Ratafia Catalana

Productes de la terra
La ratafia és un licor tradicional de les terres catalanes amb més de mil anys d’antiguitat.

La ratafia és un licor tradicional de les terres catalanes amb més de mil anys d'antiguitat. Reconeguda com a denominació geogràfica, es diu popularment que, com que cada casa de pagès feia la seva, n'hi ha una multitud de receptes.

Aquest licor s'elabora a partir de nous tendres mesclades amb diverses plantes aromàtiques. La mescla macera durant almenys dos mesos; després es decanta el líquid resultant, i s'hi afegeix sucre, alcohol i aigua, per envellir en bótes de fusta tres mesos més. El resultat final és una beguda alcohòlica amb una graduació propera a trenta graus, de coloració de caramel, de gust dolç però amb un toc lleugerament amargant.

La ratafia es pren com a aperitiu i digestiu. S'acostuma a beure molt freda, directament del congelador. És ideal per acompanyar tota mena de postres, especialment els gelats.

Entre les ratafies més emblemàtiques de Catalunya hi ha la Ratafia Bosch, elaborada per la destilleria Bosch des de l'any 1892 al poble de Sant Quirze de Besora, i la Ratafia Russet, la més coneguda de la comarca de la Garrotxa. La composició exacta d'aquesta última és un secret guardat per la família Russet durant cinc generacions.

A la ratafia se li dediquen unes quantes festes. Una se celebra al poble de Santa Coloma de Farners a principis del mes de novembre, i inclou una mostra de totes les ratafies que es fan a Catalunya, a més d'un concurs. Una altra es fa a Besalú, el primer diumenge de desembre; també inclou un concurs d'elaboració de ratafia, però restringit als besaluencs. Finalment, la fira de Centelles, que se sol fer el primer cap de setmana de juny, guarda també un lloc a aquest licor d'antuvi.

  • Comarca: Garrigues, Garrotxa, Osona, Selva
  • Província: Barcelona, Girona, Lleida
  • Temporada: Tot l'any
QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Ratafia Catalana
  • Ratafia Catalana

  • Adreça:#

  • Ratafia Catalana
  • Ratafia Catalana

  • Adreça: #

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya