Borredà

Guia de Municipis

Pinedes, alzinars i fagedes amb grans extensions de matolls formen l'escenari perfecte per a les pastures que, tradicionalment, han donat vida al paisatge. Modelat al llarg de més de mil anys d'història, l'entorn natural està perfectament relligat amb el nucli de població, que ha crescut sempre al voltant de l'església i el campanar de Santa Maria. Les esglésies, les masies, els molins fariners, i les tradicions es conserven a Borredà com a prova d'una història que no es pot esborrar.



Imprescindibles

- Visitar l'església deSant Sadurní de Rotgers.

- Banyar-se als gorgs i les cascades de les rieres de Merlès i Margansol.

- Passejar pels carrers empedrats i aturar-se a contemplar les velles cases.

- Travessar els ponts del municipi.

- Visitar l'església de Santa Maria.

- Seure als bancs de pedra de la plaça Major.



Suggeriments

  • Comarca: Berguedà
  • Província: Barcelona
  • Localitat: Borredà
  • Extensió: 44
  • Habitants: 594
  • Web: http://www.borreda.net/

Situació geogràfica

Borredà és un municipi de la comarca central del Berguedà, a cavall entre aquesta comarca, el Ripollès i Osona. El municipi es troba als Prepirineus (entre les serres de Catllaràs, al nord, i de Picancel, al sud), zona ocupada per boscos d’alzines, faigs i pins, així com pastures. Hi ha abundància de fonts i salts d’aigua gràcies a les rieres de Merlès i de Margançol.

Clima

El clima és mediterrani de muntanya mitjana. Les precipitacions presenten una irregularitat típicament mediterrània. L’agost acostuma a ser el mes més plujós. Ocasionalment, a l’estiu, les precipitacions cauen en forma de calamarsa. La temperatura mitjana del municipi és força baixa, i està al voltant dels 10 ºC.

Activitats econòmiques

L'activitat industrial té un pes important en l’economia municipal; l'empresa més representativa és una serradora dedicada a l’explotació forestal. Hi ha també petits tallers manufacturers, tèxtils, agroalimentaris i d'artesania, entre d’altres.

El sector primari se centra principalment en la ramaderia porcina i cabruna. També es dedica una part al conreu de blat, patates i farratge.

Història

L’origen de Borredà està lligat a l’església de Santa Maria, que ja existia a mitjan segle IX i que Guifré el Pilós va cedir al monestir de Santa Maria de Ripoll. Els habitants del terme vivien escampats per masies fins al segle XIII, quan es va començar a estructurar un nucli urbà al voltant de la parròquia i d’un hostal que acollia els viatgers del camí entre Berga i Ripoll.

La indústria tèxtil cotonera va tenir el moment més àlgid al segle XVIII, i completava una economia local basada també en la ramaderia ovina. Els conflictes bèl·lics del segle XIX van enfonsar aquella incipient indústria.

Des de finals del segle XX Borredà ha enfocat la seva activitat cap al sector turístic, i actualment pot arribar a quadruplicar la població durant els mesos d’estiu.

Què veure-hi

El nucli històric de la vila està molt ben conservat. La plaça Major, just a la cruïlla del camí ral de Berga a Ripoll, i de Manresa a Sant Jaume de Frontanyà, destaca per la seva bellesa i bon estat de conservació. El carrer de la Processó, la petita i encantadora plaça del Pedró o el carrer de la Font també formen part de la vella estructura de Borredà.

El carrers de Frontanyà, de Dalt i de Manresa corresponen a l'engrandiment del nucli als voltants del segle XVIII. Tot i que està documentada al segle IX, l'església de Santa Maria, un edifici romànic remodelat al segle XVIII, no conserva cap resta de la construcció preromànica.

Al terme municipal també trobem l'església de Sant Sadurní de Rotgers, la mostra arquitectònica més important. Un altre punt d'interès és Sant Martí de Boatella, a la carretera d'Alpens, una església romànica molt propera a uns gorgs i cascades de la riera de Merlès.

Als afores destaquen un grapat de masies antigues. Una de les més belles és la de Sobirà, dels segles XVII i XVIII, que compta amb una capella familiar. Molt a prop encara es troben les restes del molí fariner (dependències, moles, rec, bassa i resclosa).

D'altra banda, el municipi té diversos ponts, entre els quals destaquen el de Roma, al costat de la masia de Sant Esteve de Comià, i el de Sant Joan, d'una sola arcada, que va ser construït per facilitar l'accés al molí als habitants de Casamitjana.

Què fer-hi

El territori irregular fa que Borredà sigui ideal per a la pràctica de la bicicleta de muntanya i les passejades a cavall. A més, també s’hi pot fer senderisme amb rutes com la de Sagàs o Falgars.

La zona de la riera de Merlès, amb el seus salts i gorges d’aigües transparents, convida a banyar-s’hi a l’estiu. Les llegendes sobre bruixes i encanteris confirmen la màgia d'aquests paratges. També és possible la pràctica de la pesca i, en els mesos permesos, de la caça, una activitat habitual al municipi.

Borredà té una àmplia oferta de turisme rural, amb ambients rústics, confortables i autèntics. D'altra banda, a la tardor és un bon indret per als boletaires, que en aquesta zona poden trobar diverses espècies. El rovelló, la llenega i els fredolics són els més comuns.

La proximitat amb els Prepirineus fa possible la pràctica de l'escalada i, a la temporada de neu, de l'esquí. L'espeleologia és un altre dels esports que es practiquen al municipi.

Voltants

- Santa Maria de Merlès.
- Berga.
- El santuari de Queralt.
- El santuari de la Quar.
- Sant Jaume de Frontanyà.
QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Borredà
  • Borredà

  • Borredà
  • Borredà

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya