DO Terra Alta

Productes de la terra
La Denominació d’Origen Terra Alta és la més meridional de Catalunya. Agrupa dotze municipis de la comarca de la Terra Alta.

La Denominació d'Origen Terra Alta és la més meridional de Catalunya. Agrupa dotze municipis de la comarca de la Terra Alta (Gandesa, Corbera, Arnes, Horta de Sant Joan, Vilalba dels Arcs, La Fatarella, Batea, La Pobla de Massaluca, Bot, Caseres, Pinell de Brai i Prat de Comte). Una zona de l'interior de la província de Tarragona que limita amb l'Aragó. El clima, molt assolellat i poc plujós, i el terreny argilós poc permeable donen com a resultat uns vins potents i de graduació elevada.

L'orografia del terreny és variada i les vinyes es conreen tant en valls i planes com en terrasses que salven els desnivells.

A principis del segle XX es va crear la gran majoria de les cooperatives agrícoles que produeixen els vins. La denominació d'origen i el seu consell regulador es van establir l'any 1972, amb centre a la població de Gandesa.

Els vins negres s'elaboren amb varietats maçola, garnatxa blanca i garnatxa peluda, i els blancs, amb garnatxa blanca i macabeu. També elaboren vins secs i dolços, i destaquen els vins rancis, que han d'envellir en bótes de roure durant cinc anys.

Els vins de la Denominació d'Origen Terra Alta es caracteritzen, quant als blancs, per ser frescos i equilibrats; els rosats són afruitats, i els negres, més forts i d'un color robí intens. Els vins de licor són força dolços.

A Gandesa s'organitzen a finals d'octubre unes jornades gastronòmiques que inclouen una festa del vi que se celebra des de l'any 1987. Inclou xerrades, una mostra de vins, cursos accelerats de tasts i un dinar popular.

També a Gandesa, hi ha l'Espai del Vi i de l'Oli, un centre d'interpretació d'aquests dos productes de la Terra Alta que durant tot l'any organitza exposicions, cursos, xerrades i debats.

En aquesta localitat comença també la Ruta del Vi. Aquest itinerari pels centres productors de vi de la comarca passa per camps de vinyes on es poden veure els marges, construccions de pedra en sec que delimiten costers i bancals, tot un símbol del treball dels viticultors. Disposa d'una botiga de vins/vinoteca amb més de 140 referències de vins de la zona. L'horari de la botiga és de dilluns a divendres de 9h a 13.30h, de dimarts a divendres de 16h a 19h i dissabtes d'11h a 13h.

L'horari d'estiu és de 9h a 14h. Situació: Crta. Vilalba, 31   437780 Gandesa  Telèfon:  977 42 12 78.


A Pinell de Brai hi ha un celler modernista obra de Cèsar Martinell. A la façana d'aquest celler, hi llueix el fris de ceràmica vidriada de Xavier Nogués, amb escenes al·legòriques a la vinya i el vi.

 • Comarca: Terra Alta
 • Província: Tarragona
 • Temporada: Tardor
QUÈ HI HA AL VOLTANT?
DO Terra Alta
 • DO Terra Alta

 • Adreça:#

 • Terres de l'Ebre

 • DO Terra Alta
 • DO Terra Alta

 • Adreça: #

 • Terres de l'Ebre

 • Web:http://doterraalta.com/

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya