Ripollès

Guia de Comarques
El Ripollès és un dels bressols de Catalunya. Situada al Pirineu de Girona, en aquesta comarca es conserven alguns dels històrics monestirs que van ser clau en l'etapa de formació del país.


L'arquitectura romànica  és un dels grans atractius turístics de la comarca, amb exemples tan destacats com els monestirs de Santa Maria de Ripoll i de Sant Joan de les Abadesses, el Pont Nou de Camprodon o el nucli de Beget. La natura i els paisatges de muntanya són també imprescindibles, amb l'emblemàtica vall de Núria i el santuari de visita obligada. · Visitar els monestirs de Santa Maria de Ripoll i de Sant Joan de les Abadesses.
· Descobrir la Vall de Núria i gaudir dels paisatges naturals d'alta muntanya.
· Practicar l'esquí alpí en alguna de les dues estacions, Vallter 2000 o Vall de Núria. Realitzar l'ascensió del Puigmal.
· Pujar al tren cremallera de Ribes de Freser a la Vall de Núria.
· Endinsar-se en l'atmosfera medieval del nucli antic de Beget i la vila vella de Sant Joan de les Abadesses.
· Fotografiar el Pont Nou de Camprodon. Gaudir dels plats de xai i dels formatges artesans.

· Pujar a la Vall de Núria a peu des de Queralbs.
· Visitar el Museu Isaac Albéniz, a Camprodon.
· Recórrer les rutes de la xarxa del Centre BTT El Ripollès.
  • Província: Girona
  • Extensió: 957
  • Habitants: 25000
  • Entitat de promoció: Consell Comarcal
  • Web: CA[http://www.elripolles.com/]

Situació geogràfica

La comarca del Ripollès es troba situada a l'extrem nord de Catalunya, fronterera amb França, en ple Pirineu oriental. Limita amb les comarques de la Cerdanya i el Berguedà a l'est, amb la Garrotxa a l'oest i amb Osona al sud.

Ripoll n'és la capital i el centre neuràlgic, on conflueixen les dues valls que dibuixen el relleu de la comarca: la vall del riu Ter i la vall del riu Freser. Al nord del Ripollès s'aixequen les muntanyes més altes, que freguen els 3.000 metres d'altura.

Clima

El clima és mediterrani de muntanya i manté un règim de pluges abundants i continuades al llarg de l'any, amb unes temperatures força contrastades entre el dia i la nit, i entre les dels mesos d'estiu i d'hivern.

Activitats econòmiques

L'abundància de l'aigua dels rius va afavorir històricament la instal·lació d'activitats industrials, principalment del sector tèxtil, a les viles més grans, essencialment a Ripoll.

La ramaderia ovina i la bovina, juntament amb la producció lletera, són les activitats agrícoles més característiques. De tota manera, les últimes dècades han vist un creixement exponencial del turisme i tota l'activitat econòmica relacionada.

Història

Els primers habitants del territori de l'actual comarca del Ripollès es remunten a més de 150.000 anys enrere, al Paleolític inferior. Els instruments de pedra, banya i fusta trobats al tuc de Fustanyà en són la mostra.

El Ripollès pren força en la història de la mà de Guifré el Pilós, que va fundar-hi a final del segle IX els grans monestirs de Santa Maria de Ripoll (880) i de Sant Joan de les Abadesses (885). Aquests cenobis van ser elements clau en la repoblació de Catalunya, en el marc de la campanya territorial de Guifré.

Anys després de la mort de Guifré el Pilós, es va crear el comtat del Ripollès (988), adjudicat a qui seria posteriorment el famós abat Oliba. De tota manera, la comarca quedaria força disgregada administrativament amb la instauració de les vegueries durant el segle XIII.

La història moderna del Ripollès durant els dos últims segles té a veure amb l'activitat industrial i la mineria del carbó, que va permetre assolir el màxim de població entre la dècada de 1930 i la de 1970.

Què veure-hi

La comarca del Ripollès ofereix una gran quantitat d'interessants exemples d'arquitectura romànica, encapçalats pels monestirs de Santa Maria de Ripoll i de Sant Joan de les Abadesses. Tots dos van ser fundats al segle IX i els edificis actuals daten del segle XII. Especialment remarcable és la portada del monestir de Santa Maria de Ripoll, considerada un dels monuments romànics més importants del món.

La petjada romànica també es pot trobar en altres edificis, tant religiosos com civils. En són bones mostres el monestir de Sant Pere i el fotogènic Pont Nou, tots dos a Camprodon. Val la pena també endinsar-se al nucli antic de Beget i a la vila vella de Sant Joan de les Abadesses, on es respira una atmosfera marcadament medieval. Els carrerons de pedra,  les cases antigues i les esglésies romàniques (segle XII) de Sant Cristòfol i de Sant Pol, respectivament, captiven el visitant.

Més enllà del romànic, altres estils històrics tenen també representació al Ripollès, com el gòtic de l'església de Santa Maria de Camprodon o el barroc de l'església de Sant Miquel de Setcases.

Des del vessant museístic, Camprodon dedica un espai al seu fill més il·lustre en el Museu Isaac Albéniz, consagrat a la figura d'aquest important compositor de final del segle XIX i començament del XX.

Què fer-hi

La muntanyosa orografia de la comarca ofereix un espai ideal per a la pràctica de diverses activitats de turisme actiu. El principal focus d'atracció és l'espai natural protegit de la Vall de Núria, un indret de paisatges encisadors accessible només a peu o amb l'emblemàtic tren cremallera que surt des de Ribes de Freser i fa parada a Queralbs. La ruta senderista entre Queralbs i Núria és una de les excursions més recomanables. Per als més atrevits, val la pena realitzar l'ascensió des de Núria a alguns dels cims que envolten la vall, com el Puigpedrós o el Puigmal.

La Vall de Núria està presidida pel santuari de la Mare de Déu de Núria, que disposa d'hotel i fa de base de l'estació d'esquí alpí. De caràcter molt familiar, ofereix altres activitats relacionades amb el turisme de neu. La comarca compta també amb una altra estació d'esquí, Vallter 2000, al municipi de Setcases. Els amants de les dues rodes gaudiran de l'extensa xarxa de rutes del Centre BTT El Ripollès.

El calendari festiu del Ripollès presenta les festes majors dels pobles com a esdeveniments principals. D'altra banda, la Festa Nacional de la Llana i Casament a Pagès celebra a Ripoll dos costums ancestrals. Un, la tosa dels xais, posa de manifest un dels productes gastronòmics més preuats de la comarca: la carn de xai. En aquest sentit, també destaquen els formatges artesanals.

QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Ripollès
  • Ripollès

  • Pirineus

  • Ripollès
  • Ripollès

  • Pirineus