Camí Ignasià

Ruta d'art i cultura, Senderisme
Camí de peregrinació internacional que comença a la casa natal de sant Ignasi al santuari de Loiola (Guipúscoa) i acaba a la Cova de Manresa, on el sant visqué una profunda experiència espiritual que marcà la seva vida.

Des de la casa natal de sant Ignasi al santuari de Loiola (Guipúscoa), l'itinerari acaba a la Cova de Manresa, on el sant visqué una profunda experiència espiritual que marcà la seva vida. La ruta transcorre per cinc comunitats autònomes, amb 650 km dividits en 27 etapes en les quals els pelegrins tenen l'oportunitat de descobrir la diversitat cultural, tradicions i llengües dels pobles que travessa.

Alcarràs: És el primer poble del Camí Ignasià a Catalunya. Hi destaca l'església parroquial de la Mare de Déu de l'Assumpció, aixecada sobre els fonaments d'un antic castell, i l'alzina centenària, arbre monumental situat a la carretera de Coscollar, que ha crescut enmig del pla en la solitud més absoluta. El Camí Ignasià entra a Catalunya des de Fraga resseguint els vestigis de l'històric camí ral de l'Aragó.

Lleida: El pelegrí arriba a la capital de la Terra Ferma després de travessar el riu Segre pel Pont Vell i entra al nucli històric per l'Arc del Pont, una antiga porta del vell recinte emmurallat, dins del qual hi ha monuments com el Palau de la Paeria seu de l'Ajuntament, la catedral nova coneguda com la Seu Nova i considerada el primer edifici neoclàssic de Catalunya i l'hospital de Santa Maria, mostra destacada del gòtic civil català. A la confluència del carrer Major amb Cavallers hi ha la capella de Sant Jaume del Peu Romeu, presidida per una imatge de l'apòstol que remet a la llegenda de l'espina clavada al peu del sant. Sobre el turó que domina la ciutat hi ha la Seu Vella, l'antiga catedral de Lleida, sens dubte la joia arquitectònica del ponent català, presidida per l'imponent campanar octogonal de més de 70 metres d'altura.

Convent de Sant Bartomeu de Bellpuig: A 5 km de Castellnou de Seana en direcció sud-est es troba Bellpuig, on es pot gaudir de la magnificència del convent franciscà de Sant Bartomeu ubicat als afores de la població i una de la vila. Malgrat les diverses fases constructives, el convent presenta una gran unitat tipològica; va ser declarat Bé Cultural d'Interès Nacional l'any 1985.

Verdú: Població de gran rellevància per a la Companyia de Jesús ja que aquí va néixer Pere Claver, jesuïta missioner que va exercir a Colòmbia durant 40 anys, fins a la seva mort, un apostolat dedicat als esclaus negres. A Verdú el pelegrí trobarà l'associació Amics de sant Pere Claver, que col.labora en la labor missionera de l'Església d'avui. Considerat un dels pobles més antics de Catalunya, pertany a la Xarxa de Pobles amb Encant. Hi destaca l'església parroquial de Santa Maria, d'estil cistercenc (s. XIII), l'ermita gòtica de Sant Miquel (s. XIV) i el castell (s. XII) al voltant del qual es va conformar el poble. Actualment es pot visitar el santuari dedicat a sant Pere Claver i que es troba al lloc on va néixer aquest jesuïta. Altres indrets que mereixen una visita són el Museu d'Arqueologia i el Museu de Joguines i Autòmats. La ceràmica negra és un dels trets característics de l'artesania d'aquesta població.

Tàrrega: A mig camí entre Alcarràs i Montserrat, el Camí Ignasià arriba per l'avinguda de la Generalitat, que acaba a la plaça del Carme, coneguda popularment com "El Pati", centre neuràlgic de la capital de l'Urgell. El recorregut pel centre històric, pels carrerons del Carme i d'Agoders, permet veure el campanar i el Palau dels Marquesos de la Floresta, un antic hospital de pelegrins i gran obra civil del romànic català. En arribar a la plaça Major, presidida per la Creu del Pati, una magnífica creu de terme gòtica, el pelegrí trobarà l'església neoclàssica de Santa Maria d'Alba.

Cervera: Ciutat emmurallada i de gran tradició universi- tària, el primer edifici monumental que hi troba el caminant és l'església de Santa Maria on destaquen els vitralls d'iconografia jacobea amb el campanar octogonal que singularitza la silueta de la població, i la Paeria o ajuntament, en el nucli medieval. Després cal seguir el carrer Major, que porta a l'antiga Universitat de Cervera, i passejar pels carrerons de Sabater, de l'Estudi Vell i de les Bruixes.

Igualada: Fundada cap a l'any 1000 al marge esquerre del riu Anoia, Igualada deu bona part del seu desenvolupament inicial al pas de l'històric camí ral de Barcelona a Lleida, herència de la via romana que unia Barcino (Barcelona) amb Caesaraugusta (Saragossa). Hi destaca la basílica de Santa Maria, obra gòtica i renaixentista d'una sola nau flanquejada per dotze capelles laterals; al costat mateix hi ha la Farmàcia Bausili, fundada el segle XV, la més antiga d'Europa en funcionament. Als afores, just abans d'entrar a la ciutat, es pot gaudir de la vista que ofereix l'ermita de Sant Jaume Sesoliveres.

Montserrat: Muntanya mítica de Catalunya per excel.lència, declarada parc natural, Montserrat és un dels grans centres espirituals d'Europa. El monestir atresora una rica tradició jacobea exemplificada en el magnífic Llibre Vermell de Montserrat, un manuscrit del segle XIV que recull les cançons i rituals dels pelegrins i dóna fe de l'antiguitat dels camins de pelegrinatge. A més de la basílica, que allotja la imatge romànica de la Moreneta, patrona de Catalunya, el monestir acull l'Escolania, una de les corals infantils més antigues d'Europa. També hi destaca el Museu de Montserrat, amb obres de grans artistes com Caravaggio, El Greco, Rusiñol, Cases, Picasso o Dalí. Montserrat ha estat i és lloc de pas obligat per als pelegrins ignasians que han passat i passen per Catalunya.

Manresa: Després de deixar Montserrat el camí arriba a Manresa, vella ciutat industrial, situada al cor de Catalunya. Punt neuràlgic de la ruta ignasiana europea, aquí també es troben el camí de l'abat Oliba i la ruta jacobea. A Manresa es pot admirar edificis medievals i casals barrocs, juntament amb fàbriques i palauets mo- dernistes. Entre els punts d'interès turístic destaquen la basílica gòtica de Santa Maria de la Seu, el complex barroc de la Cova de Sant Ignasi, el nucli antic amb la plaça de Sant Domènec i el parc de l'Agulla, des d'on s'obté una panoràmica impressionant sobre la muntanya de Montserrat.

  • Classificació de la ruta: Itinerari cultural
  • Administrador de la ruta: Ruta: DGT.
    Etapes: http://caminoignaciano.org/
  • Província: Barcelona, Lleida
  • Comarca: Anoia, Bages, Pla d'Urgell, Segarra, Segrià, Urgell
  • Punts d'interès: Alcarràs, Lleida, Convent de Sant Bartomeu de Bellpuig, Verdú, Tàrrega, Cervera, Igualada, Montserrat, Manresa.
Es troba adherit a: Senderisme a Catalunya
Es troba adherit a: Senderisme a Catalunya

Etapes

NomDistància (km)Durada (h)Desnivell positiu (m)Desnivell negatiuNivell de dificultat
Etapa 21: Fraga-Lleida 265233
Etapa 22: Lleida-el Palau d'Anglesola 25,713138
Etapa 23: El Palau d'Anglesola-Verdú 24,724048
Etapa 24: Verdú-Cervera 16233124
Etapa 25: Cervera-Igualada 37313539
Etapa 26: Igualada-Montserrat 271332917
Etapa 27: Montserrat-Manresa 237161249
Distància (km):
Durada (h):
Desnivell positiu (m): 265
Desnivell negatiu: 233
Nivell de dificultat:
Distància (km): 25,7
Durada (h):
Desnivell positiu (m): 131
Desnivell negatiu: 38
Nivell de dificultat:
Distància (km): 24,7
Durada (h):
Desnivell positiu (m): 240
Desnivell negatiu: 48
Nivell de dificultat:
Distància (km): 16
Durada (h):
Desnivell positiu (m): 233
Desnivell negatiu: 124
Nivell de dificultat:
Distància (km): 37
Durada (h):
Desnivell positiu (m): 313
Desnivell negatiu: 539
Nivell de dificultat:
Distància (km): 27
Durada (h):
Desnivell positiu (m): 1332
Desnivell negatiu: 917
Nivell de dificultat:
Distància (km): 23
Durada (h):
Desnivell positiu (m): 716
Desnivell negatiu: 1249
Nivell de dificultat:
Es troba adherit a: Senderisme a Catalunya
Es troba adherit a: Senderisme a Catalunya
QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Camí Ignasià
  • Camí Ignasià

  • Adreça:Camí de la Cova, s/n

  • Manresa

  • Barcelona / Terres de Lleida

  • Camí Ignasià
  • Camí Ignasià

  • Adreça: Camí de la Cova, s/n

  • Manresa

  • Barcelona / Terres de Lleida

  • Telèfon:933 012 350 / 938 720 422

  • E-mail:info@caminoignaciano.org

  • Web:www.caminoignaciano.com