Amer

Guia de Municipis
Una antiga vall volcànica, travessada pel riu Brugent i ocupada per boscos d'alzinars i de castanyers, envolta aquest indret petit i calm. Amer ha sabut conservar en bon estat el traçat medieval malgrat el pas del temps.

L'indret natural ofereix múltiples rutes amb bicicleta de muntanya que duen fins a emplaçaments tan destacats com Sant Martí Sacalm o el pantà de Susqueda. Al nucli urbà destaca la plaça de la Vila, voltada per un porxo, una de les més grans d'aquest tipus a Catalunya.

Imprescindibles

- Entrar al monestir de Santa Maria d'Amer.
- Conèixer la plaça de la Vila.
- Visitar el Museu Etnològic Lluís Sidera.
- Veure la sardana de l'alcalde per la festa major.
- Passejar pel camí de l'antic carrilet.

Suggeriments

  • Comarca: Selva
  • Província: Girona
  • Localitat: Amer, Colomer, el, Mont, el, Costa de Santa Brígida, la, Lloret Salvatge, Sant Climent d'Amer, Palou
  • Extensió: 41
  • Habitants: 2277

Situació geogràfica

El municipi d'Amer comprèn la part inferior de la vall del riu Brugent, també anomenat riera d'Amer. Es tracta d´un territori d’interior a l’oest de la ciutat de Girona, a la comarca de la Selva. La major part del terme és muntanyós i cobert de boscos.

Clima

El clima, mediterrani, és humit i temperat per la proximitat de les muntanyes del Collsacabra. Es produeix una alternança d’estius més plujosos amb d’altres que no ho són tant.

Activitats econòmiques

Les activitats agropecuàries tenen molta importància a Amer. Els principals conreus són de cereals, patates, llegums, hortalisses i arbres fruiters. Els regadius es beneficien de les aigües del Ter.

La ramaderia se centra en bestiar boví, oví i porcí. La cria d'animals de granja, l'apicultura i les fonts d'aigües minerals complementen l’economia del municipi.

Història

La vila cresqué al voltant del monestir de Santa Maria, que el bisbe de Girona consagrà l’any 949 en presència dels comtes de Barcelona Borrell i Miró. L’etapa medieval d’Amer coneix el moment de màxima esplendor al segle XIV, gràcies a la gestió dels abats Ferrer de Mont-rodon i Bernat de Vilafreser.

El 15 de març de 1427 la població pateix un terratrèmol que derrueix una gran part de la vila, inclosa l’església i el claustre del monestir. Entre els anys 1460 i 1470 rep avantatges dels reis Carles i Joan II, com el poder de nomenar cònsols i consellers.

El monestir va continuar exercint la seva tasca monacal fins al 1835, quan arran de les desamortitzacions es produeix l’exclaustrament forçós de l’orde que l’ocupava. El darrer abat d’Amer va ser Jaume de Llança i de Valls.

Què veure-hi

La història d’Amer està vinculada al monestir de Santa Maria, als afores del poble. Aquest edifici va ser ocupat al segle X pels monjos benedictins, que van dominar la vall fins al 1835. Els terratrèmols del segle XV i les guerres van afectar-ne greument l’estructura i el campanar. Tot i així, avui dia conserva nombrosos retaules barrocs.

El nucli històric de la vila, format al voltant de l’antic camí que portava a Girona i al monestir, té un gran atractiu urbanístic. La plaça porticada és, sens dubte, un patrimoni singular per les dimensions i l’estructura.

Destaquen també la torre de Rocasalva o de Sant Climent i Can Terme, que s’ha convertit en el Museu Etnològic Municipal Lluís Sidera, que compta amb una col·lecció interessant.

Què fer-hi

La vall on es troba el terme és un espai que convida a fer-hi circuits amb bicicleta de muntanya i rutes ben diverses, que poden portar fins a Sant Martí Sacalm, el pantà de Susqueda o Sant Julià del Llor i Bonmatí. Per l’antic traçat del carrilet, en direcció a Olot, també trobem un camí idoni per passejar-hi tranquil·lament.

Al punt d’informació turística d’Amer disposen d’un recull d’itineraris que es poden fer pels voltants, com la ruta de les ermites o la ruta del mont, totes dues molt ben senyalitzades.

Una bona època per acostar-se a Amer és la segona setmana d’agost, quan se celebra l’acte més emblemàtic de la festa major, la sardana de l’alcalde, l’única en tot el territori català que no és rodona sinó en forma d’espiral.

Voltants

- El pantà del Pasteral.
- El pont medieval de Sant Julià del Llor.
- Les mines d’Osor.
- El santuari del Far, a Susqueda.
QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Amer
  • Amer

  • Costa Brava

  • Amer
  • Amer

  • Costa Brava

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya