Les terres de la Segarra han estat habitades ininterrompudament des del Neolític, fa uns 6.000 anys. En època ibèrica, el territori pertanyia als lacetans, fins a la romanització.
Els romans van fundar a la comarca la important ciutat de Iesso, l'actual Guissona, al voltant de l'any 100 aC. Aquella població ocupava uns 20.000 metres quadrats i va ser esmentada per autors clàssics com Plini el Vell i Ptolemeu.
La decadència de l'Imperi Romà i posterior conquesta sarraïna va donar pas a l'etapa de l'anomenada Reconquesta cristiana, en què la Segarra va tenir un paper important, ja que el territori, i més concretament la vall del riu Sió, va esdevenir la línia fronterera durant els segles X i XI. Aquest fet va provocar la construcció de nombrosos castells i torres defensives que encara avui dia configuren una part destacada del patrimoni històric de la comarca.
Un altre moment cabdal en la història de la Segarra va coincidir amb els decrets de Nova Planta imposats per Felip V, després de la Guerra de Successió. El 1717, el rei va ordenar la supressió de les set universitats catalanes (Lleida, Barcelona, Girona, Tarragona, Tortosa, Solsona i Vic) per crear-ne una de central a Cervera, ciutat fidel a la seva causa durant aquella lluita. La institució va aportar una època de riquesa a la comarca.