Arres

Guia de Municipis

L’entorn natural d’Arres està molt relacionat amb el nom de la població, perquè l’arrel ar- significa ‘aigua’. Situat a la dreta del riu Garona, el municipi és conegut per la seva deu i les seves fonts. A més, comprèn els llacs de Laujó, Cauilha, Estanhet, Guarbes, Redon, Long, Ressèc, Uishèra i Coma, i està creuat pels rius i barrancs Margalida, Gotill, Melics, Baresta i Coma deth Calhau.

La localitat té fins a sis esglésies al voltant: Sant Sernilh, Sant Joan d'Arres de Jos, Sant Joan entre els dos Arres, Sant Fabian d’Arres de Jos, Sant Pere d’Arres de Sos i la capella de la Mair de Diu d'Arres, als peus del cim Coeisseca, entre el clot de Laurit i la bassa del Rèssec.Imprescindibles

- Visitar l’església de Sant Fabian.
- Pujar a la bassa d’Arres.
- Visitar les mines abandonades de Margalida i Victòria.

Suggeriments

  • Comarca: Val d'Aran
  • Província: Lleida
  • Localitat: Arres de Jos, Arres de Sus
  • Extensió: 12
  • Habitants: 65

Situació geogràfica

Arres pertany a la Val d’Aran i es troba a l’angle nord-occidental de Catalunya, prop de França. El municipi d'Arres s'emplaça a l'esquerra de la Garona, amb muntanyes que superen els dos mil metres, com ara el pic d'Arres (2.161 metres). El terme és drenat per diversos barrancs, alguns dels quals són tributaris per la dreta de la Garona.

Clima

El clima és atlàntic de muntanya, amb temperatures fredes a l’hivern i precipitacions abundants.

Activitats econòmiques

En l'economia local té força pes el bestiar boví i oví, part del qual pastura en els alts prats de la zona. Una part d’hectàrees són dedicades als conreus, especialment de secà.

Història

Situat al vessant de la muntanya d’Uishèra, el terme té dos nuclis urbans: Arres de Jos o de Baish i Arres de Sos (a 1.300 metres d’altitud). El primer es va formar damunt un llac dessecat, a sota del qual hi ha un corrent subterrani que travessa el municipi.

Arres va tenir els primers decennis del segle XX una important explotació minera, ja que diposava d’un ric jaciment de blenda i plom. Actualment hi han quedat les mines abandonades de la Victòria i la Margalida.

Què veure-hi

A Arres de Jos hi ha l’església romànica de Sant Fabian (segles XI-XII), que té una sola nau amb la volta de canó substituïda per un empostissat de fusta. Conserva moltes característiques del romànic inicial. Els absis tenen decoració llombarda i al mur occidental hi destaca un monument encastat amb tres bustos humans en relleu.

Arres de Sos també té església parroquial, dedicada a sant Joan. Construïda al segle XII en estil romànic, és d’una sola nau i la volta ha estat substituïda per un empostissat. La façana de ponent, oposada a l’absis, té un campanaret d’espadanya.

Què fer-hi

Damunt el poble, a 1.560 metres d’altitud, es troba la bassa d’Arres, una clariana fora del bosc amb un estany, una font i unes taules que permeten fer-hi un pícnic i gaudir de les vistes. Des d’aquí també es poden fer excursions, com la que porta a les mines abandonades de Margalida i Victòria, o l’itinerari panoràmic (recomanat per a vehicles tot terreny) que porta a Bossòst.

Igualment són recomanables les excursions a peu al bosc d’Aiguedau, on trobarem un bon grapat de fonts. Si anem al barranc dels Melics, ens endinsarem en un bosc de faigs, roures i bedolls.

A Arres de Jos, prop de l’església de Sant Fabian, hi ha un camí que du a la roureda dels Artigaus. També podem fer excursions a petits pobles veïns, com Benós i Arró.

L’alberg Era Lana ofereix activitats adaptades a cada estació. S’hi pot fer esquí de muntanya, excursions amb moto de neu, passeigs amb trineu de gossos o salts amb parapent biplaça.

El riu Garona es pot baixar amb hidrotrineu, canoa, caiac o fent ràfting. També hi ha la possibilitat de fer excursions amb quad.

Dera Hont és una casa de pagès reformada per a agroturisme que inclou fins i tot la típica llar de foc aranesa.

Voltants

- El passeig d’Eth Grauèr, a Bossòst.
- La Casa Museu Joanchiquet, a Vilamòs.
- La fortalesa de Castèl-Leon, a Es Bòrdes.
- L’estació d’esquí de Baqueira Beret.
QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Arres
  • Arres

  • Val d'Aran

  • Arres
  • Arres

  • Val d'Aran

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya