La millor manera de conèixer la comarca és fer un recorregut per alguns dels seus pobles més bonics, ja sigui pel patrimoni arquitectònic o per l'entorn natural.
En la ribera del torrent de Burg, i retallat contra la muntanya, a 1.280 metres d'altitud, es troba el petit poble de Burg, que pertany al municipi de Farrera. Les cases, amb les típiques teulades de pissarra de la zona, es troben esglaonades sobre el vessant de la muntanya. Per sobre hi predomina la silueta de l'església de Sant Bartomeu , amb l'allargat i esvelt campanar. Val la pena recórrer la pista que porta a les bordes, unes antigues construccions de pedra que s'utilitzaven com a refugi d'animals i pastors a l'alta muntanya.
Alins és un dels municipis de Catalunya amb més tradició excursionista i muntanyenca, ja que té l'honor de tenir el cim més alt del país: la Pica d'Estats, de 3.143 metres d'altura. A més de molts altres cims que freguen els 3.000 metres, i que es troben entre els més alts dels Pirineus, té diversos llacs i refugis. Entre el patrimoni arquitectònic cal destacar l'església preromànica de Sant Feliu, l'ermita de Sant Quirze d'Alins o la de Sant Francesc d'Arós, que és la més antiga de la comarca.
El preciós poblet de Tavascan convida a passejar pels carrers, en les quals es conserva el traçat i molts vestigis del seu origen medieval, i a més compta amb l'al·licient de posseir una central hidroelèctrica subterrània que es pot visitar. Es tracta d'una complexa obra d'enginyeria que aprofita la força de l'aigua dels rius d'alta muntanya per convertir-la en electricitat. I per passar una bona estona es pot intentar pescar alguna truita en la piscifactoria oberta al públic que hi ha al poble.
Un dels paratges més bonics i accessibles d'aquesta zona és la ribera del riu Noguera Pallaresa, al seu pas per Esterri d'Àneu. El passeig té zones de descans, gronxadors i abundants bancs on asseure's a contemplar el paisatge i veure el riu passar. En el nucli urbà es pot visitar una espectacular creu renaixentista de gairebé 5 metres d'altura, construïda el 1623 pels francesos. Una altra visita recomanable és l'Ecomuseu de les Valls d'Àneu, un espai dedicat a difondre de forma activa les tradicions del Pallars Sobirà.
A l'antiga escola de Llessui, ja en desús, s'ha instal·lat l'Ecomuseu dels Pastors de la Vall d'Àssua, un centre de divulgació sobre aquesta figura tradicional dels pobles de muntanya. La història de Llessui està intrínsecament lligada a la ramaderia. De les seves ovelles s'obté no només carn de primera qualitat, sinó també tot tipus de derivats de la llet. A l'Ecomuseu dels Pastors s'ensenyen de forma pràctica i participativa les tasques principals del pastor i el paper del seu inseparable gos.
La vila de Rialp es va originar al voltant d'un castell medieval situat, en elevació, al costat del marge dret del riu Noguera Pallaresa. Actualment només queden algunes parets de la fortificació, però val la pena pujar-hi perquè des d'aquest punt es tenen unes magnífiques vistes sobre la vall d'Àssua. I de camí al castell val la pena passejar pels bonics carrers del poble, entre els quals destaca el carrer del Mig, que és porticat. També val la pena el passeig pel camí de la Canerilla, en el qual a més de gaudir de les vistes sobre la vall es pot parar a fer un pícnic.
Tornafort s'enorgulleix de ser el poble amb més hores de sol de la comarca i quan hom contempla la seva privilegiada situació, a 1.300 metres d'altura, al costat nord de la serra de Baen, ho entén. Es tracta d'un petit nucli urbà en el qual actualment hi viuen uns quaranta habitants, i que conserva encara el traçat tradicional dels carrers. Donada la seva ubicació, és un excel·lent mirador sobre la zona i un bon punt de partida per endinsar-se a les muntanyes i els boscos dels voltants.
Com el seu nom indica, Gerri de la Sal és una població íntimament lligada a un dels elements més preuats per l'home al llarg de la història: la sal. La sal ha estat durant molt temps la principal font d'ingressos del poble i encara avui es poden visitar les salines, la font d'aigua salada i l'Alfolí o magatzem de la sal. No es coneix gaire bé quin és l'origen geològic de la font de sal, coneguda com a mina Ofita. Es tracta d'una font situada a 620 metres d'altura sobre el nivell del mar. En la visita s'explica com es dirigeix l'aigua salada des de la font fins a les salines, i com s'elabora en arribar allí. Val també la pena visitar el monestir romànic de Santa Maria de Gerri, que compta amb una església fundada probablement pels visigots i més tard destruïda pels sarraïns. L'estructura que es conserva és del segle XII. Gràcies a l'espectacular bellesa, s'hi continuen celebrant cerimònies i concerts.