Castellví de la Marca

Guia de Municipis

Les fonts, caves i cellers, i un entorn natural ple d'encants es donen la mà en aquest municipi, punt de trobada per als amants de l'escalada. Les restes del Castellot, amb la torre medieval i la capella de Sant Miquel (s. X) s'alcen com a mostra de l'incontestable autoritat del passsat, en un mirador situat a 465 metres. Des d'allà les vistes sobre la plana vitícola i les serralades Litoral i Prelitoral són excepcionals.Imprescindibles

- Gaudir de les vistes de la plana des del Castellot.

- Visitar algun dels cellers i de les caves del municipi.Suggeriments

  • Comarca: Alt Penedès
  • Província: Barcelona
  • Localitat: Cal Farines, Cal Margarit, Cal Morgades del Grau, Castellví de la Marca, Carrer Fondo, el, Mas de la Pansa, el, Maset dels Cosins, el, Múnia, la, Cases Noves de Cal Marques, les, Cases Noves de la Riera, les, Conilleres, les, Pedrers, Ratera, Albans i Cal Xeret
  • Extensió: 29
  • Habitants: 1650
  • Web: http://www.castellvidelamarca.cat

Situació geogràfica

Castellví es troba al prelitoral català, molt a prop de Vilafranca del Penedès, entre Barcelona, al nord, i Tarragona, al sud. El terme de Castellví de la Marca presenta un territori força planer, llevat de la part propera a la riera de Marmellar, curs fluvial que, juntament amb el de la Múnia, solca el municipi.

Clima

El clima de Castellví de la Marca és mediterrani, amb temperatures moderades i pluges poc abundants, la majoria concentrades a la tardor i la primavera.

Activitats econòmiques

La principal activitat econòmica és l’agricultura, centrada en el conreu de la vinya, a la qual es dedica bona part de la població activa. El raïm es destina a la fabricació del vi i el cava. Segueixen en importància els conreus de cereals, oliveres, arbres fruiters i els productes de l’horta. També cal destacar-hi la producció d’alls.

Història

La història de Castellví de la Marca es remunta al segle X, quan era terra fronterera sota la possessió dels comtes de Barcelona, amb el nom de Castell Vell Extrem de la Marca.

Durant la segona meitat d’aquesta centúria, el municipi va passar a mans de la poderosa família dels Castellvell, i posteriorment, per vincles familiars, al llinatge dels Montcada i als vescomtes de Castellbò. Ja al segle XIV, el rei Martí I l’Humà va incorporar-lo a la Corona catalanoaragonesa.

L’actual veïnat de Castellví de la Marca està situat en un lloc més accessible que l’antic.

Què veure-hi

El vestigi arquitectònic més important de Castellví de la Marca es troba encimbellat dalt d’una cinglera, a 465 metres d’altura. Es tracta de les restes de l’antiga capella de Sant Miquel i d’un recinte emmurallat, del qual encara es pot reconèixer la torre de l’homenatge. El conjunt, anomenat Castellot, està datat des del segle X.

Al municipi també val la pena veure les diverses masies d’interès historicoartístic que hi ha escampades.

Al nucli de Cal Noia hi ha l’ermita del Vinyet, una senzilla construcció documentada per primera vegada el 1352, tot i que probablement és originària del segle XI.

Què fer-hi

Una de les activitats més interessants que es poden fer és anar fins al Castellot (un mirador natural situat a 465 metres sobre el nivell del mar), des d’on es pot gaudir de les excepcionals vistes de la plana penedesenca i de les serralades Litoral i Prelitoral. S’hi pot ascendir a peu des del veïnat de Castellví, o amb 4x4 per una pista forestal que comença al kilòmetre 6,5 de la carretera BV-2128, al nucli de les Cases Noves de la Riera, justament abans del pont que hi ha sobre la riera de Marmellar.

També és recomanable visitar algun dels nombrosos cellers i caves del municipi, com els de Joan Sardà, Bolet o Mont Marçal.

QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Castellví de la Marca
  • Castellví de la Marca

  • Castellví de la Marca
  • Castellví de la Marca

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya