Arnes

Guia de Municipis
La natura i la història es combinen a Arnes en un resultat espectacular per al visitant. L'orografia del terme està dividida entre la muntanya i la plana, amb el Parc Natural dels Ports i els dos cursos d'aigua que banyen el pla (el riu Algars i els Estrets).

El municipi és un dels límits de Catalunya per l'oest, on està directament comunicat amb el Matarranya.

El conjunt històric del nucli urbà respira una intensa atmosfera medieval, on destaca l'edifici de l'ajuntament.

Imprescindibles

- Passejar pels carrerons del centre històric i submergir-se en la seva atmosfera medieval, sense deixar de veure l'edifici de l'ajuntament.
- Emprendre alguna excursió i gaudir de la natura que envolta el poble.

Suggeriments

  • Comarca: Terra Alta
  • Província: Tarragona
  • Localitat: Arnes
  • Extensió: 43
  • Habitants: 492

Situació geogràfica

Arnes es troba al sud de Catalunya, als límits amb l’Aragó, al marge dret del riu Ebre. Concretament, en el sector comprès entre les comarques del Matarranya i del Baix Ebre, entre una part planera, al nord, i el sector del sistema Ibèric conegut com els Ports de Tortosa i Beseit. El terme, molt accidentat, és drenat pel riu Algars.

Clima

El clima és de muntanya amb tendència continental, amb temperatures baixes a l’hivern i altes a l’estiu. Les precipitacions es concentren durant la tardor i la primavera; els estius i els hiverns són especialment secs.

Activitats econòmiques

L'oli d'Arnes és un dels productes més reconeguts de la comarca, i el vi, d'alta qualitat, es troba dins la Denominació d'Origen Terra Alta. La principal activitat econòmica del terme és l’agricultura de secà: ametlles, oliveres i vinya.

Història

El nom d’Arnes prové del mot arna, fet que denota la importància que des de sempre ha tingut l’apicultura al terme, on la mel és un dels productes tradicionals.

Antiga alqueria sarraïna, va ser reconquerida en temps d’Alfons I i posteriorment va dependre de la comanda templera d'Horta de Sant Joan fins a la primeria del segle XIV, que va passar a mans dels hospitalers.

Les guerres carlines van afectar Arnes, que en aquella època tenia un ajuntament liberal.

Què veure-hi

El conjunt històric d'Arnes va ser declarat Bé d'Interès Cultural per la Generalitat de Catalunya el 1992. És un veritable plaer passejar tranquil·lament pels carrerons i les places, de marcat caràcter medieval. El poble conserva l'estructura de vila fortificada al voltant del castell.

L'edifici més emblemàtic és l'ajuntament. Es tracta d'una construcció renaixentista del 1584, obra de Joan Vilabona, amb una planta baixa que té una llotja coberta que fa de porxo, uns magnífics finestrals amb llinda al primer i segon pis, i una teulada rematada amb cornisa i gàrgoles.

L'altre edifici destacat del nucli històric és l'església parroquial de Santa Magdalena, una construcció barroca del 1693 bastida sobre un temple gòtic anterior.

Altres monuments interessants del municipi són el castell, les muralles amb les seves portalades i diverses cases senyorials.

Als afores del poble s'aixeca l'ermita de Santa Madrona, d'una sola nau de planta rectangular, absis poligonal de tres costats i cor, que va ser ampliada posteriorment amb una sagristia al costat de l'absis.

La seva història es va perdre amb les destruccions de la Guerra Civil, però se'n té coneixement gràcies a una cançó tradicional que considera santa Madrona patrona del poble. Des de temps immemorials s'hi celebra un aplec cada 15 de març.

També és recomanable visitar el Centre d'Interpretació de la Mel, un espai dedicat a l'apicultura, i el Molí d'Olí, que conserva maquinària antiga i tradicional.

Què fer-hi

El Parc Natural dels Ports, que ocupa una part del terme d'Arnes, ofereix múltiples possibilitats d'oci actiu, com el senderisme, la bicicleta de muntanya, el descens de barrancs o l'escalada.

L'aigua és un dels elements més destacats de la natura a Arnes. Algunes de les excursions més populars són les que es dirigeixen des del poble fins als Estrets, el toll de Vidre, el toll Blau o els ullals de la Rosa, punt on conflueixen les aigües dels Estrets i del riu Algars.

També es poden dur a terme recorreguts en bicicleta, com la Via Verda de la Terra Alta, que recorre 49 kilòmetres fins a Tortosa o 37 fins a Valdealgorfa. El tram que va des d'Arnes fins al Pinell de Brai passa per paisatges idíl·lics i no presenta gaire desnivell ni dificultat.

QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Arnes
  • Arnes

  • Terres de l'Ebre

  • Arnes
  • Arnes

  • Terres de l'Ebre

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya