Baix Camp

Guia de Comarques
El Baix Camp ofereix un contrast d'espais formats per la Costa Daurada i la Serralada Prelitoral, que permet fer-hi pràcticament qualsevol activitat per gaudir de la natura.

· Assistir a una representació als teatres de Reus.
· Visitar la casa pairal d'Antoni Gaudí a Riudoms.
· Veure el Museu d'Història Agrícola de Cambrils.
· Participar en la Festa Major de la Mare de Déu de la Riera de les Borges del Camp.


· Gaudir d'una estada a les Termes Montbrió de Montbrió del Camp.
· Passejar pel nucli històric de Prades.
· Veure el Miró Centre a Mont-roig del Camp.
· Passejar pel parc botànic de Samà de Vinyols i els Arcs.
  • Província: Tarragona
  • Extensió: 697
  • Habitants: 188358
  • Entitat de promoció: Consell Comarcal
  • Web: CA[http://www.baixcamp.cat]

Situació geogràfica

El Baix Camp és una comarca costanera encerclada pel mar Mediterrani i la Serralada Prelitoral. Entremig hi ha la plana de Tarragona, que comparteix espai vital amb el Tarragonès. Al nord fa frontera amb l'Alt Camp i la Conca de Barberà, a l'oest limita amb el Priorat i la Ribera d'Ebre, mentre que al sud ho fa amb el Baix Ebre.

El Baix Camp no té grans rius i només disposa de rieres i torrents que, com a conseqüència de l'escassetat de pluges, acostumen a baixar secs gran part de l'any, per això es va construir l'embassament de Riudecanyes, que guarda l'aigua procedent del pantà de Siurana i la baixa a la comarca a través de la riera.

Clima

La comarca del Baix Camp té un clima mediterrani amb influència marítima, tot i que els pobles més pròxims a la Serralada Prelitoral tenen temperatures diferents de les dels pobles costaners. Precisament aquestes muntanyes protegeixen tota la comarca de les bufades, bé siguin del nord o de l'oest. Ara bé, per l'espai que deixa el canal del riu Ebre s'escola el mestral, que bufa amb força des de l'octubre fins a l'abril.

Les precipitacions són escasses durant tot l'any, bàsicament a la costa, no tant a la serralada, però acostuma a ploure torrencialment i això provoca que les rieres seques s'inundin.

Activitats econòmiques

Amb el pas del temps, el sector serveis ha anat guanyat importància respecte de la resta, tot i que l'agricultura segueix sent especialment important al Baix Camp, que té en el cultiu de l'avellana, l'olivera i la vinya la seva producció més significativa.

La cultura de l'aviram és important, encara que mai no s'ha assentat la ramaderia. El port de Cambrils és l'únic de tota la comarca dedicat a la pesca.

El sector industrial està molt vinculat a la capital, Reus, autèntic pol dinamitzador de l'economia de la comarca. La seva rivalitat amb Tarragona ha beneficiat el territori de manera general.

El turisme i el comerç són les principals activitats econòmiques del Baix Camp, ja que la Costa Daurada i la Serra de Prades són atractius turístics de primer ordre. Reus és un centre comercial important i les exportacions ocupen molta de la seva població. D'altra banda, la comarca s'ha convertit en un destí de segones residències.

Història

Les restes arqueològiques trobades a la Selva del Camp i a Cambrils demostren la presència d'assentaments romans des de bon principi, encara que a la Serra de Prades hi ha pintures rupestres que indicarien un poblament molt anterior. La proximitat amb Tarraco feia que els pobles de la zona estiguessin sota la seva influència, tot i que la majoria es van aixecar amb l'arribada dels musulmans.  D'aquesta època no en queden gaires vestigis, com tampoc de l'estada llarga i pròspera de la comunitat jueva.

Durant l'Edat Mitjana, el domini del territori se'l van repartir entre l'arquebisbat de Tarragona i el comtat de Prades, fet que va generar nombrosos conflictes amb els pobles veïns.

Cambrils va ser una plaça activa durant la Guerra dels Segadors, que va provocar una crisi generalitzada al territori.

Dècades abans, al segle XVI, Reus havia començat a créixer gràcies a la fabricació de teixits i aiguardents.

La vinya era una de les principals activitats econòmiques de la comarca, però al segle XIX va arribar la fil·loxera, que en va destruir una bona part i es va imposar un nou conreu, el de l'avellana, que avui dia segueix sent el cultiu més estès a tot el Baix Camp.

Què veure-hi

El patrimoni historicocultural del Baix Camp és molt ampli i es remunta a l'època del Paleolític, tot i que les petjades més importants arrenquen amb el jaciment ibèric de la Timba de Castellot, a Riudoms. La presència dels romans també va deixar nombroses restes que avui es poden visitar, com les vil·les romanes Paretdelgada i la Font de l'Abelló de la Selva del Camp, o la Vila de la Llosa, a Cambrils.

Les esglésies i ermites són d'una gran riquesa. Destaquen l'església Prioral de Sant Pere, a Reus, i l'ermita d'estil gòtic de la Mare de Déu de l'Abellera de Prades. Cal ressaltar també l'església parroquial barroca de les Borges del Camp, la neoclàssica de Sant Andreu de l'Arbolí i la modernista de la Mare de Déu de la Riera, també a les Borges del Camp.

El Modernisme és un corrent molt propi de la zona, ja que Riudoms és la vila on va néixer l'arquitecte Antoni Gaudí. Per això es poden trobar molts edificis d'aquest estil com, per exemple, les cases de la Villa Urrutia, a l'Albiol, les de Cal Reverter i Can Figuerola, a Montbrió del Camp, o el Mas del Gerro, a Botarell.

Riudoms, per la seva part, conserva la casa pairal d'Antoni Gaudí i a Reus es troba el Gaudí Centre.

En l'àmbit artístic, també es pot seguir la petjada del genial pintor Joan Miró, al Centre Miró de Mont-roig del Camp.

L'oferta de museus es complementa amb els d'història de la comarca com el de Riudoms, el Museu Comarcal de Reus o el Museu d'Història, i el Museu Torre de l'Ermita de Cambrils.

Pel que fa als centres museístics, el Baix Camp també n'acull d'etnogràfics. Aquí destaquen el Museu del Vi 'Els Cups' de Montbrió del Camp o el Museu d'Història Agrícola de Cambrils.

A la comarca es conserven altres atractius interessants que formen part del seu patrimoni, com les fonts d'aigua repartides per les Borges del Camp, les cases i masies sarraïnes de l'Albiol, el castell monestir de Sant Miquel Escornalbou de Riudecanyes o el Parc Botànic de Samà de Vinyols i els Arcs.

Què fer-hi

La Costa Daurada, i concretament el Baix Camp, ofereix una gran varietat de platges on prendre el sol, com les de Cambrils o les de l'Almadrava i l'Arenal, a l'Hospitalet de l'Infant. S'hi poden practicar tota mena d'esports aquàtics i nàutics, a més d'aprofitar els poliesportius repartits en qualsevol municipi.

Tot i així, el Baix Camp també té la seva part muntanyosa, ideal per fer-hi rutes de senderisme o escalada. Des de l'Albiol en surten algunes per caminar per la Serra de Prades, on hi ha un conegut espai per a l'espeleologia.

Respecte dels itineraris, també n'hi ha de culturals. La comarca ofereix espais atractius com el nucli històric de Prades, la ruta del Rec, que surt de la Selva del Camp, o l'itinerari anomenat 3MR sobre Joan Miró, a Mont-roig del Camp. Finalment es pot descansar a les conegudes Termes Montbrió.

El comerç hi és molt present, per la qual cosa se celebren fires per promocionar els productes autòctons durant tot l'any. Cal destacar la Festa de la Farigola de Prades, o la Fira de l'Avellana i la Fira de l'Oli Nou, totes dues a Riudoms.

L'oci i la tradició s'uneixen per celebrar les festes patronals de la comarca: la Festa Major de la Mare de Déu de la Riera de les Borges del Camp està declarada Patrimoni d'Interès Nacional. També són molt conegudes les Festes de Sant Pere de Montbrió i de Reus o la de Sant Joan a l'Almoster.

La cultura està ben representada amb el Teatre Bartrina i el Teatre Fortuny de Reus, el Festival Internacional de Música de Prades i el Festival Trapezi de Reus.

Finalment, l'activitat esportiva internacional més destacada de la comarca és el Rally Catalunya-Costa Daurada.

QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Baix Camp
  • Baix Camp

  • Costa Daurada

  • Baix Camp
  • Baix Camp

  • Costa Daurada