Els vestigis dels primers pobladors de les Terres de Lleida es remunten al neolític i tenen un testimoni especial amb les pintures rupestres de la cova del Cogul, declarades Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. Els jaciments de les edats del Bronze i del Ferro són abundants i donen pas a l’època ibèrica, en què la regió va estar habitada per la tribu dels ilergets, amb l’única excepció de l’extrem oriental (Segarra), pàtria dels lacetans.
Els ilergets van fundar importants poblats com el dels Vilars (Arbeca), el d’Espígol (Tornabous) o d’altre a Artesa de Segre i Balaguer, tot i que el seu centre estava situat a Lleida. Allà residien els capitostos Indíbil i Mandoni, que van jugar un paper rellevant durant la Segona Guerra Púnica (segle III a.C.), amb aliances alternatives amb cartaginesos i romans. La posterior dominació romana es va vertebrar sobretot a partir de vil·les dedicades a la producció agrícola, a més d’algunes poblacions importants com Àger i sobretot Iesso (Guissona) i Ilerda (Lleida). Aquesta darrera ciutat dominava una àmplia regió.
Els musulmans van tenir una presència llarga i profunda a les Terres de Lleida, on van introduir importants tecnologies d’aprofitament de l’aigua, millores en els conreus i una extensiva fortificació del camp. En aquest sentit, es diu que la Segarra i l’Urgell són les comarques amb més castells de tot Catalunya. Balaguer i Lleida es van posicionar com les ciutats més importants durant els quatre segles que va durar el domini àrab. La poderosa taifa de Lleida va ser un baluard sòlid contra els cristians, que van iniciar la reconquesta d’aquest territori des del nord, gràcies a les tropes d’Arnau Mir de Tost (segle XI), que es convertiria en vescomte d’Àger per les seves gestes. Bona part de les Terres de Lleida van quedar deshabitades en una mena de terra de ningú.
El segle XII va ser el de la conquesta cristiana, assolida per les tropes dels comtes Ermengol VI d’Urgell i Ramon Berenguer IV de Barcelona. Totes dues cases es van repartir les terres conquerides i en van infeudar un bona part a d’altres cavallers i estaments religiosos. Entre els segles XIII i XV, les possessions dels comtes d’Urgell van anar passant a la casa de Barcelona, unificant tot el territori finalment sota la dinastia dels Trastàmara.
Pel camí, Lleida va guanyar reconeixements i privilegis dels reis Jaume I —que va crear la Paeria com a òrgan de govern local— i Pere III. Malgrat les epidèmies i les males collites, el creixement de Lleida i comarca va ser sostingut durant el segle XV, almenys fins a l’esclat de la guerra civil entre Joan II i la Generalitat. Lleida va viure en primer pla l’episodi previ de l’empresonament del príncep de Viana per part del rei i la revolta va ser sonada. Joan II va entrar a Catalunya per les Terres de Lleida i va establir el quarter general a Balaguer per fer front a les tropes de la Generalitat, aquarterades a Cervera. Aquelles primeres batalles van arrasar àmplies zones d’aquesta regió.
El segle XVI va ser difícil. Tot i que algunes zones com la Segarra creixien gràcies al conreu del blat, altres com la muntanyosa Noguera patia amb força l’atac del bandolerisme, amb destacats personatges com Joan Fortià lo Luterà o el Minyó de Montellà. També les pugnes entre nyerros i cadells van afectar amb força aquella comarca.
La següent fita important en la història de les Terres de Lleida va ser la guerra dels Segadors (1640-52), que va significar una gran destrucció. Totes les comarques van patir aquell conflicte, amb episodis especialment crus a les ciutats de Balaguer i Lleida. Uns conflictes que es van repetir anys després amb la guerra de Successió, quan es va produir el pitjor setge de la història de Lleida (tres mesos de 1707), que va significar l’execució dels 7.000 refugiats al convent del Roser vinguts dels pobles veïns. La important batalla d’Almenar i l’ocupació de Balaguer van ser altres capítols d’aquell conflicte que va arrasar les Terres de Lleida.
Acabada aquella guerra, va arribar un període de tranquil·litat i progrés, amb una gran demanda de vi i oli. Les transformacions agràries van ser generals amb la introducció del regadiu; i les millores van arribar a tots els aspectes de la vida, com per exemple, les comunicacions, amb la construcció de la carretera Barcelona-Lleida-Madrid.
La guerra del Francès va acabar amb allò i va inaugurar un segle XIX convuls, on les guerres carlines també van colpir durament la població. En la part positiva, la construcció del Canal d’Urgell, que va portar el regadiu a les planes més àrides i van contribuir al sorgiment de la població de Mollerussa, a partir del primer terç de segle XX.
La Guerra Civil de 1936-1939 va provocar un fort sotrac a les expectatives de creixement de les Terres de Lleida. La recuperació, de la mà de la industrialització, no va arribar fins a la dècada de 1960. El creixement econòmic ha estat lent però sostingut en la tradició agrària de la comarca i avui dia, Lleida i la seva rodalia és un important centre industrial i comercial agro-pecuari.