Alins

Guia de Municipis

El municipi d'Alins, que inclou sis nuclis de població, ofereix algunes de les panoràmiques més espectaculars dels Pirineus catalans, com la de la Pica d'Estats.

És un territori de llarga tradició muntanyenca i excursionista, amb itineraris complicats o senders més senzills, que es perden entre boscos, cims i estanys. També és un territori d'esglésies i edificis conservats de gran interès arquitectònic i historicoartístic.

Els llocs d'interès més remarcables són, d'una banda, el conjunt històric d'Araós i el nucli de Tor, i de l'altra l'estació de Virós-Vallferrera i el Parc Natural de l'Alt Pirineu, que ocupa bona part del terme.Imprescindibles

- Per als amants de l’esport a la neu i la muntanya, visitar l’estació de Virós-Vallferrera.

- Fer una excursió pel bosc de Virós.

- Veure o ascendir la Pica d’Estats.

- Visitar el conjunt històric d’Araós.

- Pujar a la part alta de la vall Ferrera per admirar el paisatge.Suggeriments

  • Comarca: Pallars Sobirà
  • Província: Lleida
  • Localitat: Alins, Besan, Norís, Tor, Àreu, Ainet de Besan, Araós
  • Extensió: 183
  • Habitants: 306

Situació geogràfica

El municipi d'Alins està emplaçat a la zona axial pirinenca als límits amb França i el principat d’Andorra. Comprèn des del 1927 la totalitat de la vall Ferrera i de la vall de Tor, totes dues drenades per la Noguera de Vallferrera i pel riu de Tor, que hi aflueix per l'esquerra. La serra de Monteixo, amb alçàries que arriben als 2.900 metres, separa el riu Ferrera i el riu de Tor. Al nord, als límits amb França, es troba el sostre de Catalunya: la Pica d’Estats, amb 3.143 metres. Són nombrosos els estanys de la capçalera d’aquestes valls pirinenques.

Clima

El clima és d’alta muntanya. Les valls tenen un hivern fred i més aviat sec. L'estiu és calorós i relativament humit. Les precipitacions es reparteixen en el decurs de l'any, amb alguns dies d'innivació, principalment a la muntanya, entre els mesos de desembre a març.

Activitats econòmiques

Les activitats econòmiques més rellevants del municipi són el turisme, la cria d'animals de granja i l’explotació forestal. Els conreus principals del municipi són els cereals i les plantes farratgeres.

Història

La vall Ferrera, que acull l’extensió de l’actual terme d’Alins, està documentada per primera vegada al segle IX, dins el pagus de Tírvia.

Al segle XI, en la divisió del comtat de Pallars, queda estranyament inclosa dins les possessions del comtat de Pallars Jussà. Aquesta qüestió va quedar resolta a principis del segle XII, amb un conveni que va traspassar la vall Ferrera al comtat de Pallars Sobirà. Més endavant, al llarg del segle XIII, els vescomtes de Castellbò van fer-se amb la domini de la vall Ferrera i del quarter de Tírvia sencer.

El màxim demogràfic del municipi va donar-se a mitjan segle XIX, i des de llavors la població ha davallat progressivament.

Què veure-hi

El nucli d’Araós és un bon exemple de conjunt urbanístic d’origen romànic, on destaquen les esglésies de Sant Esteve i de Sant Francesc, la més antiga del Pallars. Des d’aquí es pot accedir al bosc de Virós, amb espècies de pi roig i d’avet, considerat un dels més espectaculars i més ben conservats dels Pirineus catalans. Al costat del bosc es troben les bordes de Buiro, un petit nucli presidit per l’ermita de Santes Creus de Buiro.

Al terme hi ha catalogats més de 233 arbres especials, ja sigui per l’antiguitat, ja sigui per la mida. L’Avet del Pla de la Selva, declarat Monument Natural per la Generalitat de Catalunya, està situat al poble d’Alins.

Entre el patrimoni arquitectònic de la vila destaquen la torre de defensa el Colomer de les Bruixes, l’ermita de Sant Quirc i la torre que va fer de presó fins al 1670, així com nombroses cases i pallers interessants. A l’ajuntament hi ha un espectacular mall de ferro d’una antiga farga.

La vila d’Àreu conforma un interessant conjunt arquitectònic, on destaquen l’església preromànica de Sant Feliu i la parròquia de Sant Climent. Aquest darrer temple, amb un esvelt campanar cobert amb teulada de llicorella, conté la imatge romànica de la Mare de Déu de la Torre.

Als afores dels nuclis, val la pena arribar-se als estanys de Baborte, Baiau, Sotllo i Estats. Cadascun ofereix una bellesa de llac de muntanya amb les seves pròpies peculiaritats.

Cal no deixar d’admirar, des de dalt o des de baix, la figura imponent de la Pica d’Estats, el cim més alt de Catalunya. La part alta de la vall Ferrera ofereix alguns dels paisatges més espectaculars dels Pirineus catalans.

Què fer-hi

La pintoresca arquitectura pallaresa d’alta muntanya és el gran atractiu dels poblets que conformen el municipi. Tots conviden a la passejada distreta per carrerons empedrats i cases ancestrals, també de pedra.

Per als més esportistes, l’estació de muntanya Virós-Vallferrera proposa activitats d’esquí nòrdic, esquí de muntanya, raquetes o motos de neu durant l’hivern. A l’estiu, l’oferta d’aquest complex turístic es transforma cap a les rutes de senderisme, muntanyisme, bicicleta de muntanya o cavall, complementades per unes instal·lacions esportives amb piscina, sauna, gimnàs, pàdel, etc.

Els muntanyencs experimentats tenen una cita amb la Pica d’Estats, el cim més alt de Catalunya, amb els seus 3.143 metres. Per als primerencs, és més recomanable provar altres rutes, com el sender que porta fins al circ de Baborte, al peu de la Pica d’Estats.

Es poden fer moltes excursions per tota la vall Ferrera, com la que va d’Araós a les bordes de Virós (on diuen que s’ubicava l’antiga població), visitant de pas l’ermita de Sant Lliser de Virós. També és molt recomanable endinsar-se al magnífic bosc de Virós fins al refugi Gall Fer, des d’on es pot pujar als cims de Cubil i de la Mànega.

Des de la vila d’Alins es pot accedir al veí turó de Sant Quirc, d’on es gaudeix d’una esplèndida vista panoràmica.

Voltants

- L’església de Sant Joan d’Isil, al municipi d’Alt Àneu.
- L’Ecomuseu de les Valls d’Àneu, a Esterri d’Àneu.
- El castell de València d’Àneu, a Alt Àneu.
- El monestir i les salines de Gerri de la Sal, a Baix Pallars.
QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Alins
  • Alins

  • Pirineus

  • Alins
  • Alins

  • Pirineus

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya