Albinyana

Guia de Municipis

El municipi d'Albinyana té moltes cares diferents: disposa de vestigis històrics d'importància, com les pintures rupestres de la cova de Vallmajor, però també d'una intensa activitat agrícola de secà i d'un reclam turístic tan exòtic com el parc aquàtic Aqualeón , amb reserva d'animals inclosa.

El terme s'estén des de la serra del Quadrell fins a la riera de la Bisbal, als límits del Baix Penedès amb el Camp de Tarragona, i predomina el paisatge de vinyes.Imprescindibles

- Visitar la cova de Vallmajor i contemplar-hi les pintures rupestres.
- Passar una estona divertida al parc aquàtic safari Aqualeón.

Suggeriments

  • Comarca: Baix Penedès
  • Província: Tarragona
  • Localitat: Albinyana, Papiola, la, Masies de Torrent, les, Peces, les, Molí del Blanquillo, el, Bonaterra II
  • Extensió: 20
  • Habitants: 2367

Situació geogràfica

Albinyana és un municipi de la comarca del Baix Penedès. El seu terme municipal s’estén des de la serra del Quadrell fins a la riera de la Bisbal, a prop de la costa del Garraf i de les serres prelitorals catalanes.

Clima

El clima és típicament mediterrani, amb unes temperatures mitjanes molt suaus. El fet que el clima sigui tan temperat és conseqüència de la seva proximitat al mar i de la protecció que ofereixen les muntanyes de la serra del Montmell. Les pluges són escasses durant el mes de juliol i intenses els mesos de setembre i octubre.

Activitats econòmiques

L'activitat econòmica més important del municipi és l'agricultura. La vinya és el conreu predominant, seguida pels avellaners i els ametllers, els cereals i les oliveres. El cultiu de flors i la indústria tèxtil també hi tenen importància.

Història

Dins el terme s'han trobat restes arqueològiques que van des de l'edat del bronze, amb antiguitat de 3.500 anys, a l'època ibèrica i romana.

El nom d'Albinyana apareix documentat per primer cop el 1010 en el testament d'Adalbert, que deixa el castell d'Albinyana al monestir de Sant Cugat del Vallès.

Des d’aleshores i fins a les desamortitzacions del 1835, Albinyana va romandre sota el domini dels abats d’aquest cenobi.

Què veure-hi

Les restes prehistòriques més importants d'Albinyana corresponen a la cova de Vallmajor, situada a la serra del Quadrell, on hi ha un interessant conjunt de pintures rupestres de tipus esquemàtic.

Ja dintre del nucli urbà destaca l'església parroquial dedicada a sant Bartomeu, que data del segle XVIII i que conté la imatge de la Mare de Déu del Roser, del 1582.

Un altre monument que es pot veure és l'antic castell d'Albinyana, del qual només resten la base de la torre de planta rodona i els fonaments de diverses parts de l'edifici. Se suposa que va ser construït pels àrabs com a torre de guaita.

D'altra banda, dalt de la serra del Quadrell hi ha el petit santuari de Sant Antoni de Pàdua, que domina un extens paisatge i ofereix una panoràmica fabulosa.

Finalment, al nucli de les Peces es troba l'edifici Cal Gener, que destaca pels esgrafiats de la façana.

Què fer-hi

Al terme d'Albinyana hi ha el parc temàtic dedicat a la natura més extens de tot Catalunya, Aqualeón , que combina un parc aquàtic, dos safaris i tres exhibicions d'animals dissenyats perquè en puguin gaudir tots els membres de la família. Es va iniciar l'any 1972 com una reserva d'animals africans i sud-americans, i posteriorment es va ampliar amb el parc aquàtic.

Voltants

- El Vendrell.
- Calafell.
- Parc del Foix.
QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Albinyana
  • Albinyana

  • Albinyana
  • Albinyana

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya