Albons

Guia de Municipis

Creat al voltant del castell medieval del mateix nom i de l’església parroquial de Sant Cugat, Albons és un municipi encantador que reuneix bones mostres de patrimoni històric, com els dos edificis esmentats, juntament amb les restes medievals del seu nucli antic.

La població ha experimentat un gran creixement en els darrers anys i, a més, està molt ben comunicada: la separa una curta distància de localitzacions tan atractives com l’Escala o el Museu Dalí.



Imprescindibles

- Passejar pels paratges de la serra de Valldavià.
- Visitar l’església parroquial i el castell.
- Anar a l’ermita de Sant Grau.

Suggeriments

  • Comarca: Baix Empordà
  • Província: Girona
  • Localitat: Albons
  • Extensió: 11
  • Habitants: 714

Situació geogràfica

Albons és un municipi del Baix Empordà, proper a la Costa Brava. Se situa al centre del sector més estret de la plana al·luvial empordanesa drenada pel Ter i el Fluvià, entre la serra del Montgrí i la serra de Valldavià, límit amb l’Alt Empordà. A l’oest, un conjunt de turons travessats per torrenteres conformen la serra de Sant Grau (el puig Segalar, amb 179 metres, és el punt més elevat). Algunes rieres i sèquies travessen el municipi, com la del Molí de l’Armentera i la de l’Àguila.

Clima

El clima és mediterrani de tipus subhumit. Els estius són càlids per l’acció moderadora del mar, i els hiverns, suaus. Les precipitacions màximes es concentren principalment a la primavera i a la tardor.

Activitats econòmiques

L'activitat econòmica més important són els conreus de secà: oliveres i vinyes. Malgrat tot, el Ter i les diferents sèquies també hi permeten cultius de regadiu, com farratges, blat de moro, arbres fruiters i horta.

La ramaderia bovina, porcina i ovina completa les activitats econòmiques.

Història

El nom d’Albons prové del llatí alburnos, que en origen designava lloc d’alberg o de residència. Albons va ser precisament lloc d’estada i aixopluc del comte de Rosselló durant el segle XII, i també apareix esmentat a les documentacions que fan referència a l’església de Sant Cugat.

El castell d’Albons (que ara té un aspecte més proper a un mas del segle XV, fruit de les remodelacions experimentades) traça una línia històrica complementària que arrenca al segle XIII. Formava part del comtat d’Empúries, però es trobava en possessió dels senyors de Torroella, que a la vegada l’havien deixat en feu a la família Torrent. El 1462, després de la Guerra Civil catalana, tornà a mans del comtat d’Empúries segons ordres del rei Joan II.

Què veure-hi

Del patrimoni històric d’Albons destaca l’església parroquial, notable construcció romànica dels segles X-XIII, aixecada en dues fases, visibles sobretot a la part exterior de l’edifici. De la primera (segles X-XI) són l’absis i la façana, amb els típics carreus irregulars, i de la segona (segles XII-XIII), la porció ampliada de la nau principal, que queda inclosa dins el pati del castell.

El castell és una fortificació del segle XIII que té visibles elements renaixentistes, com els dos portals dovellats. Tanca aquest tercet de monuments la capella de Sant Grau, esglesiola del segle XI situada al puig Segalar, envoltada de pins i alzines.

Què fer-hi

Una bona opció és passejar pel paratge de la serra de Valldavià, on està situada l’ermita de Sant Grau. En aquesta zona es gaudeix d’un entorn poblat d’espessos pinars blancs i d’una molt bona panoràmica de la plana empordanesa.

Aquestes esplèndides vistes són una constant a Albons, ja que el municipi i els voltants constitueixen una frontera natural entre la plana d’Empúries i els turons i valls interiors. A més, el terme és extremament apte per al cicloturisme.

Voltants

- La processó de Setmana Santa a Verges.
- Les illes d’Amunt i d’Avall de Jafre.
- El castell del Comte d’Empordà, a Bellcaire.
QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Albons
  • Albons

  • Costa Brava

  • Albons
  • Albons

  • Costa Brava

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya