La muntanya de Montserrat i el seu monestir són un important símbol per a la història, l’espiritualitat i la cultura catalana, de fet, és aquí on es troba la Mare de Déu de Montserrat, patrona de Catalunya. El monestir ha estat tradicionalment un centre de coneixement que, durant la dictadura, va convertir-se en el baluard de la defensa de la cultura i la llengua catalana. La muntanya, escenari de nombroses llegendes, sorprèn per la seva curiosa orografia: es tracta d’una immensa mola rocosa que retalla el cel amb les seves capritxoses formes punxegudes.
El monestir benedictí de Montserrat va ser fundat fa quasi mil anys, el segle XI, per l’abat Oliba, al costat de l’ermita de Santa Maria (segle IX). D’aquell petit temple no en queda rastre, tot i que es poden veure alguns elements de l’església romànica construïda el segle XII, malgrat que l’abadia actual sigui una obra renaixentista del segle XVI. A més, les destruccions de les tropes napoleòniques del 1811 van obligar a una profunda reconstrucció i les façanes, tant de l’abadia com del monestir, són del segle XX. El temple va rebre la condició de basílica el 1881 de part del papa Lleó XIII.
En una ermita propera al monestir s’hi troba la imatge de la Mare de Déu de Montserrat, una obra romànica de fusta tallada policromada i daurada del segle XII que l’any 1881 va ser proclamada patrona de Catalunya. És popularment coneguda com la Moreneta a causa del color de la seva cara i mans, així com les de l’infant Jesús que porta a la falda. Històricament s’havia cregut que es tractava d’una verge negra, però recentment es va descobrir que el color era causat pel fum dels ciris.
La comunitat monacal està formada actualment per una vuitantena de monjos que segueixen la regla de Sant Benet i que es dediquen fonamentalment a aprofundir en l’experiència religiosa, el treball i l’acollida de pelegrins. A l’interior del monestir s’hi troba un important museu d’art i una excepcional biblioteca amb un fons de més de 250.000 volums.
L’altre element indissociable del monestir de Montserrat és l’Escolania, un dels cors de nens cantaires més antics d’Europa, amb documents del segle XIV que ja parlen de la seva existència. Es tracta d’un cor de nens de 10 a 14 anys que canten en els diversos serveis religiosos: de dilluns a divendres a les 13 h i els diumenge a les 12 h, la Salve i el Virolai, i de dilluns a dijous i els diumenges a les 18.45 h, la Salve Montserratina. L’Escolania de Montserrat disposa d’una àmplia discografia.
Montserrat
Montserrat