Castellet i la Gornal

Guia de Municipis

L'imponent Castell (s. X), convertit actualment en seu de la Fundació Abertis, i situat a la riba nord del pantà de Foix, és el punt de partida d'interessants rutes per descobrir la riquesa natural del poble. Al juny, aquest entorn esdevé escenari d'un autèntic mercat medieval, que ens trasllada a una època en què l'austeritat despertava els encants d'un paisatge privilegiat.Imprescindibles

- Visitar el castell de Castellet.

- Recórrer els camins del Parc del Foix.Suggeriments

  • Comarca: Alt Penedès
  • Província: Barcelona
  • Localitat: Castellet, Clariana, Gornal, la, Masuques, les, Rocallisa, Sant Marçal, Torrelletes
  • Extensió: 47
  • Habitants: 2253
  • Web: http://www.castelletilagornal.cat

Situació geogràfica

Castellet i la Gornal es troba en el punt en què es toquen les comarques del Garraf i les de l’Alt i el Baix Penedès, al sud-oest de Barcelona. El seu territori està dominat pel riu Foix. L’embassament de Foix, al bell mig del terme municipal, és un dels espais naturals emblemàtics de la població. L’altitud màxima del municipi és de 409 metres al Puig Rodó i a la Plana Morta.

Clima

El clima és mediterrani, suavitzat per la presència de les serralades Litoral i Prelitoral. Els estius són assolellats i amb poques precipitacions, i els hiverns, suaus. Les precipitacions es concentren a la primavera i, principalment, a la tardor.

Activitats econòmiques

L’activitat econòmica principal és l’agricultura. La major part de les terres estan dedicades a la vinya; en menor proporció, als cereals, els arbres fruiters i les oliveres. La ramaderia es reparteix entre l’avicultura, el bestiar porcí i la cunicultura, i en menor escala, els bestiars boví i oví.

En el sector serveis hi destaca el turisme, important aportació econòmica per al municipi.

Història

La transcendència històrica de l’enclavament de Castellet i del seu castell es basa en la importància del llinatge familiar dels Castellet, que van tenir una gran influència a la cort comtal de Barcelona des del segle XI.

La primera documentació sobre el castell (aleshores anomenat de Sant Esteve) és del 977, en la venda que en va fer el comte Borrell II a Unifred Amat, primer senyor de Castellet. Al segle següent el terme municipal era molt més extens que l’actual i fins i tot tenia sortida al mar.

A partir del segle XIV, el castell va anar passant de mans contínuament, i la importància política i militar va davallar sense remei, sobretot des del segle XVI.

Durant la segona meitat del segle XIX, el terme va experimentar una època de bonança econòmica, gràcies al conreu de la vinya, sempre majoritari en aquestes contrades. Van ser els anys en què Castellet i la Gornal va créixer més i va adoptar, en essència, la forma actual.

Què veure-hi

L’imponent fortalesa de Castellet, situada al nucli de la població del mateix nom, domina les aigües del pantà de Foix des de la riba septentrional. És el principal símbol de Castellet i la Gornal i l’estampa més característica del municipi. Està documentat des del segle X amb el nom de castell de Sant Esteve.

Va desenvolupar funcions de límit de la marca hispànica amb Al-Andalus i va tenir una gran importància estratègica fins al segle XVI, moment en què va iniciar un llarg període de decadència.

Ja al segle passat, durant la dècada dels vint, les seves ruïnes van ser profundament restaurades i rehabilitades per a ús particular, i actualment és la seu de la Fundació Abertis, que n’ha culminat la restauració, n’ha adaptat una part com a sales de reunions i hi ha incorporat un petit museu. Al costat mateix del castell s’aixeca l’església romànica de Sant Pere, del segle XII.

A més de Castellet, hi ha altres nuclis del terme que també ofereixen atractius interessants, com les Masuques, on es troba l’església romànica de Sant Esteve de Can Llopart (segle XI), que té una capçalera trilobada. Als afores d’aquest mateix poble hi ha el santuari de Santa Maria de Muntanyans.

A Clariana es pot visitar el temple de la Mare de Déu de Montserrat, un curiós edifici de caràcter modernista construït el 1968.

Què fer-hi

El poble de Castellet torna als orígens medievals cada any durant un cap de setmana de juny per celebrar el Castellet Medieval. Es tracta d’un autèntic mercat medieval: la gent i els carrers es disfressen per a l’ocasió, s’organitza una mostra d’oficis antics i es duen a terme espectacles al carrer i la cercavila medieval.

En aquest poble també es pot gaudir de la visita del castell i l’església, o recórrer algunes de les diverses rutes senyalitzades pel Parc del Foix, que permeten descobrir els ecosistemes diversos que envolten el pantà.

QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Castellet i la Gornal
  • Castellet i la Gornal

  • Castellet i la Gornal
  • Castellet i la Gornal

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya