Arenys de Mar

Guia de Municipis
La mítica Sinera de Salvador Espriu conserva l'encant d'una població tradicionalment marinera amb un ric patrimoni arquitectònic i festiu. Passejar per la riera, eix vital i comercial, caminar pels rials de sorra, o tastar plats mariners en els restaurants del port després de visitar la llotja del peix són algunes de les activitats que conviden el visitant a descobrir una població que atresora joies com el retaule barroc de l'església de Santa Maria, un cementiri monumental, l'antiga fàbrica de licor Calisay o el Museu de la Punta Frederic Marès.

Imprescindibles

- Visitar l'església de Santa Maria.
- Admirar les escultures modernistes del cementiri.
- Gaudir de la platja i el mar.
- Passejar per la Riera.
- Assistir a la subhasta del peix, a la llotja dels pescadors del port.

Suggeriments

  • Comarca: Maresme
  • Província: Barcelona
  • Localitat: Arenys de Mar
  • Extensió: 7
  • Habitants: 15030
  • Web: http://www.arenysdemar.cat
Es troba adherit a: Viles Marineres
Es troba adherit a: Viles Marineres

Situació geogràfica

Arenys de Mar es troba situat a la zona costanera de la comarca del Maresme, al nord-est de Barcelona, entre la riera de la vall de Maria i la de Caldes d'Estrac. El municipi està dividit en dos per la riera de Sobirans, que davalla del Montalt i de la serra del Corredor.

Clima

El clima de la comarca és de tipus mediterrani, amb tendència continental, marcadament sec. Les temperatures són molt variables, amb hiverns freds i estius calorosos. Les precipitacions, força escasses, es distribueixen de manera irregular al llarg de l’any.

Activitats econòmiques

El turisme és actualment una de les principals fonts de riquesa de la vila. El comerç, amb el seu mercat setmanal el dissabte, i l'àmplia oferta gastronòmica donen impuls a l'economia local. De fet, la seva tradició com a centre d'estiueig és centenària.

L’agricultura i la pesca són dues activitats econòmiques de gran rellevància a Arenys de Mar. En el sector marítim, a més, cal destacar la importància de l'esport nàutic i les drassanes.

Història

La població ja existia al segle XIV com a barri marítim de Sant Martí d'Arenys, l'actual Arenys de Munt. La separació entre ambdues poblacions es va portar a terme civilment amb la creació de l'ajuntament propi a finals del segle XVI i, de manera definitiva, el 1781.

Des dels inicis, Arenys de Mar ha mantingut una forta vinculació amb l'activitat marítima. Ja al segle XVI el port tenia quatre drassanes i moltes indústries auxiliars de construcció naval. Assetjada pels pirates, s'hi van construir fins a tretze torres de defensa, dues de les quals es conserven en l'actualitat.

L'obertura dels ports d'Amèrica per als catalans al segle XVIII va propiciar que s'hi fundés una escola de nàutica, es disposés d'una important flota de vaixells que comerciaven amb el continent americà i es creessin nombroses empreses exportadores. Però aquesta època de puixança es va acabar a mitjan segle XIX arran de la pèrdua de les colònies i el creixement del port de Barcelona com a centre de la indústria naval.

Des d'aleshores, l'activitat d'Arenys s'ha centrat en la pesca, tot i que l'agricultura i sobretot el sector tèxtil s'han mantingut com a importants fonts d'ingressos de la població. L'ampliació del port durant els anys vuitanta del segle passat va permetre estendre l'economia cap al sector turístic, un dels capdavanters durant els darrers anys.

Què veure-hi

Arenys es manté avui com un dels principals municipis del Maresme. Podem visitar-hi el port, el més important de la flota pesquera de la comarca, que també allotja la dàrsena esportiva.

L'església parroquial de Santa Maria d'Arenys és un altre dels punts imprescindibles de visita, amb un dels retaules barrocs més ben conservats de Catalunya, fet per l'escultor Pau Costa.

La vila és plena d'edificis antics i moderns notables, com la Casa de la Vila (que té adossat l'Arxiu Fidel Fita), l'hospital Xifré (neoclàssic) i el modernista mercat públic.

El Museu Marés de la Punta és la construcció popular i marinera més representativa de la població. L'edifici antic de l'escola de nàutica acull avui el Museu Mollfulleda de Mineralogia, amb una col·lecció molt completa.

El cementiri, situat dalt d'un turó, és de fàcil accés i ens permetrà gaudir d'unes vistes magnífiques del mar.

Què fer-hi

La vila ofereix totes les activitats lúdiques relacionades amb el mar: pescar, nedar, navegar o gaudir del sol a la platja. Banyar-se a les aigües mineromedicinals d'un balneari pot resultar també una bona opció per als visitants: els banys de Can Titus, amb més de dos-cents anys d'història, ofereixen unes instal·lacions i uns serveis moderns.

Resulta també molt interessant observar la particular dinàmica de la subhasta del peix, que té lloc a la llotja de la Cofraria de Pescadors.

Una caminada per l'ampla i llarga riera, flanquejada per alts plataners, és molt útil per conèixer la vida comercial i social de les tardes d'Arenys.

Un altre punt de trobada és el mas de Taxonera, Bé d'Interès Local situat al capdamunt de l'actual municipi, dins del parc de Lourdes, un gran parc urbà amb una capella, zona de jocs infantils i camins per passejar.

La visita al Museu Marés de la Punta, que permet reconèixer les restes del passat tèxtil artesanal i fabril de la comarca, forma part de la ruta que proposa l'Ajuntament per conèixer el patrimoni cultural del poble i que s'atura també a l'edifici Xifré, l'edifici Calisay i el Museu Mollfulleda de Mineralogia.

S'ofereixen també altres rutes, com la dedicada al poeta Salvador Espriu i les que recorren el port i els rials de la zona, fent parades al Rial de la Serp, el camí de ronda, el Rial del Bareu, el Pla dels Frares i el Rial del Sapí.

La ruta Espriu recorre el camí cap al cementiri, on descansa l'escriptor, partint des de la casa Bisbe Català, on estiuejava, i passant per la torre Llobet i el camí de la Pietat.

Durant el juliol i l'agost, la població organitza el ja tradicional Festival de Jazz, amb propostes interessants per als amants d'aquest estil musical. Les visites al Centre Cultural Calisay i al Teatre Principal completen la ruta cultural del municipi. L'oferta lúdica nocturna és diversa, sobretot a l'estiu.

Com a festes populars destaquen la de la Mare de Déu Fumadora, el 8 de desembre, i la Festa de Sant Roc, el 16 d'agost, durant la qual els joves ruixen els participants amb aigua perfumada. La festa major se celebra per Sant Zenó, el 9 de juliol, amb un ampli programa que inclou la sortida dels sis gegants de la ciutat: en Tallaferro, la Flor d'Alba, en Roc, la Maria, l'Elm i la Carmeta.

Si es parla de gastronomia, a Arenys destaquen especialment els productes de la llotja, com el calamar i la gamba.

Voltants

- Sant Pol de Mar.
- La basílica de Santa Maria, a Mataró.
- La vil·la romana de Torre Llauder, a Mataró.
- L'hipogeu de Ca l'Arquer i el megàlit de l'Infern, a Arenys de Munt.
Es troba adherit a: Viles Marineres
Es troba adherit a: Viles Marineres
QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Arenys de Mar
  • Arenys de Mar

  • Arenys de Mar
  • Arenys de Mar

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya