Albiol, l'

Guia de Municipis

Portal privilegiat al paisatge de la serra de Prades, l’Albiol conserva una profunda petjada històrica, fins i tot de l’època sarraïna, que es mostra també a les cases i masos, molts dels quals encara conserven l’aspecte de pedra vista i semblen subtilment suspesos en el temps.

Deixant el nucli urbà, l’Albiol s’espargeix en nombroses rutes de senderisme, que permeten descobrir el profús paisatge natural que l’envolta, així com localitzacions específiques per a l’escalada i un allotjament rural situat en un bell enclavament natural (Casa Albiol).Imprescindibles

- Gaudir de les vistes, tant de l’església de Sant Miquel com del castell.
- Recórrer alguna de les rutes excursionistes.
- Passejar-se pels masos a mitja tarda.

Suggeriments

  • Comarca: Baix Camp
  • Província: Tarragona
  • Localitat: Bonretorn, Albiol, l', Masies Catalanes, les
  • Extensió: 20
  • Habitants: 348

Situació geogràfica

L'Albiol és un municipi del Baix Camp, situat als límits del Camp de Tarragona i al sud de les muntanyes de Prades (serra de la Mussara i serra del Pou). El terme municipal està encaixat entre els torrents que conflueixen en el riu de la Glorieta, a l’est, i els torrents que aboquen desemboquen a la riera de la Selva, a l’oest i al nord.

Clima

El clima és de muntanya mitjana amb marcades influències mediterrànies. Els estius no són gaire càlids, per l’acció moderadora del mar i per l’efecte d’altitud que es dóna a la serra de Prades. Les precipitacions es concentren a la primavera i a la tardor.

Activitats econòmiques

La vall de Bonretorn i la vall de la Selva es dediquen principalment al cultiu de l'avellaner (Denominació d’Origen Avellana de Reus), de l'olivera (Denominació d’Origen Oli de Siurana) i del garrofer, com també de la vinya i els cereals.

L’excursionisme i l’escalada són activitats que dinamitzen el sector turístic.

La zona forestal, formada principalment per pinedes, ermots i plantes arbustives, ocupa dues terceres parts de la superfície útil del terme.

Història

Malgrat que no n’hi ha dades documentals, es creu que on descansa l’actual castell hi havia una talaia preromana, que hi hauria romàs fins a l’expulsió dels sarraïns.

El 1158, el comte de Barcelona Ramon Berenguer IV fa lliurament de la carta de repoblació a Joan de Martorell, que la dóna a l’arquebisbat de Tarragona el 1164.

El castell de l’Albiol romangué dempeus fins al segle XVII, quan va ser enderrocat en el context de la Guerra dels Segadors.

Què veure-hi

A la terrassa de l’esglèsia renaixentista de Sant Miquel, així com també al castell, ens trobem amb el més preuat mirador de la localitat, des d’on es pot contemplar gairebé tot el Camp de Tarragona, la Costa Daurada, la serra de Prades i fins i tot, si la visibilitat és excel·lent, les Illes Balears.

L’interior del nucli urbà, d’altra banda, és abundant en masos o cases típiques de la zona, que encara conserven la robusta construcció en pedra vista típica d’aquestes llars. En contrast amb aquesta rústega tradició arquitectònica, també podem visitar, a la part baixa del municipi, les fil·ligranes modernistes de la Villa Urrutia.

Què fer-hi

L’Albiol es presenta com un immillorable indret per endinsar-se en les possibilitats d’oci i de descans que l’entorn natural proporciona. Per començar, podem optar per qualsevol de les rutes de senderisme i excursionisme que hi ha marcades: la del camí de Sant Jaume, la de la serra del Pou, la del camí del Mas de Tinet o la dels cingles de Vallverdú.

A més d’aquesta activitat excursionista, també hi ha la possibilitat de practicar l’escalada en espais com el Soterrani, situat al cingle del Mas del Nebot, de suau climatologia i molt preuat pels escaladors de l’altra banda dels Pirineus.

Després de caminar o escalar, podem relaxar-nos a la casa rural que el municipi ofereix al visitant, Casa Albiol, situada al carrer Mont-ral, que proporciona unes envejables panoràmiques de la serra de Prades.

Voltants

- A la Febró, les rutes espeleològiques dels seus avencs i les restes preshistòriques de la cova de la Vila.
- El conjunt arquitectònic (restes de muralla i plaça porxada) de l’Aleixar.
QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Albiol, l'
  • Albiol, l'

  • Costa Daurada

  • Albiol, l'
  • Albiol, l'

  • Costa Daurada

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya