Cantallops

Guia de Municipis

El municipi de Cantallops està situat al sud de la serra de l’Albera, en terrenys ja més suaus i plans. El poble, fet de pedra a l’estil tradicional empordanès, té un traçat medieval.

Un altre dels seus atractius són lesfonts que trobem pels voltants, com la de la Solana, la del Mas Petit, la de la Tina (1916), la Nova o la del Ferreret.

El terme, que engloba també l’antic monestir de Sant Bartomeu de Bell-lloc (segle XIII), presenta restes neolítiques.Imprescindibles

- Passejar a la recerca de les fonts, algunes situades en indrets ben ombrívols i frescos.
- Fer una ruta per descobrir els sepulcres megalítics.
- Realitzar alguna excursió pel Paratge Natural de l’Albera.

Suggeriments

  • Comarca: Alt Empordà
  • Província: Girona
  • Localitat: Cantallops
  • Extensió: 20
  • Habitants: 333

Situació geogràfica

Cantallops és un municipi de l'Alt Empordà que es troba als vessants meridionals de la serra de l'Albera (Pirineus), en una zona de transició cap a la plana empordanesa. La serra de les Garrigues i la serra Comunera es troben al sud i al nord hi ha la serra Falguers, on neix la riera de Torrelles, que travessa el municipi de nord a sud.

Clima

El clima és mediterrani, temperat i humit atesa la presència dels Pirineus. Les temperatures són moderades. La mitjana anual és d'uns 16 °C. De novembre a març hi ha perill de glaçades a causa de les baixes temperatures. L'estiu és l’estació més seca. Els vents tenen una gran importància en el clima municipal, sobretot la tramuntana, que és el més conegut. És un vent fred i violent procedent del nord, que bufa principalment a l'hivern, i que obliga a resguardar els sembrats amb rengleres de xiprers. La marinada o garbí és un vent molt freqüent a l’estiu, i aquest és el responsable de la major part de la pluja de l'estació càlida.

Activitats econòmiques

L'agricultura de secà, sobretot els cereals, la vinya i l’olivera constitueixen el recurs econòmic més important del municipi. Hi ha pastures, però la ramaderia hi té poca incidència. Destaca també el sector forestal (alzines sureres).

El sector de la construcció ocupava el disset per cent de la població activa.

El turisme té cada vegada més incidència per la proximitat del Paratge Natural de l’Albera, als límits amb França.

Història

El municipi es va formar l’any 942, amb el nom de Cantalupis, al voltant del castell, avui desaparegut. Els orígens més ancestrals del territori, però, es poden descobrir amb la ruta megalítica dels dòlmens de Requesens, que es perllonga fins a la Jonquera i dóna testimoni d’assentaments humans del neolític.

Què veure-hi

La muralla medieval s’alça al centre del poble actual, on també trobem la plaça del Fort, la plaça Major i l’església de Sant Esteve, antiga capella de la fortalesa.

De l’antic monestir de Sant Bartomeu de Bell-lloc en queden poques restes. Es pot visitar, però, el Mas de Bell-lloc, gran casalot totalment reformat cap a final del segle XIX i començament del XX, per la qual cosa presenta un estil típicament modernista.

Què fer-hi

La infraestructura turística encara està poc desenvolupada en aquest indret, però la bellesa de l’entorn natural, pròxim al Paratge Natural de l’Albera, el fa recomanable per a amants de la natura i de la manca d’aglomeracions.

D’una banda, es poden recórrer les fonts del terme, com la font de la Solana, la de la Tina, la del Ferreret o la font Nova.

També es pot fer una excursió per la ruta megalítica dels dòlmens de Requesens, que inclou restes arqueològiques pertanyents als termes de la Jonquera i Cantallops. En aquest municipi es troben els dòmens del Collet de Baix, del Coll de Medàs I, de Coma de Gall, del Coll del Medàs III i del Puig Gros.

Voltants

- Castell de Requesens (segle IX), al terme de la Jonquera.
- Puigneulós (1.263 metres).
- La Jonquera.
- Capmany.
QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Cantallops
  • Cantallops

  • Costa Brava

  • Cantallops
  • Cantallops

  • Costa Brava

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya