Tarragonès

Guia de Comarques
Situada al terç meridional de la costa catalana, el Tarragonès és una de les tres comarques que formen el Camp de Tarragona, juntament amb el Baix i l'Alt Camp. Tarragona, la capital de la comarca, conté un ampli ventall d'activitats lúdiques i culturals que faran les delícies del visitant, des del patrimoni romà i museístic fins als restaurants i activitats de lleure que es duen a terme al port esportiu de la població. Els municipis de la comarca del Tarragonès constitueixen punts d'interès per a una gran varietat de visitants. Ofereixen, entre d'altres, la possibilitat de visitar l'ampli patrimoni de monuments d'origen romà i medieval, aprendre al museus plens de riquesa cultural, passar una bona estona amb família i amics al parc temàtic de PortAventura, i el plaer de passejar per la natura i gaudir de les platges del litoral.

· Passejar-se per l'ampli patrimoni monumental romà de Tarragona.
· Visitar les vil·les romanes de Centcelles i dels Munts, a Constantí i Altafulla, respectivament.
· Admirar l'Arc de Berà.
· Passejar pels carrers dels nuclis antics d'Altafulla i Creixell.
· Visitar Tarragona durant les festes de Santa Tecla.
· Assistir a Tarraco Viva.


· Gaudir d'un dia en família o amb amics al parc d'atraccions PortAventura.
· Visitar el Tarragonès a l'estiu i gaudir de les platges de qualitat que hi ha.
· Fer caminades o anar en bicicleta pels diferents espais naturals que ofereix la comarca.
  • Província: Tarragona
  • Extensió: 319
  • Habitants: 251282
  • Entitat de promoció: Consell Comarcal
  • Web: CA[http://www.tarragonaturisme.cat]ES[http://www.tarragonaturisme.cat/es]EN[http://www.tarragonaturisme.cat/en]FR[http://www.tarragonaturisme.cat/fr]DE[http://www.tarragonaturisme.cat/de]RU[http://www.tarragonaturisme.cat/ru]

Situació geogràfica

El Tarragonès ocupa el sector central i litoral de la província de Tarragona, i limita al nord amb la comarca de l'Alt Camp, a l'oest amb la del Baix Penedès i a l'est amb la del Baix Camp. La comarca té accés al mar i ofereix 60 quilòmetres de costa amb platges.

Juntament amb l'Alt Camp i el Baix Camp, el Tarragonès forma part d'una unitat geogràfica, històrica, cultural i econòmica: el Camp de Tarragona.

Clima

El clima del Tarragonès és de tipus mediterrani, fet que es caracteritza per tenir unes temperatures suaus durant l'hivern que gairebé mai estan per sota dels 6 graus i estius secs i càlids que poden superar els 30 graus.

Quant a les precipitacions, no són gaire abundants i es concentren especialment durant els mesos de primavera i tardor.

Activitats econòmiques

Els sectors econòmics principals del Tarragonès són el sector terciari i la indústria, juntament amb l'agricultura i la construcció.

El turisme constitueix el principal motor econòmic de la comarca, atret per l'extens patrimoni cultural, un clima suau, els quilòmetres de platges i el parc d'atraccions PortAventura, únic al país.

Història

La història del Tarragonès va estretament lligada a la de la seva capital, Tarragona, que va ser la capital de la Hispània Tarraconense. El pas dels romans per la comarca es fa present en tots els monuments i excavacions que encara avui dia mostren els carrers dels municipis de la comarca. La vil·la de Centcelles o tot el conjunt arqueològic de Tarragona són només dos exemples de nuclis monumentals declarats Patrimoni de la Humanitat per la Unesco l'any 2000. Els vestigis romans que avui dia es poden admirar són només la part que va sobreviure al pas del temps i l'època medieval, en la qual moltes construccions romanes van ser enderrocades per reutilitzar el material.

Després de la caiguda de l'Imperi Romà, els pobles germànics van conquerir la zona al segle V i el rei visigot Euric va saquejar i destruir la capital de la comarca, i va fer desaparèixer tota la majestuositat i el poder que la ciutat havia aconseguit durant l'època romana. Posteriorment a la conquesta dels visigots, la capital va estar en mans dels àrabs entre els segles VIII i XII, i va ser reconquerida per Ramon Berenguer III. En aquest mateix segle es va restaurar l'antiga seu metropolitana de Tarraco i es va iniciar un període de recuperació, interromput per l'epidèmia de pesta que va assolar Europa al segle XIV i la guerra civil catalana del segle XV entre el rei Joan II i la Generalitat. Durant els segles posteriors la zona va patir també els estralls de les guerres dels Segadors, al segle XVII, i de Successió, al segle XVIII. Sense haver-se recuperat d'aquests conflictes, el terrible setge i la posterior ocupació francesa durant les guerres napoleòniques de començament del segle XIX van deixar el territori en un estat de misèria i destrucció. Amb temps i esforç, la comarca es va anar recuperant fins a assolir un desenvolupament econòmic i demogràfic estable, que va continuar en segles posteriors, tot ampliant l'economia i l'oferta turística del Tarragonès.

Una de les tradicions més destacables de la comarca i amb origen durant l'Edat Mitjana són les Festes de Santa Tecla de Tarragona, declarades Festa Patrimonial d'Interès Nacional. Se celebren al setembre, amb motiu de la diada de la patrona de la ciutat, i el visitant podrà gaudir d'espectacles de música, teatre, cinema i dansa d'artistes arribats de diferents zones del país, bona gastronomia i castellers, entre altres moltes activitats.

Una altra festa amb una tradició curta però molt arrelada a la comarca és Tarraco Viva, festival cultural internacional celebrat a l'estiu des de l'any 1999. Es tracta d'una reconstrucció històrica que té com a objectiu donar a conèixer el patrimoni cultural de Tarragona i sensibilitzar la població sobre la importància de la seva conservació. S'hi duen a terme representacions teatrals, tallers, conferències i mostres gastronòmiques.

Què veure-hi

El Tarragonès gaudeix d'un ampli catàleg monumental on es poden observar les petjades dels diferents períodes històrics. La capital, Tarragona, destaca especialment pel seu ric llegat romà, com el circ, construït a finals del segle I, destinat a les curses de quadrigues, i el conjunt històric i artístic, declarat Patrimoni de la Humanitat, nucli constituït per l'amfiteatre, la necròpolis paleocristiana, el fòrum i l'aqüeducte de les Ferreres, entre altres monuments.

El passat romà és present a tot el territori, no només a la capital, i, entre moltes altres mostres, en destaquen la vil·la romana de Centcelles, situada a Constantí, o la vil·la dels Munts, a Altafulla, i l'Arc de Berà, a Roda de Berà, tots dos declarats Patrimoni de la Humanitat per la Unesco.

Els amants dels castells gaudiran passejant pels carrers dels nuclis antics d'Altafulla i Creixell, plens de carrers empedrats i monuments que recorden l'herència medieval dels municipis. Per la seva banda, els castells del Catllar, el dels Icart, a Torredembarra, o el de Tamarit, d'estil romànic i situat a Tarragona, són altres exemples del ric patrimoni monumental que ofereix la comarca.

També hi ha mostres del modernisme a la zona, com demostren, entre d'altres, la casa Ximenis i el teatre Metropol, a Tarragona, construït el 1914 per Josep Maria Jujol i Gibert. L'edifici del Campanar de Sant Jaume, a Creixell, n'és una altra mostra, així com la casa Bofarull, als Pallaresos.

Què fer-hi

A més del patrimoni monumental, la comarca del Tarragonès ofereix un ampli ventall d'activitats a realitzar. Si el visitant vol el coneixement cultural de la zona, té l'oportunitat de visitar museus a la capital de la comarca. Alguns d'aquests centres són el Museu Nacional Arqueològic o el Museu d'Art Modern de Tarragona , així com el Museu Diocesà, d'accés a través del claustre de la catedral de la ciutat i format per un fons de sis mil peces.

Aquells que vulguin gaudir de la natura també tenen la seva oportunitat a la comarca del Tarragonès. Espais naturals on passejar i anar en bicicleta són els Aiguamolls de Torredembarra, els espais de la desembocadura del Gaià i del Tamarit-Punta de la Móra, a Tarragona, o la Sèquia Major, a Vila-seca. A més, els quilòmetres de platges de qualitat que ofereix el Tarragonès la converteixen en una destinació estiuenca de primer ordre.

Pel que fa a l'oci, el port esportiu de Tarragona ofereix una àmplia oferta lúdica, i els amants del golf no poden deixar passar una visita al club de golf Costa Daurada. A més, passar el dia en un parc d'atraccions i parc aquàtic també és possible a PortAventura, a Salou, indret on trobaran diversió tant els més menuts de la casa com els grans. Aquests darrers tindran l'oportunitat de posar a prova la seva resistència a la velocitat amb atraccions com el Dragon Khan o el Furius Baco.

QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Tarragonès
  • Tarragonès

  • Costa Daurada

  • Tarragonès
  • Tarragonès

  • Costa Daurada