Castelldefels

Guia de Municipis
Entre el blau del mar, el verd dels aiguamolls i canyissars del Delta i el paisatge de roca calcària del Parc Natural del Garraf, el municipi de Castelldefels ofereix al visitant més de cinc quilòmetres de platges de sorra fina i un clima envejable. El castell de Fels, del s. X, dotze torres de guaita del s. XVI i nombroses masies centenàries com Cal Ganxo o Can Roca de Baix formen part de l'extens patrimoni històric i cultural d'una vila de referència, també, per als esports nàutics i la cuina marinera.

http://parcs.diba.cat/web/garraf

Imprescindibles

- Gaudir de la platja.
- Pujar al cim del castell.
- Trobar-se les estàtues caminant per la ciutat.
- Relaxar-se en una terrassa.

Suggeriments

 • Comarca: Baix Llobregat
 • Província: Barcelona
 • Localitat: Castelldefels
 • Extensió: 13
 • Habitants: 62989
 • Entitat de promoció: Castelldefels Turisme
 • Web: http://www.castelldefels.org
Es troba adherit a: Platja en Família, Turisme Esportiu
Es troba adherit a: Platja en Família, Turisme Esportiu

Situació geogràfica

Es troba al litoral mediterrani, al sud-est de Barcelona. El seu territori limita, a l’oest, amb el massís del Garraf i, al sud-est, amb el delta del riu Llobregat. El terme té dues zones ben diferenciades: la franja costanera, amb dunes i platges, i la zona interior, amb els primers desnivells del Garraf. Els seus turons, com ara el del Fanxó, tenen una altura de fins a 300 metres.

Clima

El clima, mediterrani litoral, fa que els estius siguin molt assolellats i secs. Les precipitacions són molt irregulars, encara que és durant la tardor i la primavera quan plou més. El mes més fred de l’any és el gener. La temperatura mitjana anual de Castelldefels és de 18,6°C.

Activitats econòmiques

Si bé la indústria de la construcció hi té una certa importància, són el turisme i les empreses de serveis la part més destacada de l’economia de Castelldefels. L’activitat pesquera ha desaparegut, però l’agrícola encara és present en el regadiu, amb hortalisses i llegums.

Història

L’actual castell s’aixeca damunt del que va ser la parròquia de Santa Maria. El topònim de Castrum Fidelis apareix documentat per primer cop el 967, quan Ermengol li donà les terres i vinyes del territori. No va ser, però, fins al segle XIV que el complex fortificat, juntament amb les masies i quadres circumdants, va passar a formar part de la vila.

Després de viure segles a l’ombra del creixement urbanístic de Barcelona i de patir els efectes de riuades i epidèmies, Castelldefels es va consolidar com un municipi pròsper coincidint amb la inauguració, al segle XIX, de la línia de ferrocarril que uneix Barcelona amb Vilanova i la Geltrú, fet que la situà a escassa distància de la capital i d’altres nuclis d’importància.

Aquesta consolidació augmentà progressivament durant el segle XX, fins que a la dècada de 1960 experimentà un creixement demogràfic espectacular (triplicant la població) i començà a despuntar com la capital turística que és avui.

Què veure-hi

A dalt d’un turó s’alça el castell de la ciutat, amb una església romànica totalment rehabilitada. Des d’aquí podem gaudir d’una vista incomparable: el massís del Garraf, la serra de Collserola, el pla de Barcelona, la muntanya de Montjuïc, el delta del Llobregat i la línia de costa.

El castell es va contruir al segle X per defensar l’església de Santa Maria, un petit edifici preromànic amb planta de creu llatina. Després de segles en mans del monestir de Sant Cugat i del baró d’Eramprunyà, actualment està rehabilitat i es destina a usos culturals.

Per tota la ciutat es reparteixen dotze torres de guaita que al segle XVI servien per avisar dels atacs de pirates i ara tenen diversos usos. Així, per exemple, la torre Barona és dins les instal·lacions de l’hotel Don Jaime, i la torre de Can Gomar és la seu de la Casa de Cultura de Castelldefels.

També hi ha diverses masies centenàries, algunes de les quals ara s’usen com a equipaments municipals, com Cal Ganxo, o Can Roca de Baix.

Pels carrers de Castelldefels es poden veure més de vint escultures de prestigiosos artistes. Peces com La torre a l’infinit i la clau de Castelldefels, de Josep Guinovart, a l’avinguda de Màlaga; el Monument a Lluís Companys de Ricard Vaccaro, entre l’avinguda de Lluís Companys i el carrer del Doctor Trueta, o l’escultura Con el agua al cuello, de Manolo Rivera, a l’estany dels jardins de Can Vinarder.

Què fer-hi

A Castelldefels podem gaudir d’una platja de sorra fina de 4.800 metros de llargada, on també es poden practicar esports aquàtics. A prop seu hi ha amplis carrers amb palmeres i una nombrosa oferta d’oci i compres, que inclou el centre comercial L’Ànec Blau, obert cada dia de l’any.

A la zona de la platja hi ha el Club Nàutic, on trobem cursos de motonàutica, vela o surf de vela; Port Ginesta, on podrem llogar un vaixell, i el Canal Olímpic, inaugurat pels Jocs de Barcelona 92, on s’ofereixen cursos de piragüisme i esquí nàutic, i que inclou un camp de golf.

La visita al Parc Natural del Garraf ens permetrà veure un exòtic paisatge de roca calcària i la vegetació autòctona, on destaca el margalló. Hi ha més d’una dotzena de rutes a peu o amb bicicleta, com la del fondo de Vallgrassa, on descobrirem les cocones o punts de filtració de l’aigua, o la del camí medieval, que passa pel castell d’Eramprunyà i l’ermita dels Bruguers (segle XIII).

També és destacable una ruta sensorial per a invidents o la ruta de les costes, amb un camí que segueix la carena d’una pedrera. Dins el parc es troba el Palau Novellà, d’estil indià, fet el 1890 i seu del primer monestir budista de Catalunya i d’una de les col·leccions d’art tibetà més importants d’Europa.

A finals de maig se celebra la Fira d’Aliments i Artesania de Sant Ponç, i al mes d’octubre, el Ral·li de Cotxes Antics.

A la platja es fan, a mitjan juliol, les Festes del Mar, amb havaneres, un campionat de vòlei platja i un espectacle pirotècnic que simula una arribada de pirates.

A mitjan agost té lloc la Festa Major i el Festival Internacional de Dansa.

Voltants

- Reserva natural del delta del Llobregat.
- Parc arqueològic Mines de Gavà.
- Colònia Güell i cripta, a Santa Coloma de Cervelló.
- Parc Natural del Garraf.
- Termes romanes de Sant Boi.
Es troba adherit a: Platja en Família, Turisme Esportiu
Es troba adherit a: Platja en Família, Turisme Esportiu
QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Castelldefels
 • Castelldefels

 • Costa Barcelona

 • Castelldefels
 • Castelldefels

 • Costa Barcelona

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya