Àger

Guia de Municipis
Àger gaudeix de la presència imponent de la serralada del Montsec i de paratges d'indubtable interès com l'embassament de Canelles, la serra de Montclús o l'itinerari dels arbres singulars.

El municipi està situat en un entorn natural idoni per a la pràctica d'esports d'aventura.

El poble presenta també un ric patrimoni arquitectònic, en el qual destaquen poderosament el conjunt monumental de Sant Pere, integrat per la col·legiata i el castell, a més dels vestigis romans i visigòtics.

Imprescindibles

- Visitar els paratges naturals i seguir alguna de les rutes.
- Visitar el conjunt monumental de Sant Pere.
- Seguir la calçada de la vila romana.

Suggeriments

  • Comarca: Noguera
  • Província: Lleida
  • Localitat: Àger, Agulló, Masos de Millà, els, Fontdepou, Règola, la, Millà, Sant Josep de Fontdepou
  • Extensió: 161
  • Habitants: 593

Situació geogràfica

Àger és un municipi situat a l'extrem nord-oest de la Noguera. Comprèn bona part de la vall homònima i la serra de Montclús, que la limita pel sud fins a la capçalera del riu Farfanya. Al nord s'alça la serra del Montsec que, amb cotes de nivells superiors als 1.600 metres, conforma el límit natural de la Noguera amb el Pallars Jussà. Les conques dels rius Noguera Pallaresa i Noguera Ribagorçana marquen respectivament els límits est i oest del municipi.

Clima

El clima és mediterrani continental, modificat per l'altitud. El nord del municipi pateix l'efecte pantalla de la serra del Montsec, fet que provoca tempestes a l'estiu i rosades nocturnes a l'hivern. Per sobre dels 1.200 metres les nevades són puntuals. A la vall principal, les boires són freqüents.

Activitats econòmiques

El sector serveis és el més important del municipi. En els darrers anys, el turisme s'ha convertit en un motor econòmic. Àger és avui un centre de referència pel que fa a la pràctica d'esports de vol lliure (ala delta, globus, parapent...).

Els conreus de secà, sobretot de blat i d’ordi, tenen un pes important en l'economia municipal, com també l'avicultura, explotada a gran escala, i la cunicultura, practicada en petites granges.

Història

El terme ha estat des de sempre un enclavament estratègic de primer ordre. Ubicat en una zona fronterera, ha vist passar poblats neolítics i ibers. Segurament aquests darrers són els que assentaren les bases per a la configuració del futur nucli urbà.

La romanització va ser intensa, com testimonien els nombrosos vestigis que s’hi han trobat, com ara un sarcòfag del segle III.

Entre els segles VII i X, la població va estar sota domini sarraí, com molts territoris de la Noguera i del Segrià. Arnau Mir de Tost reconquerí la vall l’any 1042 i s’hi instal·là amb plens poders. Seu és el llinatge que desembocaria en el comtat d’Urgell, que perdurà fins al segle XV.

Què veure-hi

A Àger destaca poderosament el conjunt monumental de Sant Pere, que inclou la col·legiata i el castell. Es tracta d’un conjunt de datació àmplia (entre el romànic i el neogòtic) promogut al segle XI per Arnau Mir de Tost durant la conquesta cristiana. Fou aixecat damunt les restes del que va ser primer un castell romà i, després, musulmà, i articulà al seu voltant el nucli urbà.

També val la pena esmentar l’església de Sant Vicenç, originalment datada del segle XI i successivament ampliada fins al segle XVIII en tres fases diferents.

Les ermites romàniques de la Mare de Déu de Pedra i de Sant Jaume de Cas són, igualment, mostres notables de l’arquitectura d’aquest període. La segona formava part de la ruta del Montsec, que seguien els pelegrins del camí de Sant Jaume. La muralla de la vila és també romànica, datada del segle XI.

Finalment, destaquem les restes d'una vil·la romana (segle II dC) i les pintures murals de la capella del Calvari (segles XVIII-XIX), una mostra molt representativa de l’art rural.

Què fer-hi

L’entorn natural d’Àger té una fesomia geològica i vegetal de gran interès. A redós de la serralada del Montsec, hi trobem emplaçaments de remota història i bella aparença, com el congost de Mont-rebei, l’entorn de l’embassament de Canelles o la serra de Montclús.

Pels paratges d’Àger hi transcorren moltes rutes. En són dos exemples la del pla de les Bruixes, que passa pel barranc de la Contorna, o la ruta Pedra-Colobor, que recorre les dues ermites amb aquest nom, la font del Gomà i el sender dels Petrolers.

També es pot optar per fer l’itinerari dels arbres singulars, un recorregut ampli que abasta part de la serralada del Montsec i la vall d’Àger i que permet contemplar gairebé una desena d’espècies autòctones.

Aquest entorn ha fet proliferar nombroses entitats que es dediquen a oferir esports d’aventura, com l’espeleologia, les activitats aquàtiques, l’ala delta o el parapent. De fet, Àger acull diverses competicions nacionals i internacionals d’aquesta especialitat.

El conjunt d’allotjaments rurals del municipi completen aquesta oferta de turisme en la natura.

Voltants

- Cova de Sant Joan de l’Os, a les Avellanes.
- Pantà de Camarasa.
- Baronia de Sant Oïsme.
QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Àger
  • Àger

  • Terres de Lleida

  • Àger
  • Àger

  • Terres de Lleida

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya