El GR 1 és el sender que creua la península Ibèrica d'est a oest pel vessant sud dels Pirineus i la Serralada Cantàbrica, des d'Empúries fins a Finisterre. El traçat del que es coneix com a sender Històric o sender Transversal travessa els Prepirineus catalans, des de la Costa Brava fins a terres aragoneses.
L'itinerari s'inicia a l'antiga colònia grega i romana d'Empúries, a les aigües mediterrànies de la Costa Brava. El caminant s'adona que el perfil de costa agrest i els penya-segats que es perden en l'horitzó no són més que els Pirineus que se submergeixen en la mar. Es tracta del primer contacte amb la serralada que, seguint els passos del sender Històric, travessarà al llarg de les properes etapes.
El recorregut creua plàcidament la plana de l'Empordà. En el seu paisatge, fortament modificat per la mà de l'home, els boscos característics de suredes i alzines han anat cedint el seu lloc a les pinedes de pi blanc i pinyer i a plantacions de vinyes.
Cada cop més lluny del tràfec de les localitats costaneres, la ruta s'apropa a Banyoles i al seu estany, el més gran de Catalunya i posseïdor d'una riquesa ambiental i paisatgística única. L'estany s'erigeix en un entorn sorprenent en què es poden practicar esports com el rem o el piragüisme i alhora gaudir de la visió dels recs i hortes, zones boscoses i parcs i jardins que l'envolten.
La propera joia que reserva el camí es troba a la vila comtal de Besalú, de gran atractiu pel conjunt monumental medieval que conserva. L'observador es pot adonar a aquesta alçada del camí dels canvis en el paisatge, conformat per boscos frondosos i humits per la influència ja de la serralada pirinenca. Aquest perfil muntanyenc es reforça amb l'entrada del sender a la vall de Bianya, envoltada de turons de roures, alzines i pi roig.
El viatger es troba, tot seguit, amb dos dels bressols de la Catalunya medieval, Sant Joan de les Abadesses i Ripoll. Els monestirs romànics de la comarca del Ripollès són de gran interès arquitectònic i van jugar un paper molt destacat en la conformació històrica del país.
A la vila de Gironella, el camí creua el riu Llobregat, el curs d'aigua més aprofitat per les antigues indústries tèxtils de la primera Revolució Industrial. Encara són molt presents les restes de les antigues colònies fabrils, veritables ciutats autònomes construïdes pels industrials del segle XIX per allotjar-hi els treballadors de les plantes.
Encara a la comarca del Berguedà, el sender s'eleva fins a Espunyola i Capolat per tornar a perdre alçada a la vall d'Ora, on es troben els riscos i els cingles de roca pelada de la serra de Busa. Aquí el caminant es topa amb un altre vestigi d'arquitectura romànica, la solitària església de Sant Pere de Graudescales, al municipi de Navès.
El camí avança ja per les comarques de Lleida, fins que arriba a Sant Llorenç de Morunys, molt a prop de l'estació d'esquí de Port del Comte. El caminant tindrà ocasió ben aviat de travessar un altre riu, el Segre, font de riquesa i regadiu de les terres catalanes de ponent.
És hora d'apreciar una de les panoràmiques més destacades de l'itinerari, les que ofereix la vall de Rialb. Els grisos de les roques de les gorges formades per l'erosió del riu contrasten amb el verd de les pinedes, interrompudes en nombroses clarianes sovint ocupades per restes d'ermites romàniques.
S'ha arribat a l'Alt Urgell. El pas pel coll Roig precedeix l'ascens a la serralada calcària del Montsec i per la portella Blanca es torna a baixar fins a Àger i al pas del Noguera Pallaresa. Al riu paral·lel del Noguera Ribagorçana, s'hi arriba vorejant les elevacions meridionals de la serra del Montsec. És hora de remuntar el riu i gaudir de la visió dels riscos tallats del congost del Montrebei, formades per l'acció de l'erosió de les aigües al Montsec. S'ha arribat al Pont de Montanyana, on el GR 1 continua per terres aragoneses.
GR 1: Sender Transversal
Adreça:Rambla dels Caputxins, 41
08002 Barcelona
Barcelona / Terres de Lleida
Telèfon:934 120 777
Fax:934 126 353
E-mail:feec@feec.cat
GR 1: Sender Transversal
Adreça: Rambla dels Caputxins, 41
08002 Barcelona
Barcelona / Terres de Lleida
Telèfon:934 120 777
Fax:934 126 353
E-mail:feec@feec.cat
Web:http://www.feec.cat