El jaciment arqueològic del Coll del Moro, a 6 quilòmetres de la capital, conserva tres necròpolis de diferents èpoques i un jaciment ibèric. La primera documentació escrita de la capital de la comarca, així com d'altres municipis del territori, es remunta a 1153, quan va ser cedit per Ramon Berenguer IV als templers com a part integrant del gran terme de Miravet, i on destaca el castell de Pinell de Brai per la seva posició estratègica.
El llegat medieval de la Terra Alta és visible en diversos municipis del territori, com Horta de Sant Joan o el nucli històric d'Arnes, declarat d'interès artístic i històric per l'impressionant nucli medieval fortificat. La seva història s'inicia al segle XII, durant el regnat d'Alfons el Cast, que va conquerir les terres envoltades pels rius Algars i Matarranya. La majoria dels municipis de la comarca van dependre inicialment de l'orde del Temple i, després de la seva dissolució, van passar a mans de l'orde de l'Hospital.
La Terra Alta ha estat sacsejada per conflictes bèl·lics al llarg de la seva història. Va patir també les tribulacions de la Guerra dels Segadors i, durant la Guerra de Successió, les tropes francocastellanes van ocupar part del territori. Si es parla de les conseqüències de conflictes bèl·lics a la Terra Alta, però, s'ha de parlar de la Guerra Civil, encara present en la memòria de molts habitants de la zona. La comarca va ser escenari de la cruenta batalla de l'Ebre el 1938, que va finalitzar amb la derrota de l'exèrcit repúblicà, la condemna de la República per part de les principals potències europees i la retirada de les Brigades Internacionals del territori. La comarca vol mantenir la memòria viva a través dels centres d'interpretació de la batalla de l'Ebre, del Museu de Gandesa i rutes pels escenaris més rellevants del conflicte en un projecte de recuperació històrica engegat l'any 2001.
Quant a tradicions, la comarca celebra diverses festes al llarg de l'any, unes de caire cultural, com el Cap de Setmana Ibèric a Gandesa, o bé de caire gastronòmic, com la Festa de l'Aiguardent de Prat del Comte. Una tradició que destaca al territori és Sant Antoni, on es beneeixen els animals, i que es pot complementar amb la Fira de l'Oli, com és el cas del municipi de Bot, on s'organitzen tasts, concursos i dinars populars amb l'oli com a protagonista. Molts municipis celebren la seva pròpia fira de l'oli, producte estrella de la comarca.