Alfarràs

Guia de Municipis

Alfarràs és el municipi més septentrional de la plana de Lleida i una de les capitals catalanes del préssec.

La vila ha crescut molt durant els últims anys gràcies a una estratègica situació com a nus de comunicacions entre la C-26 de Balaguer, l’A-14 de Lleida a Vielha i l’entrada a Catalunya des de l’Aragó pel coll de Foix.

Econòmicament, hi destaquen les fàbriques de filats de la Noguera Ribagorçana, que van marcar la vida del poble durant el segle passat; el conreu de la fruita (préssec, pera i poma) i el sector dels serveis.

El nucli històric conserva dos edificis d’interès: l’església vella de Sant Pere Apòstol (segle XVIII) i el molí fariner (segle XV).Imprescindibles

- Gaudir de la fruita dolça que ofereixen els conreus de la zona, en especial del préssec, i participar a la fira de l’octubre.
- Realitzar alguns dels itineraris pels voltants del pantà de Santa Anna.

Suggeriments

  • Comarca: Segrià
  • Província: Lleida
  • Localitat: Alfarràs
  • Extensió: 11
  • Habitants: 3077

Situació geogràfica

Alfarràs és un municipi de la comarca del Segrià. Es troba situat a la riba dreta de la Noguera Ribagorçana, al límit de la Llitera (Aragó). Pel seu territori, pla amb petits turons, passa el canal d'Aragó i Catalunya i, paral·lel al riu, el canal de Pinyana.

Clima

El clima és mediterrani amb una forta tendència àrida i continental. Presenta forts contrastos entre el dia i la nit, i entre l’hivern i l’estiu. Els estius són secs i càlids i els hiverns secs i freds, caracteritzats per l’abundància de boires. La primavera és l’estació de més pluges.

Activitats econòmiques

La canalització de les aigües ha produït un desenvolupament de l'agricultura de regadiu, especialment arbres fruiters (presseguers, pereres i pomeres), alfals i hortalisses. De fet, el prèssec de Pinyana és conegut i apreciat. Tanmateix, els conreus de secà —cereals, oliveres i l'oliverar— també són importants. La ramderia és porcina, bovina i, principalment, avícola.

El sector industrial té com a principals motors el tèxtil, la fusta i la construcció. A més, disposen d’un viver de truites.

Història

La població té l’origen en un assentament romà, tot i que el disseny urbà respon a una estructura àrab.

Ramon Berenguer IV va conquerir Alfarràs als musulmans el 1147 i en va fer donació a cent homes de Balaguer. Al segle XIV, el senyoriu d’Alfarràs i Andaní va passar a mans del monestir de Sant Hilari de Lleida, i el 1400 la Paeria el va comprar.

Posteriorment va passar a la família Boixadors, que el va vendre als Desvalls el 1601. Sota aquest llinatge, Alfarràs esdevingué marquesat, institució que encara perviu.

L’episodi històric més destacat de la localitat és l’entrada a Catalunya de les tropes de Joan II d’Aragó el 1462 camí de Balaguer, que dóna inici a la guerra civil contra la Generalitat.

El marquès d’Alfarràs va construir les fàbriques de filats Viladés i Casals el 1897 i 1898, respectivament, que van marcar des d’aleshores la vida de la població. El municipi va completar el seu caràcter amb l’inici del conreu de la fruita dolça durant l’última postguerra.

Què veure-hi

El nucli antic d’Alfarràs té dos edificis d’interès. El primer és l’església parroquial antiga de Sant Pere Apòstol, d’origen romànic, que va ser profundament remodelada al segle XVIII en estil barroc (ben entrat el segle XX la parròquia va ser traslladada a un nou edifici). L’altra construcció és el molí fariner, del segle XV, que encara es conserva al centre de la població.

A més, a l’agregat d’Andaní, situat al nord del nucli d’Alfarràs, es pot veure l’església romànica de Sant Nicolau i el casal de Pinyana, un edifici medieval on encara es poden veure les restes de l’antiga muralla.

Què fer-hi

Al Pla de Lleida es produeix fruita dolça, principalment pomes, peres, melons, síndries i préssecs. Precisament, la segona setmana d’octubre se celebra a Alfarràs la Fira del Préssec del Ribagorçana, dedicada a aquest tipus de fruita.

Les parets i agulles del veí pantà de Santa Anna, formen un conjunt interessant per a l'escalada, especialment la via Rea Silvia. Al voltant d’aquest embalsament transcorren diversos itineraris que es poden realitzar a peu o en bicicleta de muntanya.

Voltants

- Balaguer.
- Lleida.
- El paratge natural de la serra Llarga.
- El pantà de Santa Anna.
- L’aiguabarreig Segre-Noguera Ribagorçana.
QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Alfarràs
  • Alfarràs

  • Terres de Lleida

  • Alfarràs
  • Alfarràs

  • Terres de Lleida

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya