Alòs de Balaguer

Guia de Municipis

Alòs de Balaguer és un antic municipi d’innegable interès històric i cultural. Acull les famoses restes prehistòriques de les Aparets i forma part de la ruta d’Artesa i la Coma de Meià, que aplega les poblacions de la comarca amb els castells medievals més ben conservats.

També participa en una altra ruta, la de la Mel, itinerari cabdal del patrimoni gastronòmic de la zona. El seu entorn paisatgístic permet, així mateix, trobar-hi les emocions dels esports de natura.Imprescindibles

- Visitar les Aparets i la cova del Parco.
- Fer una parada al castell.
- Fer un mos (amb mel) a Can Fraret o al Molí d’Alòs.
- Visitar l’ermita de Sant Miquel.

Suggeriments

  • Comarca: Noguera
  • Província: Lleida
  • Localitat: Alòs de Balaguer
  • Extensió: 69
  • Habitants: 134

Situació geogràfica

Alòs de Balaguer s'estén a banda i banda del Segre, que creua el terme d'est a oest. Pertany a la comarca de la Noguera, al nord-oest de la capital, Balaguer, i la ciutat de Lleida. El sector septentrional es veu accidentat per la serra de Sant Mamet (1.374 metres).

Clima

El clima és mediterrani continental i de muntanya mitjana. El nivell màxim de precipitacions es registra a la tardor i a la primavera, i el mínim, a l’hivern, si bé a la zona propera al Montsec aquesta estació acostuma a ser força plujosa. Els estius són força calorosos, mentre que els hiverns són freds, amb boires freqüents.

Activitats econòmiques

L’agricultura de regadiu, concentrada als marges del riu, es dedica principalment al conreu de blat, patates, farratge i hortalisses; la de secà, a les pastures. A la resta de les terres es conreen cereals, arbres fruiters, olivera i vinya.

La ramaderia, l'apicultura i la cria d'animals de granja complementen l'economia local, juntament amb la tòfona.

Història

Poblat des de la prehistòria, l’origen etimològic d’Alòs és probablement iber, ja que s’ha trobat la inscripció Halos en el revers d’algunes monedes d’aquest període descobertes a la zona. També es considera la hipòtesi d’un origen musulmà.

Pertanyent al marquesat de Camarasa, va ser un punt militar de primer ordre, sobretot pel castell (el Carlana), un dels més complexos i ben fortificats de la comarca i seu, des del regnat de Felip V, del marquesat d’Alòs.

També tenia importància estratègica el pont: durant la Guerra dels Segadors (1640-1652) va ser un lloc de pas freqüentat per tropes d’ambdós bàndols. S’hi recorda especialment la batalla protagonitzada per Enric de Lorena davant les tropes castellanes.

Què veure-hi

Catalogades com a Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO, les restes arqueològiques de les Aparets són unes pintures rupestres del neolític situades al Tallat d'Aparets. Juntament amb la cova del Parco, a tocar del riu Segre i d’origen segurament paleolític, formen un conjunt de vestigis prehistòrics impressionant.

El castell de la Carlana, com es coneix popularment el castell d’Alòs, és un edifici d’origen andalusí que descansa sobre una petita serralada damunt del poble. És un dels castells més complexos de la comarca, per la gran varietat d’estils arquitectònics que en componen l’estructura. Destaquen la torre circular, la muralla esperonada, l’espai que clou la serralada i les dependències que es conserven al vessant nord de la torre.

Cal destacar també l’ermita de Sant Miquel, a uns 300 metres del nucli urbà d’Alòs. És un edifici romànic (segle XI) que conserva dues portes d’accés, amb una disposició de carreus força regular. S’utilitzava per a feines agrícoles fins que l’any 2000 se’n culminà el procés de restauració.

Què fer-hi

La ruta d’Artesa i la Coma de Meià discorre per diversos municipis, com Montsonís o Montclar, i té una parada important a Alòs. El magnífic castell de la Carlana forma part d’aquesta ruta, que permet fer un viatge enriquidor envoltats de natura i patrimoni històric.

La zona limítrofa amb la Serra del Montsec, on es troba el municipi, és coneguda per la gran varietat de plantes aromàtiques. Visitar-la és, doncs, una bona oportunitat per gaudir del paisatge i de les aromes que desprèn.

Associada a aquest paisatge hi ha la ruta de la Mel, que connecta diversos establiments de restauració de la comarca que treballen amb aquest producte. A Alòs, aquesta marca la tenen la Residència-Casa de Pagès de Can Fraret (al carrer del Pont) i el Molí d’Alòs (a la carretera d’Artesa).

Voltants

- Castell de Montsonís.
- Festa del Ranxo per Carnaval a Ponts.
- Centre històric de Balaguer.
QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Alòs de Balaguer
  • Alòs de Balaguer

  • Alòs de Balaguer
  • Alòs de Balaguer

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya