Barberà del Vallès

Guia de Municipis

Ciutat mil·lenària, dinàmica i activa, s'ha convertit en les últimes dècades en un referent industrial al Vallès Occidental, però amb una clara separació amb la zona urbana i l'entorn natural. Nascuda a redós del Castell de Barberà a l'Edat Mitjana, va ser un focus de resistència del bàndol republicà durant la guerra civil, i un espai de creixement urbanístic en la dècada dels 60 i 70, d'on provenen alguns dels barris que conformen l'actual ciutat.Imprescindibles

- Veure les pintures romàniques al fresc de l’església de Santa Maria, unes de les més importants de Catalunya.

- Visitar la torre d'en Gorgs, l'edifici més antic de Barberà (documentat l'any 985).

- Passejar pel bosc de Can Gorgs, el pulmó verd més gran de la ciutat.Suggeriments

  • Comarca: Vallès Occidental
  • Província: Barcelona
  • Localitat: Barberà del Vallès
  • Extensió: 8
  • Habitants: 32436

Situació geogràfica

El municipi es troba al nord-est de la ciutat de Barcelona, a banda i banda del Ripoll, riu que travessa bona part del terme. El sector més a ponent és drenat pel riu Sec. És un important nucli de comunicacions, tant per carretera com per ferrocarril, dins l'àrea d'influència de la ciutat de Sabadell.

Clima

El clima és mediterrani, amb temperatures suaus i una absència d’hivern climàtic autèntic. Els estius són relativament secs, però no àrids.

Activitats econòmiques

El comerç i la indústria fan d’aquesta ciutat una de les principals de la comarca. Les indústries principals es dediquen a l’electricitat, a les filatures o als gèneres de punt, entre d’altres.

Història

Fundada al segle IX, Barberà va ser principalment un poble de pas situat al camí reial de Barcelona. El castell, documentat l’any 1005, va ser dividit en propietat pel vescomte Guitard a Barcelona i a la basílica de Sant Miquel Arcàngel. La fortalesa va anar passant de mà en mà fins que el 1702 Felip V va nomenar Galceran de Pinós marquès de Barberà.

La tradició de lloc de pas es va mantenir durant la modernitat: el 1619 ja s’hi havia construït l’hostal Nou, un casalot amb capacitat per a nombrosos hostes i viatgers. I entre els segles XVII i XIX, Barberà va ser lloc d’aprovisionament i allotjament per als membres d’ambdós bàndols dels diferents conflictes bèl·lics que es van succeir.

L’arribada del ferrocarril i la industrialització a Barberà, a mitjan segle XIX, incideix notablement en el progrés de la vila. Aquest creixement es multiplica al segle XX amb el fenomen de la immigració del sud d’Espanya. El 1985 Barberà va celebrar el seu mil·lenari i un any més tard era anomenada oficialment ciutat.

Què veure-hi

Val la pena visitar el castell, que forma part del nucli urbà. Pertanyia al comte de Barcelona i el 1599 va passar a mans dels Galceran de Pinós, que Felip V va nomenar marquesos de Barberà el 1702.

De l’epoca medieval es conserven vestigis com les pintures de l’església de Santa Maria, la masia de la torre d’en Gorgs (segle XIV) i la torre de Ca n'Altimira.

Què fer-hi

Barberà del Vallès, una de les principals ciutats de la comarca en l’àmbit industrial, amb més de 32.000 habitants, està formada per diversos nuclis o barris, com la Romànica, Can Llobet, l’Eixample, Can Serra i Can Gorgs.

La Fira del Cavall, que se celebra al maig al Parc Central del Vallès, permet gaudir d'una oferta de diferents competicions i concursos eqüestres.

La zona esportiva, amb el complex de Can Llobet, reuneix condicions òptimes per a la pràctica de l'esport.

La seva ubicació, molt a prop de poblacions com Sabadell, Terrassa i Sant Cugat, la converteixen en un lloc estratègic per visitar el Vallès Occidental.

Voltants

- El Parc Central del Vallès és un espai de trenta hectàrees situat entre Sabadell i Barberà del Vallès. Es tracta d'un gran parc temàtic amb tres eixos o continguts: la divulgació mediambiental, el joc i la promoció econòmica.
QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Barberà del Vallès
  • Barberà del Vallès

  • Costa Barcelona

  • Barberà del Vallès
  • Barberà del Vallès

  • Costa Barcelona

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya