DO Priorat

Productes de la terra
Els monjos cartoixans van començar a conrear vinyes en aquesta comarca de l’interior de la província de Tarragona ja l’any 1262.

Els monjos cartoixans van començar a conrear vinyes en aquesta comarca de l'interior de la província de Tarragona ja l'any 1262. Des d'aleshores, malgrat la poca fertilitat del terreny, les acusades oscillacions tèrmiques i el clima extremadament sec, s'hi ha produït un vi de gran qualitat.

Aquesta denominació d'origen agrupa els municipis de Bellmunt del Priorat, Gratallops, el Lloar, la Morera de Montsant, Poboleda, Porrera, Torroja del Priorat, la Vilella Alta, la Vilella Baixa i una part dels pobles de Falset i el Molar.

Ja l'any 1932, el Priorat es va reconèixer com a zona vitícola protegida, i l'any 1954 es va aprovar el primer reglament de la denominació d'origen. Actualment, està reconeguda com a denominació d'origen qualificada, per la qualitat dels seus vins.

Els vins es caracteritzen per procedir d'una verema de rendiments molt baixos. Això es deu al sòl de llicorella, una pedra de tipus pissarra, gris i aspra, característica de la comarca.

S'elaboren fonamentalment vins negres, a partir sobretot de les varietats carinyena i garnatxa. Són densos, forts, brillants i persistents.

Els vins blancs es fan amb garnatxa blanca i pedro ximénez, i són madurs i penetrants. També s'hi produeixen rosats, rancis i dolços.

En general, els vins del Priorat passen una fermentació llarga. Són especialment apreciats els envellits en roure.

La millor manera de conèixer-los és visitar els cellers on s'elaboren. Hi ha 28 cellers visitables de la denominació d'origen, que ofereixen diverses experiències amb el vi.

Així, el celler Buil & Giné, a Gratallops, ofereix visites a les vinyes amb segway, un transport de dues rodes, elèctric. El celler Burgos-Porta elabora vi ecològic al mas Sinén, una masia de pedra del segle XVII.

Cal Pla, a Porrera, és un celler familiar de més de dos-cents anys que té inscripcions antigues referents a curiositats del món del vi. El Celler els Cups data del 1800, inclou una exposició d'estris antics de vi i elabora un vi ranci, el més vell del qual té noranta anys.

El celler Joan Simó s'ubica en una casa pairal on es pot contemplar a la façana un dels antics rellotges de sol típics de la població de Porrera, datat l'any 1887. El celler Masia Duch, per la seva banda, se situa en un edifici que data del segle XII i en una finca, el Tancat, que fou una antiga conreria de la cartoixa d'Escaladei.

 • Comarca: Priorat
 • Província: Tarragona
 • Temporada: Tardor
QUÈ HI HA AL VOLTANT?
DO Priorat
 • DO Priorat

 • Adreça:#

 • Costa Daurada

 • DO Priorat
 • DO Priorat

 • Adreça: #

 • Costa Daurada

 • Web:http://www.doqpriorat.org/

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya