Alt Penedès

Guia de Comarques
L'Alt Penedès és, juntament amb el Baix Penedès, el cor dels vins amb Denominació d'Origen Penedès. Terra vitivinícola des de fa segles, la comarca acull múltiples cellers i caves dignes de visitar. En aquest sentit, són especialment destacables les ciutats de Sant Sadurní d'Anoia, considerada la capital del cava, i Vilafranca del Penedès, capital de la comarca que acull un centre museístic especialitzat en la viticultura.

· Gaudir de les vistes i de l'arquitectura del conjunt monumental de Sant Martí Sarroca.
· Visitar el conjunt monumental del castell d'Olèrdola i gaudir de les vistes que ofereix aquesta talaia natural.
· Arribar fins al castell de Penyafort de Santa Margarida i els Monjos i gaudir de les vistes.
· Viure una diada castellera com ara la de Sant Fèlix a Vilafranca del Penedès, o un dels assajos de la colla a Cal Figarot.
· Endinsar-se en l'ambient vinícola de la comarca tot visitant-ne els cellers i caves.

· Seguir la ruta dels edificis modernistes de Vilafranca, Gelida i Sant Sadurní d'Anoia.
· Participar a la Festa del Most a Santa Margarida i els Monjos o al Cavatast de Sant Sadurní d'Anoia.
  • Província: Barcelona
  • Extensió: 593
  • Habitants: 106275
  • Entitat de promoció: Consell Comarcal
  • Web: CA[http://www.ccapenedes.com]

Situació geogràfica

L'Alt Penedès és una comarca d'interior que, juntament amb el Baix Penedès (a l'oest) i el Garraf (al sud), formen la regió natural del Penedès. Limita també amb les comarques de l'Anoia, pel nord, i el Baix Llobregat, per l'est. Els rius Foix i Anoia reguen la vasta plana que forma la comarca i que està envoltada de les muntanyes de les serralades Prelitoral i Litoral (massís del Garraf i serres d'Ordal).

Clima

La seva climatologia és suau, gràcies a la Serralada Prelitoral que protegeix la comarca dels efectes d'una climatologia continental més rigorosa. També és important la influència de la Mediterrània, que arriba a la comarca per la limitada altura de les muntanyes de la Serralada Litoral.

Activitats econòmiques

El cultiu de la vinya és l'activitat agrícola més important de la comarca. Vilafranca i els seus voltants tenen una indústria diversificada, tot i que principalment deriven de l'agricultura i en destaquen les destinades a l'elaboració de vins, caves i licors.

Història

El territori que actualment es denomina Alt Penedès ha estat poblat al llarg de totes les èpoques. Del Neolític són algunes restes de ceràmica trobades que correspondrien a diversos assentaments en coves repartides per la comarca. Segles més endavant, durant el període ibèric, el Penedès era una regió poblada, sobretot a indrets que actualment pertanyen als municipis de Subirats, Vilafranca del Penedès, Olèrdola, Pontons o Font-rubí, entre d'altres. 

Amb l'arribada dels romans (any 218 aC) s'estima que la comarca deuria anar adquirint la mateixa fisonomia (en demografia i comunicacions) que tindria fins al segle XVI. Un fet reforçat pel pas de la Via Augusta.

A partir del segle X comença a haver-hi documents històrics com el que designa el nom de la regió com a 'territorio Penetense', denominació que algunes fonts creuen que pot derivar de 'pinna' o 'penna', es a dir, 'penya'. Des de la meitat d'aquest segle, el Penedès passa a formar part del comtat de Barcelona i del seu bisbat.

La fundació de l'actual capital, Vilafranca del Penedès, data del segle XII, període a partir del qual la comarca va experimentar un considerable augment de la demografia, tot i que es veuria reduïda per la fam i les epidèmies durant els segles XIV i XV.

Després de la Guerra del Francès, el conreu vitícola va experimentar un espectacular creixement que va enriquir tota la comarca. Però la fil·loxera, a final del segle XIX, va arrasar les vinyes i va provocar una crisi econòmica i un descens demogràfic.

Abans d'encetar el segle XX, el sector vitícola s'havia començat a recuperar, consolidant la personalitat agrícola de la comarca. Després de l'estancament originat per la Guerra Civil, a partir dels anys cinquanta l'Alt Penedès, i especialment la seva capital, va reviure una època d'expansió cap al sector industrial sense perdre la privilegiada relació amb el vi.

Com a conseqüència de la forta tradició vitivinícola de la comarca, bona part de les celebracions giren entorn d'aquesta temàtica, com la Festa del Most de Santa Margarida i els Monjos. Pel que fa a les tradicions, cal ressaltar també la castellera, ja que Vilafranca, juntament amb Valls, és una de les ciutats on ha arrelat més aquesta manifestació cultural catalana, reconeguda com a Patrimoni de la Humanitat per la Unesco.

Què veure-hi

L'Alt Penedès ha estat poblada durant gairebé totes les èpoques històriques, com ho demostra el ric conjunt arqueològic que es troba a l'Espai Natural Protegit d'Olèrdola i on destaca el castell d'Olèrdola, una fortificació feta pels ibers i que va esdevenir lloc estratègic durant l'Edat Mitjana.

A aquesta època pertany un dels conjunts monumentals més ben conservats del romànic català i un dels principals atractius patrimonials de la comarca. Es tracta de l'església de Santa Maria i el castell de Sant Martí, que s'imposen des del capdamunt del turó de la Roca, a Sant Martí Sarroca.

En aquest sentit, també cal ressaltar el castell de Penyafort de Santa Margarida i els Monjos, que va ser construït al segle XII, originàriament com a torre de defensa dependent del castell d'Olèrdola.

El Modernisme també va deixar petjada al territori, tal i com mostren les diverses rutes dedicades a aquest estil arquitectònic organitzades a Vilafranca del Penedès, Gelida i Sant Sadurní d'Anoia, població que acull les caves modernistes de l'empresa Codorniu, construïdes per Josep Puig i Cadafalch.

Què fer-hi

La forta tradició vitivinícola de la comarca, amb Sant Sadurní d'Anoia com a capital del cava, posa a l'abast del visitant un ampli ventall d'activitats enoturístiques. Des de rutes a cavall, en bicicleta de muntanya, en cotxe o a peu per recórrer el territori i anar parant als diversos cellers fins a degustacions de vins i visites guiades ofertes pels propis enòlegs. En aquest sentit, cal esmentar el VINSEUM Museu de les Cultures del Vi de Catalunya, situat a Vilafranca del Penedès.

El vi també és present en bona part de les celebracions de la comarca com la Festa del Most de Santa Margarida dels Monjos, el Cavatast a Sant Sadurní d'Anoia o el Vijazz a Vilafranca del Penedès. Ara bé, pel que fa a tradicions, la castellera és una de les més arrelades i viscudes pels penedesencs. És molt recomanable participar en una diada com la de Sant Fèlix o la de la Festa Major de Vilafranca del Penedès.

QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Alt Penedès
  • Alt Penedès

  • Costa Barcelona

  • Alt Penedès
  • Alt Penedès

  • Costa Barcelona