Cercs

Guia de Municipis

El carbó és el principal signe d'identitat de Cercs; el carbó i l'aigua. Les mines es van explotar seguint el model de les colònies tèxtils tal com recull el Museu de les Mines de Cercs. Però, a Cercs, també es pot seguir bona part del Canal Industrial de Berga, però l'embassament de la Baells garanteix l'oferta d'activitats aquàtiques i un espectacle paisatgístic sense discussió, ja que en funció de l'època encara es pot contemplar el campanar de l'antiga església romànica submergida de la Baells.



Imprescindibles

- Visitar l'església de Sant Quirze de Pedret.

- Contemplar el Llobregat des del pont que porta fins a Pedret.

- Apropar-se als voltants de l'antic monestir de Sant Salvador de la Vedella.

- Beure l'aigua refrescant de les fonts del poble.

- Gaudir d'un matí o una tarda a les aigües de la Baells.

- Descobrir les restes medievals dels masos de Vilosiu.

- Visitar el Museu de les Mines de Cercs i la central tèrmica.



Suggeriments

  • Comarca: Berguedà
  • Província: Barcelona
  • Localitat: Cercs
  • Extensió: 47
  • Habitants: 1306

Situació geogràfica

Cercs, a la Catalunya central, al nord de la ciutat de Berga i al nord-est de Barcelona, s'ubica entre els Rasos de Peguera i els cingles de Vallcebre, prop de l'embassament o Pantà de la Baells. El municipi es troba a la part central de la comarca, a una altitud que oscil·la entre els 630 i els 1.000 metres sobre el nivell del mar. S'estén, en bona part, a la dreta del riu Llobregat, curs fluvial que el travessa de nord a sud.

Clima

El clima, mediterrani humit, és força variable i amb temperatures que poden arribar a ser extremes. Les precipitacions, com és habitual en l’àrea mediterrània, són irregulars, i la majoria es concentra a l’agost.

Activitats econòmiques

L'agricultura encara és important a Cercs: entre els conreus predominen els cereals, el farratge i les patates. La ramaderia se centra en el bestiar porcí i en l'avicultura. El turisme de cap de setmana és un complement important per a l'economia del municipi.

Història

Els orígens de l'actual terme es remunten als segles X i XI, quan apareixen les primeres referències documentals dels pobles de Cercs i la Baells. Encara anterior és la fundació del monestir de Sant Salvador de Vedella.

Durant els primers segles d'existència, el terme del Pont de Rabentí (nom que va mantenir fins al segle XIX) estava íntegrament format per masos disseminats. El creixement arran de la indústria tèxtil del segle XIX va provocar el naixement dels primers nuclis de població.

El segle XX va arribar amb la mineria del carbó, que va produir una gran transformació al municipi. S'hi van establir colònies mineres, origen dels actuals nuclis de Sant Corneli, Sant Josep i la Consolació, mentre Sant Salvador de Vedella es constituïa com a nucli de població.

La postguerra va conduir a la unió dels municipis de Cercs i la Baells i a la creació de la població de la Rodonella. Dues centrals tèrmiques, una important fàbrica de ciment i les mines de carbó van modelar el caràcter de la població al llarg del segle passat. Tant la Baells com Sant Salvador de Vedella van quedar anegats per l'aigua del pantà de la Baells, inaugurat el 1976. Aleshores es va crear el poble de Sant Jordi.

Què veure-hi

Cercs va sofrir un gran canvi quan el 1976 es va inaugurar el pantà de la Baells. Des de llavors, una part del municipi va quedar submergida a l'aigua. L'únic vestigi d'aquest fet és l'antic monestir de Sant Salvador de la Vedella, del segle IX, avui abandonat, però visible per la seva situació sobre un petit turó en una illa del pantà. Molt a prop es troba l'església de Sant Jordi de Cercs, dels segles XII i XIII.

Per arribar a l'església de Sant Quirze de Pedret, la joia arquitectònica del municipi i un dels edificis preromànics més notables de Catalunya, hem de travessar un monumental pont gòtic de pedra, amb quatre arcs de formes i mides desiguals. Ben a prop es troba el molí de Pedret.

Un altre punt d'interès son els masos medievals de Vilosiu, formats per diversos àmbits d'amplàries i funcions diferents.

Què fer-hi

La pesca esportiva i les activitats nàutiques a l' embassament de la Baells són una de les pràctiques més freqüents al municipi. A més, les passejades i les excursions a peu, a cavall o amb bicicleta de muntanya poden ser d'allò més fascinadores, ja que gairebé la meitat del terme municipal està coberta de boscos. Per aquesta raó Cercs és un dels indrets preferits pels apassionats dels bolets.

El segon diumenge de maig, la Festa del Roseret és un moment de trobada de gran interès, per gaudir d'un dia de festa enmig de la natura fascinant a la primavera del Baix Berguedà.

Per als amants dels museus i el turisme industrial, el municipi ofereix el Museu de les Mines de Cercs, un viatge a la producció de carbó al nostre país, i la visita a la central tèrmica de la població.

Voltants

- Berga.

- Fígols.

- El santuari de la Quar.

- El santuari de Queralt.

QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Cercs
  • Cercs

  • Pirineus

  • Cercs
  • Cercs

  • Pirineus

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya