Bigues i Riells

Guia de Municipis

L'entorn natural cobra un sentit especial quan un arriba a Bigues i Riells, on el bosc i l'abundància d'aigua han dibuixat durant segles la fesomia d'una població dispersa i fonamentalment rural, on els amants del senderisme trobaran camins que són com petits tresors. Després de la fil·loxera, l'agricultura es va diversificar i van aparèixer els primers avellaners, ametllers i el cànem. Però la bellesa del paisatge va convertir aquesta població en destinació d'estiueig ja als anys 60.Imprescindibles

- Fer el camí medieval de Sant Miquel.

- Visitar l' espai natural i el monestir de Sant Miquel del Fai.

- Fer alguna de les rutes amb bicicleta de muntanya que passen pel terme.

- Veure les parròquies de Sant Pere de Bigues i Sant Vicenç de Riells.

- Admirar les vistes des del castell de Montbui.Suggeriments

  • Comarca: Vallès Oriental
  • Província: Barcelona
  • Localitat: Can Barri, Can Febrera, Can Regassol, Castell-Montbui, Diamant del Vallès, Rieral de Bigues, el, Manantials, els, Saulons d'en Deu, els, Font del Bou, Font Granada, Riells del Fai, Racó del Bosc, el, Can Traver, Can Carreres, Pineda, la
  • Extensió: 28
  • Habitants: 8781
  • Web: http://www.biguesiriells.cat/

Situació geogràfica

Bigues i Riells, que com indica el topònim és format per dos pobles, es troba situat a la vall del riu Tenes, curs fluvial que travessa el sector oest del terme després de trobar-se amb el Rossinyol, i que té en el salt d’aigua del Fai un dels racons més bonics. El terreny, molt accidentat, veu la unió dels contraforts meridionals dels cingles de Gallifa. Els cingles del Bertí també influeixen en el relleu del municipi. La vall de Riells és estreta, amb la part nord encaixada a la vall de Sant Miquel. La vall de Bigues, més ampla, està limitada per l’est pel serrat de l’Ametlla i el cim de Puiggraciós (807 metres).

Clima

El clima del Vallès Oriental és mediterrani litoral, amb temperatures suaus i absència d’un autèntic hivern climàtic. Està condicionat per la disposició del relleu: com que és una plana envoltada de muntanyes afavoreix el fenomen de la inversió tèrmica. La comarca presenta unes precipitacions anuals amb destacades variacions entre un any i un altre, i està afectada per les rigoroses sequeres estiuenques, pròpies de la zona mediterrània.

Activitats econòmiques

El turisme dinamitza l’economia d’ambdós pobles. A la Fira d’Indústria, Comerç i Turisme, que se celebra cada dos anys, s’exhibeix l’activitat econòmica de Bigues i Riells.

Els conreus de secà, centrats en els cereals, la vinya i l’olivera, superen els de regadiu, amb les hortalisses i el farratge com a principals conreus.

Hi ha ramaderia ovina i bovina, i unes petites indústries, alimentària i tèxtil.

Història

El terme ha estat poblat ininterrompudament des del paleolític superior. El campament de Can Garriga d’en Solei acollia una població nòmada que hi feia estades temporals en un període d’entre 12.000 i 8.000 anys d’antiguitat. Posteriorment, també s’han detectat a Can Vermell assentaments neolítics (5500-3000 aC) i del final de l’edat del bronze i inici de l’edat del ferro (aproximadament 1300 aC).

Les tribus ibèriques van fundar diversos assentaments al municipi, entre els quals destaca el de Can Badell, on s’han descobert objectes del segle VI al II aC i un centre de producció de ceràmica. També els romans van habitar la zona, com demostra la troballa de fins a cinc vil·les romanes, posteriorment reconvertides en masos.

Tant Bigues com Riells van néixer als segles X i XI al voltant de les parròquies de Sant Pere i Sant Vicenç, respectivament. Totes dues poblacions es trobaven al si de la baronia de Montbui, constituïda el 1059. El monestir de Sant Miquel del Fai era lloc de peregrinació religiosa. La baronia va dependre de diversos senyors feudals fins al 1490, quan va passar a mans del Consell de Cent de Barcelona, fins a la fi del feudalisme.

De tota manera, no va ser fins al darrer terç del segle XX que es van urbanitzar la majoria de barris, amb construccions principalment destinades a segona residència. En aquest tombant de segle Bigues i Riells va deixar de ser un municipi d'estiueig per esdevenir un lloc on cada vegada més catalans estableixen la residència permanent.

Què veure-hi

Des del castell de Montbui, que dominava la baronia a l'edat mitjana, hi ha unes bones vistes de la vall del Tenes, els cingles de Gallifa i la muntanya del Farell. Les restes més antigues d'aquesta construcció daten de començaments del segle XI, tot i que avui encara se’n mantenen dempeus un parell de murs i s’endevina la planta de les antigues sales i habitacions.

L' espai natural de Sant Miquel del Fai s'aixeca al costat de Riells del Fai. El poble va començar a créixer al voltant de l'església parroquial de Sant Vicenç, ja documentada el 971. L’actual edifici data del 1618 i va ser ampliat durant el segle XVIII.

La Creu Processional de Riells del Fai, una obra d’orfebreria romànica de plata probablement de la segona meitat del segle XII, s’exposa al Museu Diocesà de Barcelona.

La parròquia de Sant Pere de Bigues, documentada ja el 1054, conserva encara un destacat retaule dedicat a la Mare de Déu del Roser.

El patrimoni arquitectònic del terme compta amb nombroses masies, com la Madella, Can Batlles, la Pineda i Can Quintanes (a Riells), o la Torre, Can Garriga del Solei, Can Barri, Can Maspons, Can Badell, Can Carreres i Can Ribas (a Bigues).

Què fer-hi

Els camins de Bigues i Riells ofereixen la possibilitat de fer-hi múltiples excursions que permeten descobrir paratges d'un gran valor paisatgístic, històric i cultural. Una de les rutes més típiques d'aquestes contrades és el camí medieval de Sant Miquel del Fai, un itinerari que s'inicia a Riells i que ascendeix de forma pausada fins als voltants de l'antic monestir benedictí. El camí conserva part del paviment empedrat original i mostra unes vistes espectaculars de la vall de Sant Miquel i dels gorgs i salts d'aigua del riu Tenes.

També són nombroses les rutes amb bicicleta de muntanya que s'inicien, acaben o passen pel terme i que el connecten amb destinacions com Gualba, Santa Fe de Montseny, Sant Celoni o Arbúcies.

A Bigues s'organitza una escudella popular a la plaça del Mercat el dissabte abans de Carnestoltes i una sardinada popular per Sant Sebastià, i a Riells també es fa una sardinada per Sant Vicenç. Però més enllà de dates concretes, durant tot l'any hi ha una bona oferta de restaurants de qualitat que ofereixen productes autòctons, com les mongetes del ganxet i els tomàquets de Riells.

A mitjans setembre, i de forma biannual, la Fira d’Indústria, Comerç i Turisme esdevé un aparador ideal per conèixer el municipi i el seu entorn.

El segon cap de setmana d’agost té lloc la festa major de Sant Bartomeu de Mont-ras, que recupera l’ambient intimista de les festes majors que tradicionalment se celebraven als pobles.

Els Tres Tombs, a la plaça del Mercat de Bigues, és una celebració molt arrelada en aquesta població.

Voltants

- La balma de l’Espluga, a Sant Quirze Safaja.

- El Cim d’Àligues, a Sant Feliu de Codines.

- Thermalia i el Museu Delger , a Caldes de Montbui.

- El bosc de Can Brustenga, a Santa Eulàlia de Ronçana.

- Can Xammar de Dalt, a l'Ametlla del Vallès.

- El castell de Figaró.

QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Bigues i Riells
  • Bigues i Riells

  • Bigues i Riells
  • Bigues i Riells

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya