Bellpuig

Guia de Municipis

La importància del municipi de Bellpuig a la plana de l’Urgell es basa en la influència històrica del seu castell durant l’edat mitjana i sobretot al creixement del segle XVI, quan va viure la seva època de màxima esplendor.

La vila de Bellpuig, situada a l’extrem de ponent de la serra del Coscollar, és una població perfectament comunicada per carretera, gràcies sobretot a l’autovia A-2, que la uneix d’una banda amb Lleida i de l’altra amb Tàrrega, Cervera i Barcelona.

La indústria és l’activitat econòmica més present en un municipi que manté l’equilibri amb el sector agrícola i ramader, en què destaca la Llotja de Bellpuig, agrícola, avícola i ramadera, un dels mercats de referència a nivell estatal.

L’arquitectura religiosa concentra els atractius més destacables de Bellpuig. L’església de Sant Nicolau acull el sepulcre de Ramon Folch de Cardona, el personatge històric més rellevant de la vila, mentre que són remarcables els claustres del convent de Sant Bartomeu.Imprescindibles

- Visitar el sepulcre de Ramon Folch de Cardona, a l’interior de l’església de Sant Nicolau.

- Caminar relaxadament pels claustres del convent de Sant Bartomeu.

- Practicar alguna de les opcions de turisme actiu que ofereix Bellpuig.Suggeriments

  • Comarca: Urgell
  • Província: Lleida
  • Localitat: Bellpuig
  • Extensió: 35
  • Habitants: 4975

Situació geogràfica

Bellpuig s’estén pel pla de Ponent, una zona regada pel canal d'Urgell. El terme, lleugerament ondulat cap al riu Segre, és drenat per diverses rieres, la més important de les quals és la del Corb o de Sant Julià, també anomenada el Reguer. Rep les aigües de la riera de Comellars i acaba desguassant al riu Corb, a migdia del municipi. Bellpuig s’emplaça a tocar de la serra del Coscollar.

Clima

El clima és de tipus mediterrani, amb tendència continental, força sec. Les precipitacions són escasses i irregulars al llarg de l’any. Les temperatures són molt variables: els hiverns, llargs i durs, i els estius, llargs i calorosos. Només els mesos d’abril, maig i octubre tenen una temperatura suau.

Activitats econòmiques

Els sectors econòmics més importants de Bellpuig són els serveis, la indústria i l’agricultura. Bona part dels conreus són de regadiu: els principals són el farratge, les hortalisses, els cereals i la fruita. Només una petita part de la terra es dedica al secà. Pel que fa a la ramaderia, cal destacar l’estabulada i l’avicultura.

Les activitats industrials estan estretament relacionades amb l'agricultura i amb la producció de dolços i teules.

Història

La història de Bellpuig s’inicia estrictament amb la formació de la baronia del mateix nom, l’any 1139, que tenia jurisdicció sobre un ampli territori a ponent de Tàrrega. La família Anglesola va tenir molta influència a la zona, ampliada a partir de l’emparentament amb els vescomtes de Cardona al segle XIV.

El personatge més destacat d’aquell llinatge va ser Ramon Folch de Cardona-Anglesola i Requesens, nascut el 1467 a Bellpuig. Després de governar des de ben petit els seus dominis, va acumular èxit en campanyes militars al nord d’Àfrica i Itàlia amb Ferran II. Va ser virrei de Sicília (1507) i de Nàpols (1509), a més de capità general de la Santa Lliga (1511).

Els descendents Cardona-Anglesola van acumular càrrecs i títols de rellevància a Catalunya, Itàlia i també Castella, on es van acabar traslladant. El 1768, el títol va passar als Ossorio de Moscoso, ducs d’Altamira, que el van mantenir fins a l’abolició del feudalisme.

Què veure-hi

El nucli antic de Bellpuig disposa de diversos edificis de certa rellevància, sobretot del segle XVI, en una estructura urbana teixida a partir de la plaça de Sant Roc.

Així doncs, hi ha la casa dels consellers, l’hospital de Sant Josep, la capella de Sant Roc i l’església parroquial de Sant Nicolau. Aquest darrer temple conserva el magnífic sepulcre de Ramon Folch de Cardona, obra cabdal del Renaixement a Catalunya, esculpit en marbre blanc de Carrara pel mestre italià Giovanni Merliano da Nola (1530).

També a l’església destaquen els frescos de Jaume Minguell que decoren la capella dels Dolors i l’orgue de principis del segle XIX.

A la part alta de la població, encara es conserven algunes restes del que va ser el castell de Bellpuig, que apareix documentat per primera vegada el 1079 i que a partir del segle següent va convertir-se en residència permanent dels barons de Bellpuig. La façana principal i una sala coberta amb volta de canó són els elements més interessants de la fortalesa que encara resten dempeus.

Als afores de Bellpuig, hi ha el remarcable convent franciscà de Sant Bartomeu, fet construir pel mateix Ramon Folch de Cardona-Anglesola a principis del segle XVI i que acull dos magnífics claustres gòtics amb elements renaixentistes. El més gran disposa d’una segona galeria única a Catalunya.

Des del punt de vista cultural, es pot visitar la Fundació Perelló, un espai que recull bona part de l’obra escultòrica i pictòrica de l’artista Jaume Perelló.

Què fer-hi

Bellpuig és una vila molt dinàmica i enfocada a les activitats esportives i de turisme actiu. De fet, el terme municipal acull el circuit permanent de motocròs més important de Catalunya, a la partida de Montperler. A les seves instal·lacions s’hi ha disputat proves del màxim nivell internacional, com els Campionats del Món de 125 cc, a més de diversos campionats d’Espanya i de Catalunya de l’especialitat. És obert tots els dies de la setmana, però cal comptar amb llicència de pilot de la Federació de Motociclisme per tal de poder practicar-hi.

D’altra banda, els amants de les sensacions extremes tenen a Bellpuig l’opció de realitzar un curs d’iniciació al parapent, el paramotor i l’ala delta, a l’escola que hi ha als afores del nucli urbà. En aquest cas, no cal tenir cap mena d’experiència prèvia i és possible realitzar posteriorment cursos avançats de perfeccionament que s’imparteixen en diverses zones de vol disseminades al llarg de seixanta quilòmetres a la rodona de la vila.

Finalment, des d’una perspectiva molt més tranquil·la, Bellpuig també compta amb un camp de pitch & putt on iniciar-se en el món del golf.

QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Bellpuig
  • Bellpuig

  • Terres de Lleida

  • Bellpuig
  • Bellpuig

  • Terres de Lleida

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya