Canet d'Adri

Guia de Municipis

Envoltat de boscos de roures, alzines, pins i arbustos s’amaga el municipi de Canet d’Adri, que aconsegueix la seva màxima alçària amb el cim de Rocacorba, una magnífica talaia des d’on es pot gaudir de fantàstiques vistes.

A la corona del puig hi ha un antic castell (segle XI) i el santuari de Rocacorba (segle XVIII), un important centre de devoció. Des del punt de vista patrimonial també destaquen l’església de Sant Vicenç de Canet i el dolmen de Montbó.

El territori comprèn, a més, el nucli més important de vulcanisme del Gironès, amb el puig d’Adri, el puig de la Banya del Boc (sobre una falla) i el puig Moner. Rematen el paisatge natural les aigües de la riera de Canet i els camps d’hortalisses.Imprescindibles

- Pujar al santuari de Rocacorba.
- Caminar pel passeig de la font de la Torre.
- Visitar el dolmen de Montbó.
- Fer una visita a l’església de Sant Vicenç de Canet.

Suggeriments

  • Comarca: Gironès
  • Província: Girona
  • Localitat: Adri, Biert, Canet d'Adri, Montbó, Montcal, Rocacorba
  • Extensió: 44
  • Habitants: 624

Situació geogràfica

Canet d'Adri és un municipi de la comarca del Gironès. Està situat a la zona muntanyosa de la serra de Rocacorba (985 metres), que separa el pla de Girona de la vall de Llémena. És un municipi muntanyós amb diferents serres que el separen del Pla de l'Estany, al nord es troba la serra Llonga i el riu Revardit; al sud, el serrat de Boratuna. Al curs alt del riu Llémena es troben diferents afloraments volcànics, como el puig d’Adri, el de la Banya de Boc o el de Moner.

Clima

El clima és mediterrani marítim de tendència humida. Els estius no són gaire secs. La pluja varia força d’un any a un altre. Els hiverns acostumen a ser freds i l’estiu calent, però sense temperatures elevades. El vent típic de la zona és la tramuntana.

Activitats econòmiques

Els principals conreus de secà són els cereals, els llegums, les patates i el blat de moro. El regadiu, per la seva banda, aprofita l'aigua de la riera de Canet.

Quant a la ramaderia, principalment es basa en el bestiar boví, porcí i oví.

El turisme de segones residències és molt important.

Història

Els primers habitants de la vall d’Adri de què es té constància van deixar com a llegat megalític el dolmen de Montbó, datat entre el 2500 aC i el final de l’edat del bronze.

La primera referència dels llocs que conformen el municipi es remunta als segles X i XI. La documentació més antiga correspon a Biert, que depenia del monestir de Sant Medir. El castell de Rocacorba va arribar a ser centre de la baronia homònima.

El 1386 els habitants de Canet van sol·licitar acollir-se al règim de Girona, amb els seus mateixos drets i deures i des de llavors s’ha considerat com un carrer més d’aquest municipi. El 1698 els pobles de Canet, Biert i Montcal eren llocs reials.

L’any 1936, el cap del municipi va passar del nucli d’Adri al de Canet, el més poblat.

Què veure-hi

El poble de Canet, entre les rieres d’Adri i de Rocacorba, ha crescut al voltant de l’església parroquial de Sant Vicenç, una petita construcció romànica del segle XI que conserva intactes els tres absis exteriors, a pesar d’haver estat reformada al segle XVI, quan se’n va edificar la torre. La torre de Canet, casa pairal de la nissaga del mateix nom, és la més remarcable d’entre les seves masies.

Al vessant oriental del nucli hi ha el poble de Montbó, que conserva un dolmen descobert el 1975. És el jaciment històric més antic de Canet, del 2500 aC, i un testimoni únic que demostra que la vall ja estava habitada des de temps remots.

Prop d’un dels dos cràters del puig d’Adri, un dels afloraments volcànics més importants de la comarca, trobem el nucli d’Adri, que envolta l’església de Sant Llorenç. El temple, del segle XII, té un campanar de planta quadrada i una porta amb arquivoltes, sostingudes per columnes amb capitells adornats.

L’antic poble de Rocacorba està situat sobre el massís homònim i s’estén al voltant de les ruïnes del castell, del segle XI, i de l’església de Santa Maria.

La fortalesa va ser cedida com a feu pel rei als cavallers de Rocacorba el 1130, els quals el van vendre el 1168 als Hostoles. Després va passar a mans dels Cartellà, dels Santjulià de Revardit i dels Rocabertí. Posteriorment esdevingué baronia de Rocacorba, i a la darreria del segle XVI el castell va passar per diferents mans fins als Baldric.

Al seu costat hi ha l’església de Santa Maria, datada del 1161. Inicialment fou la capella del castell, però quan aquest va decaure (entre els segles XIV i XV) esdevingué santuari marià. L’edifici actual és del segle XVIII i conté una còpia de la marededéu gòtica en alabastre, que es troba al Museu d’Art de Girona.

Què fer-hi

El massís de Rocacorba és, sens dubte, el pic més destacat de la zona, amb 985 metres d’alçada. Està coronat pel santuari del mateix nom, un lloc que invita al repòs i que ofereix unes panoràmiques extraordinàries als excursionistes.

La riera de Canet o Tornavellins neix a la falda de la muntanya de Rocacorba i al seu pas pel poble crea un indret de gran bellesa. Hi podem veure les gorgues de la font de la Torre, d'origen volcànic, on actualment hi ha un circuit per passejar-hi. Aquest recorregut serpenteja el curs de la riera i va fent parada en petites coves i cascades.

Una de les festivitats més importants del terme és la Diada de Rocacorba, el Dilluns de Pasqua. En aquesta jornada se celebra una missa a l’ermita dalt del cim i es fa una arrossada popular.

Voltants

- Parròquia de Nostra Senyora de la Misericòrdia de Sarrià del Ter.
- Masia Can Nerós de Sant Martí de Llémena.
- Monestir de Santa Maria de Cadins de Sant Gregori.
- Castell de Medinyà de Sant Julià de Ramis.
QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Canet d'Adri
  • Canet d'Adri

  • Costa Brava

  • Canet d'Adri
  • Canet d'Adri

  • Costa Brava

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya