Calella

Guia de Municipis
Considerada històricament la capital turística del Maresme per haver estat durant molts anys la destinació preferida dels alemanys, descobrim a Calella una vila que és molt més que sol i platja. L'encant del seu nucli antic de carrers estrets i rectilinis al voltant de l'església neoclàssica de Santa Maria, l'espectacularitat del seu far construït el 1859, la tranquil·litat d'un passeig pel Parc Dalmau o del passeig noucentista Manuel Puigvert, amb els seu plàtans centenaris, fan d'aquesta ciutat rica en cultura i tradicions populars un lloc de parada obligada que ens obre les portes al Parc Natural del Montnegre per fer-hi excursions a peu o en bicicleta.

Imprescindibles

- Passejar pel Parc Dalmau.
- Visitar el far i el mirador de les Torretes.
- Assistir a la Fira de Calella i Alt Maresme i a la Fira Renaixentista.
- Gaudir de les platges.

Suggeriments

 • Comarca: Maresme
 • Província: Barcelona
 • Localitat: Calella, Parc de Calella, Quilòmetre 3, Valldenguli, Can Carreres
 • Extensió: 8
 • Habitants: 18529
 • Entitat de promoció: Associació Turística de Calella
 • Web: http://www.calella.cat
Es troba adherit a: Platja en Família, Turisme Esportiu
Es troba adherit a: Platja en Família, Turisme Esportiu

Situació geogràfica

Calella és un municipi costaner de la comarca del Maresme sota els vessants meridionals dels darrers contraforts del Montnegre (serra del Sot de l'Infern, 418 metres), allà on neix la riera de Calella, que desguassa al litoral del municipi. El nucli està precedit per una ampla platja, amb més de tres quilòmetres de longitud. Aquest litoral poc accidentat, fruit del delta de la Tordera, es trenca a ponent, on es transforma en abrupte, i forma part de la façana marítima del massís del Montnegre, on es troba l’emblemàtic far de Calella.

Clima

El clima és mediterrani, amb uns estius secs i calents i uns hiverns força moderats, amb escasses precipitacions i una humitat elevada. La proximitat amb el mar fa que els estius siguin més aviat frescos i suaus. La serralada Litoral protegeix el territori dels vents freds que a l’hivern bufen del nord-est. Les precipitacions màximes es produeixen durant els tres mesos de tardor. A l’estiu hi ha una llarga secada d’uns dos mesos de durada. El vent típic de la zona és el llevant, que és el responsable principal de la pluja que cau al territori.

Activitats econòmiques

L'activitat pesquera ha estat desplaçada vers altres poblacions veïnes. La important indústria de gènere de punt, per la seva banda, s'ha reduït en les dues darreres dècades del segle XX.

Él turisme ha esdevingut la nova base econòmica. De fet, el sector serveis ocupava el 70 per cent a començaments d’aquest segle.

L’agricultura també és una activitat que, mica en mica, desapareix del municipi; malgrat tot, prevalen les famoses maduixes conreades en hivernacles.

Història

Tot i que es conserven restes d’una vil·la romana datada entre els segles I aC i I dC, el naixement de la població el trobem en el mercadal de Calella al segle XIV. El territori pertanyia aleshores al castell de Montpalau, i el mercat va provocar l’assentament progressiu d’habitants a la zona, fins a la declaració oficial de vila a finals del segle XV.

L’organització municipal es va produir al segle XVII, i el gran impuls econòmic, al segle XVIII amb l’eixamplament del comerç marítim per l’obertura dels ports americans. Calella tenia fins i tot drassanes pròpies i torres de defensa construïdes contra la invasió de la pirateria musulmana. Simultàniament es va desenvolupar l’activitat industrial, en especial del sector tèxtil, que va arribar al punt àlgid al segle XIX i primera meitat del XX.

El 1925 Calella rep la denominació de ciutat. La crisi dels anys cinquanta va provocar que tant la indústria tèxtil com l’agricultura anessin perdent bona part del seu terreny. No obstant això, i com a contrapartida, el turisme es va anar consolidant com a sector base de l’economia local.

Què veure-hi

La principal oferta de Calella són els tres quilòmetres de platges: la de Garbí , la de les Roques o la Gran , amb gairebé un quilòmetre i mig de longitud.

Malgrat l’espectacular transformació del municipi a partir dels anys seixanta, la ciutat conserva, en bona part, l’estructura urbana del nucli original i el traçat quadriculat del primer eixample.

Del poblament de l’època anterior al naixement d’aquest nucli resta ben poca cosa, tot i que el Mas Salvador, per exemple, testimonia la importància de l’agricultura en l’economia del municipi durant molts segles. D’època antiga es conserven restes arqueològiques pertanyents a una vil·la romana dels segles I aC - I dC.

Un dels interessos de la ciutat es troba al voltant de la plaça de la Vila, lloc on se celebrava a partir del segle XIV el mercat que va originar el creixement urbà posterior. S’ha de destacar la decoració dels casals gòtics, amb elements del segle XVI: portals adovellats, finestres amb escuts esculpits i restes de matacans defensius.

Ben a prop hi ha la capella de Sant Quirze i Santa Julita, del segle XVI, i no gaire lluny, l’església parroquial de Santa Maria i Sant Nicolau. Aquesta darrera és una obra barroca del segle XVI, reformada al XVIII seguint l’estil neoclàssic, que conserva a la portalada els relleus de l’altar de l’antic edifici, obra de Joan de Tours.

De les primeres dècades del segle XX, quan Calella era un centre de producció tèxtil capdavanter, destaca l’enorme complex de l’antiga fàbrica tèxtil Llobet-Guri, que va ser una de les més importants de Catalunya i de l’Estat.

La casa senyorial de Can Salvador de la Plaça (segle XIV) conserva una finestra gòtica i les mènsules que sostenien un matacà defensiu. Aquesta construcció, juntament amb Can Rodona, Can Galceran i Can Bartrina, forma el conjunt arquitectònic gòtic del nucli antic. El pati, inaccessible fins ara, ha estat rehabilitat amb la resta de l’edifici, que avui acull la Biblioteca Municipal.

El Museu Arxiu Municipal, de caire pluridisciplinari, conté la pinacoteca Gallart i la farmàcia Barri. Està instal·lat en un gran casal del segle XVII, connectat per un gran pati amb l'arxiu, que es troba en un edifici de nova planta.

El far de Calella està situat al cim d’un promontori, on hi havia hagut una antiga torre de guaita i defensa. És un dels llocs més emblemàtics de la ciutat.

El mirador de les Torretes, de mitjan segle XIX, permet observar el mar i els boscos propers. Les Torretes eren unes de les múltiples edificacions que formaven la xarxa de comunicacions de telegrafia òptica de la península.

Què fer-hi

La configuració de la trama urbana, amb la zona comercial per a vianants, espais verds i una gran oferta d'allotjament, fan de Calella una destinació turística de gran importància.

Les seves llargues platges ofereixen una molt bona oportunitat per a tots aquells interessats en el turisme de sol i platja.

Al Club Nàutic Calella hi ha una escola de vela, on es formen regatistes i s'organitzen diverses activitats, com ara concursos de pesca des d'embarcació i regates.

Hi destaquen zones naturals especialment destinades a passejar i gaudir de la natura, com el Parc Dalmau, creat el 1928 per Jeroni Martorell, el passeig de Manel Puigvert o el passeig de Garbí.

Els dos primers acullen, al juny, l'Aplec de la Sardana de Calella. El 16 d'aquest mes se celebra l'altra festa major de la població, la dedicada als patrons sant Quirze i santa Julita.

Entre els actes de la festa major de la Minerva, al setembre, hi ha la Fira de Calella i Alt Maresme, on es donen cita les tradicions i els productes artesans de tot Catalunya.

D'altra banda, la Fira Renaixentista, que es pot visitar al juny, mostra la història catalana d'aquesta època, amb mercat, espectacles i tota mena d'activitats.

L'oci a Calella és molt important. Un bon exemple n'és l'Oktoberfest Calella, que té lloc durant les tres primeres setmanes d'octubre. En un escenari decorat al més pur estil bavarès, amb mobiliari portat especialment des de Munic i bandes de tot Europa que toquen cada nit, s'hi apleguen anualment milers de turistes.

Es troba adherit a: Platja en Família, Turisme Esportiu
Es troba adherit a: Platja en Família, Turisme Esportiu
QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Calella
 • Calella

 • Costa Barcelona

 • Calella
 • Calella

 • Costa Barcelona

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya