Constantí

Guia de Municipis

En una posició immillorable, entre la Costa Daurada i la muntanya, Constantí és un pròsper municipi amb molts atractius culturals.

A part del nucli antic, amb la muralla i l’església de Sant Feliu, l’exemple arquitectònic més rellevant de Constantí és la vil·la romana de Centcelles, declarada Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO.Imprescindibles

- Descobrir el mosaic romà de la vil·la romana de Centcelles.

- Passejar pel nucli antic.

- Participar en alguna de les festes i fires del municipi.Suggeriments

  • Comarca: Tarragonès
  • Província: Tarragona
  • Localitat: Constantí
  • Extensió: 31
  • Habitants: 6774

Situació geogràfica

Constantí és un municipi de la petita comarca del Tarragonès. S’estén a la riba dreta del Francolí, a excepció de la partida de la Pedrera, que es troba a la banda esquerra. El territori és pla i de caràcter marcadament agrícola, amb elevacions que no superen els 150 metres d’altura. Rieres i sèquies del Francolí travessen el seu territori de nord a sud, com ara la riera de la Boella o la sèquia de Riuclar.

Clima

El clima és de caràcter mediterrani marítim. Els estius són secs i càlids, i els hiverns suaus. La tardor i la primavera són les èpoques de l’any amb més precipitacions.

Activitats econòmiques

El sector industrial és el més important del municipi. Constantí disposa d’instal·lacions que pertanyen al sector químic i també indústries tèxtils i metal·lúrgiques.

El sector agrícola es redueix gairebé al conreu dels avellaners, tot i que també s’hi cultiven vinyes, oliveres, ametllers, garrofers i presseguers. El rec Gran i la sèquia de Riuclar permeten el desenvolupament d’una petita superfície d’horta. L’avicultura té també incidència en l’economia municipal.

Història

L’època romana va deixar al municipi la magnífica vila de Centcelles, però va ser durant l’edat mitjana quan va sorgir un nucli de població a l’emplaçament actual. Aquest es dividia en la vila de dalt, ocupada per un castell on residien els nobles, i la vila de baix, on vivia la resta de la població.

La Guerra dels Segadors va comportar grans trasbalsos per a la localitat, que va ser despoblada i repoblada tres vegades en tres anys (1640-1642). Els atacs d’un bàndol i l’altre van destruir el castell i l’església parroquial.

Després d’un creixement demogràfic lent i sostingut, a la segona meitat del segle XX el municipi va incrementar notablement la seva població a causa de la seva proximitat amb Tarragona.

Què veure-hi

La joia patrimonial de Constantí és la vil·la romana de Centcelles, declarada Patrimoni de la Humanitat l’any 2000 per la UNESCO, juntament amb altres monuments romans del Tarragonès.

Al nucli antic cal destacar l’església de Sant Feliu, del segle XVII, i les restes de la muralla medieval, de la qual es conserva una torre al carrer de Sant Vicenç.

Què fer-hi

A més de veure la vil·la romana, val la pena dedicar una estona a passejar pel nucli històric.

Una bona opció és visitar el municipi amb motiu d’alguna de les celebracions que hi tenen lloc durant l’any, com la festa major d’estiu, pels volts de l’1 d’agost, o la festa major d’hivern, el 20 de gener. Hi destaca també la Fira Multisectorial, que se celebra el darrer trimestre de l'any.

Pel que fa a la gastronomia, la tradició agrícola del municipi es reflecteix en l’elevada qualitat dels tres productes propis de la zona: les avellanes, el vi i l’oli d’oliva verge extra.

Voltants

- Tarragona i Reus.

- Port Aventura, entre Vila-seca i Salou.

- Altafulla.

- Les platges de la Costa Daurada.

QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Constantí
  • Constantí

  • Costa Daurada

  • Constantí
  • Constantí

  • Costa Daurada

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya