Val d'Aran

Guia de Comarques
La Vall d'Aran és una comarca d'alta muntanya situada a l'extrem occidental dels Pirineus catalans i que fa frontera amb França. Aquest fet explica la llengua de la comarca, l'aranès, una variant de la llengua gascona, de la família de l'occità, que es troba en situació de cooficialitat amb el català i el castellà.

· Visitar el patrimoni romànic de la comarca, en el qual destaca l'església de Bossòst.
· Passejar pels carrers del nucli antic de Canejan.
· Visitar el Museu de la Vall d'Aran, a Vielha.
· Apuntar-se a activitats a Baqueira Beret.
· Gaudir de la gastronomia de la comarca.

· Realitzar el tram del Camí de Sant Jaume que passa per la comarca.
· Anar al Centre BTT de la Vall d'Aran per informar-se de les rutes que es poden fer.
· Realitzar el tram de la ruta de Carros de Foc.
  • Província: Lleida
  • Extensió: 634
  • Habitants: 10056
  • Entitat de promoció: Oficina de Turisme dera Val d'Aran
  • Web: CA[http://www.lavalldaran.com]

Situació geogràfica

La Vall d'Aran és una comarca d'alta muntanya situada a l'extrem occidental dels Pirineus catalans. Fa frontera amb França a la vall de capçalera de la Garona, al vessant nord de la serralada, oberta a les planúries d'Aquitània.

Clima

El clima de la Vall d'Aran és atlàntic, caracteritzat per temperatures suaus durant tot l'any, és a dir, sense gaires contrastos entre les estacions. Els hiverns són freds i el estius són més aviat frescos, amb una diferència entre totes dues estacions que no supera els quinze graus.

Les precipitacions són constants i abundants durant l'any, i l'estiu és l'estació més seca.

Activitats econòmiques

El motor econòmic de la Vall d'Aran és la ciutat de Vielha, capital de la comarca i indret on es concentra la majoria de població. L'economia tradicional, basada en l'explotació forestal, agrícola i ramadera, ha donat pas les darreres dècades al turisme, factor que ha transformat radicalment la vida i la professió dels habitants de la zona. El sector de serveis és especialment rellevant, ja que està estretament lligat a l'activitat turística, centrada a Vielha, la rodalia i l'estació d'esquí de Baqueira Beret.

Història

La Vall d'Aran gaudeix de caràcter propi, segurament causat per la seva situació geogràfica a la serralada pirinenca, amb una llengua i costums autòctons que marquen la història de la comarca.

S'hi troben referències històriques ja al segle III aC, quan Polibi, historiador romà, parla d'una tribu pirinenca anomenada Arenosis. Va ser l'any 76 aC quan Pompeu annexiona per a Roma l'alta vall de Garona amb la capital a Sant Bertran de Cominges. La dominació romana va transcórrer a la Val fins al 585, quan es va produir la conquesta germànica, un fet que provocà la destrucció de l'Imperi Romà. Durant el segle X, la Val va pertànyer al comtat de Cominges, fins que Alfons d'Aragó va arribar a la comarca i va assegurar-ne la protecció amb el tractat de l'Emparança, l'any 1175.

L'any 1283, la Val d'Aran passa a mans franceses fins al 1312, quan, després d'una llarga pugna diplomàtica, es produeix un referèndum popular clau per a la història d'Aragó, la concessió del privilegi de la Querimonia (carta jurídica fonamental a la vida aranesa durant 500 anys). Més endavant, part de la invasió napoleònica va tenir lloc a la comarca, amb la qual cosa el territori va passar a mans franceses de nou fins al 1815, en què va tornar a la Corona espanyola.

La construcció del túnel de Vielha el 1948, d'excepcional envergadura a l'època, va ser tota una millora en la qualitat de vida de la comarca, ja que va permetre l'accés durant els llargs períodes hivernals en què el territori quedava incomunicat per la neu.

Què veure-hi

La comarca de la Val d'Aran ofereix molts atractius per als visitants. Per aquest motiu el turisme constitueix el principal motor econòmic de la vall. El patrimoni arquitectònic de la zona, característic i únic, combinat amb el contacte amb la natura i una gastronomia plena de sabors i delícies, fan de la comarca una destinació obligada.

Vielha, la capital comarcal i centre de serveis, atresora monuments com l'església de Sant Miquèu, d'estil gòtic i amb detalls interessants, com el Crist romànic de Mijaran o el retaule gòtic. O la Tor deth Generau Martinhon, casa senyorial amb el museu etnogràfic, i un grup d'esglésies romàniques als agregats del municipi.

Són molts els exemples de l'arquitectura de la Vall d'Aran, com el santuari d'Era Artiga de Lin, prop del bell paratge dels Uelhs deth Joeu, a Es Bòrdes. Altres mostres són les esglésies romàniques de Salardú, Vilamòs i Bossòst, aquesta darrera la millor de la vall. Cal destacar també l'antic balneari i les cases senyorials de Les, o Canejan, un nucli històric que bé mereix una visita.

Què fer-hi

La Vall d'Aran no només constitueix una destinació perfecta per al descans i la tranquil·litat, sinó que és un indret immillorable per als visitants que vulguin estar en contacte amb la natura i practicar esports.

La comarca ofereix els serveis de diverses empreses d'esports d'aventures que oferiran als participants la possibilitat de gaudir de l'emoció del descens per aigües braves, l'esquí extrem i moltes altres activitats més, incloses les més relaxades com el senderisme o la bicicleta de muntanya, ja que la travessa Carros de Foc passa pel municipi. De fet, la Vall d'Aran conté un centre BTT on consultar rutes i buscar informació relacionada.

La comarca també ofereix una àmplia oferta d'esports d'esquí a les instal·lacions del gran complex d'esports d'hivern Baqueira Beret, amb tots els serveis necessaris per gaudir d'unes vacances a la neu.

Per descansar de l'esport, o com a primera opció, l'oferta cultural de la Vall d'Aran també s'estén als museus, com el Musèu Eth Corrau, el Musèu dera Nhèu d'Unhan, el Musèu dera Val d'Aran, a Vielha e Mijaran, o l'Ecomuseu de Çò Joanchiquet, al municipi de Vilamòs.

La gastronomia sempre és una bona opció, tant si hom és esportista com si no, per la qual cosa es recomana tastar les delícies pròpies de la zona, com l'olha aranesa', 'truhada' (patates farcides), 'caulets' (col farcida) i soufflés d'influència gascona, entre altres plats, així com les postres, 'crespèths','milhes' o la crema aranesa.

QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Val d'Aran
  • Val d'Aran

  • Val d'Aran

  • Val d'Aran
  • Val d'Aran

  • Val d'Aran