de població, situat davant dels cingles de la Gritella i a poca distància del pantà de Siurana, i de dos agregats: l’encisadora Siurana de Prades i Albarca, enlairats i de gran bellesa.

El Parc Natural de la Serra del Montsant i l’espai natural de les muntanyes de Prades ocupen part d’un terme dedicat majoritàriament al turisme i al conreu de la vinya i l’elaboració de vi amb Denominació d’Origen Montsant.

Els indrets més interessants per visitar són el conjunt històric de Siurana de Prades, l’església de Santa Maria i l’ermita de Sant Joan del Codolar.



Imprescindibles

- Pujar fins a Siurana de Prades i visitar-ne el nucli medieval, tot gaudint d’unes vistes espectaculars.

- Caminar pels camins del Parc Natural de la Serra del Montsant.

- Pujar a l'Albarca i contemplar la panoràmica que ofereix.

- Visitar les ermites de Sant Joan del Codolar o de la Mare de Déu de Montsant.

- Degustar alguns dels vins amb Denominació d’Origen Montsant elaborats als cellers del municipi.

- Per als més atrevits, emular els millors escaladors del món a les parets de Siurana.



Suggeriments

  • Comarca: Priorat
  • Província: Tarragona
  • Localitat: Albarca, Cornudella de Montsant, Siurana de Prades
  • Extensió: 63
  • Habitants: 1025

Situació geogràfica

Cornudella de Montsant és un extens municipi de la comarca del Priorat i està situat a la vall alta del riu de Siurana, rodejat pel Montsant i les muntanyes de Prades, entre les quals s’estén la vall de Cornudella. Al coll d’Albarca s’uneixen els dos sistemes muntanyosos, mentre que el coll de Siurana comunica amb la veïna comarca del Baix Camp. El municipi comprèn un sector del vessant esquerre del riu de Montsant; al sud, la serra del Montllor, que separa la vall de Cornudella de la vall de la Garranxa (Porreres); el sector oriental comprèn les cingleres de la serra de Gritella i Siuranella, que formen un esperó vers el sud de les muntanyes de Prades. Pel terme municipal, a més, hi passen diversos afluents del riu de Siurana, i es troben els barrancs de Sant Joan, de l’Argentera, d’Arbolí i el pantà de Siurana, a la confluència del riu de Siurana i la riera d’Argentera.

Clima

El clima és de muntanya mitjana, amb una lleugera tendència continental. Les característiques essencials del clima es deuen, en gran part, a l’aïllament relatiu que té del Mediterrani. Els hiverns són força freds, amb glaçades a les valls i neu a les muntanyes més elevades. Els vents i corrents freds del nord queden aïllats per la presència de les muntanyes de Prades i la serra del Montsant. L’estació de més pluges és la tardor.

Activitats econòmiques

Antigament, al municipi s’explotaven els jaciments de coure i les pedreres de marbre. L’activitat econòmica actual, però, es troba repartida entre: l’agricultura de secà, amb el conreu principalment d’avellaners i vinya; de cereals, ametllers i oliveres; i la de regadiu, que ha recuperat la seva importància després de la construcció del pantà de Siurana.

La cria d’aviram és l’activitat ramadera principal.

La construcció, el tèxtil, la indústria agroalimentària i de la fusta són les activitats industrials més importants.

El sector turístic, com el turisme rural, els esports nàutics i d’aventura, i l’hípica, té cada cop més incidència en les activitats econòmiques municipals.

Història

La fundació de Cornudella s’explica en una bonica llegenda. Narra que el comte de Prades va decidir crear la població al lloc on va trobar la seva filla, perduda en una batuda de caça, gràcies al so del corn d’ella. En tot cas, sembla que l’etimologia indica un origen romà, tot i que la vila no apareix documentada fins al 1190.

El terme va ser escenari de les accions guerrilleres del Carrasclet al segle XVIII en la Guerra de Successió, i va patir durant la Guerra del Francès i les guerres carlines.

El moment de màxim creixement de la població va coincidir amb la puixança econòmica del segle XIX, vinculada al bon moment de la vinya, quan s’hi comptaven més de 2.500 habitants. Aquesta xifra, que davallà per sota del miler durant el segle XX, encara s’hi manté.

Un espai propi en la història té el petit nucli agregat de Siurana de Prades, a dalt d’un cingle. Ja era habitat en època prehistòrica i els romans hi van situar edificacions de caire militar. Durant l’edat mitjana va esdevenir un reialme andalusí i una de les últimes possessions sarraïnes a Catalunya. Felip IV de Castella va ordenar enrunar el castell durant la Guerra dels Segadors.

Què veure-hi

L’església parroquial de Santa Maria és l’element arquitectònic més remarcable del nucli urbà de Cornudella de Montsant. Es tracta d’un edifici del primer Renaixement català, construït per l’arquitecte Pere Blai a principi del segle XVII.

Consta d’una sola nau amb capelles laterals i capçalera semicircular, amb una sòlida façana de pedra en què destaquen les dues torres dels campanars. Aquesta solidesa li va valdre per ser reconvertida en fortalesa durant les guerres carlines.

Al mateix nucli de Cornudella també es pot veure el Celler Cooperatiu (1922), obra modernista de Cèsar Martinell, declarat Bé Cultural d’Interès Nacional, i el Museu Peris-Aragonès, que ofereix una exposició on es recullen objectes de tot el món, dins d’un edifici que manté l’estructura i la façana de l’època en què va ser propietat dels monjos d’Escaladei.

Els pobles agregats de Siurana de Prades i Albarca també tenen un patrimoni important. El conjunt històric de Siurana de Prades, encimbellat dalt d’un cingle de més de 700 metres, és atractiu per l’atmosfera medieval que s’hi respira i per les restes del castell àrab (segle IX), a més de l’església romànica de Santa Maria (segles XII-XIII), en un perfecte estat de conservació.

La llegenda que explica el nom del cingle, el Salt de la Reina Mora, contribueix a mitificar el que va ser l’últim bastió musulmà a Catalunya. Les vistes des d’aquest indret són magnífiques sobre la vall del riu Siurana i la comarca del Priorat.

També des d’Albarca es poden admirar unes vistes impressionants. En aquest altre agregat es pot visitar l’església romànica de Sant Vicenç (segle XII), amb portalada renaixentista.

Finalment, disseminades pel municipi de Cornudella de Montsant, als límits amb el Parc Natural de la Serra del Montsant, destaquen tres ermites. La de la Mare de Déu de Montsant és prop d’Albarca, a una altura de més de mil metres, sota la roca Corbatera.

Sant Joan del Codolar és la més venerada pels cornudellencs i es troba en un paratge sembrat de grans roques despreses dels cingles del Montsant. Va ser construïda originàriament al segle XII, tot i que l’edifici actual és de 1780. Poc més avall hi ha l’ermita de Sant Joan Petit.

Què fer-hi

L’entorn natural de Cornudella de Montsant ofereix múltiples possibilitats de turisme actiu. La més seguida de totes és el senderisme, que es pot practicar per tot el terme i, més concretament, al llarg de mitja dotzena de camins perfectament senyalitzats que passen pels nuclis de població de Cornudella, Albarca i Siurana.

El més remarcable d’aquests camins és el GR-174, que travessa mitja comarca del Priorat, passa per Cornudella i Albarca i s’endinsa al Parc Natural de la Serra del Montsant.

El parc disposa d’altres senders, com el de les ermites del Montsant, que enllaça les ermites de la Mare de Déu de Montsant, Sant Joan del Codolar i Sant Joan Petit abans d’enfilar cap al municipi veí d’Ulldemolins; o el que permet ascendir la roca Corbatera (1.163 metres), al límit entre els termes de Cornudella i de la Morera de Montsant, que és el cim més alt del Parc Natural de la Serra de Montsant.

Des de Cornudella també es pot agafar el camí dels Gorgs, que, passant per Siurana, s’endinsa en l’espai natural de les muntanyes de Prades.

Precisament l’entorn de Siurana és un escenari internacionalment reconegut pels aficionats a l’escalada de tot el món. Més de 900 vies d’escalada, distribuïdes en una trentena de sectors (L’Aparador, Can Melafots, L’Esperó Primavera, L’Olla, La Trona…) i concorregudes per alguns dels millors especialistes internacionals, són les credencials d’aquest autèntic paradís de la roca calcària.

Hi predominen les vies de setè grau, tot i que els principiants també hi poden trobar itineraris a la seva mida. Els millors poden intentar enfrontar-se a les nombroses vies de vuitè grau que hi ha, o fins i tot a algunes de l’exclusiu novè grau, amb la famosa La Rambla (9a+) com a gran icona de la màxima dificultat.

Als peus de Siurana s’estén el pantà del mateix nom, on es poden practicar esports aquàtics com el caiac durant els mesos d’estiu, a més de les rutes amb bicicleta de muntanya o el tir amb arc.

Finalment, cal destacar el vessant gastronòmic de Cornudella de Montsant, amb els vins amb Denominació d’Origen Montsant com a principal exponent. Al municipi es poden trobar fins a set cellers elaboradors, la majoria petits i artesanals, que ofereixen un producte de gran qualitat. És possible visitar-los i degustar-ne els vins.

QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Cornudella de Montsant
  • Cornudella de Montsant

  • Costa Daurada

  • Cornudella de Montsant
  • Cornudella de Montsant

  • Costa Daurada

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya